Κοκορομαχία Τραμπ-Μπάιντεν στο πρώτο debate:«Είσαι χαζός-Είσαι κλόουν»

Petite Perle 300×250

Με ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, εκατέρωθεν σκληρές εκφράσεις, προσωπικές φραστικές επιθέσεις και αναφορές σε μέλη των οικογενειών τους, ολοκληρώθηκε το πρώτο, χαοτικό, debate για τις εκλογές στις ΗΠΑ, στις 3 Νοεμβρίου ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν.

Η τηλεμαχία ανάμεσα στους δύο υποψηφίους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος και έλαβε χώρα στο Case Western Reserve University στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Ο συντονιστής Κρις Γουάλας, παρουσιαστής ειδήσεων στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, έχασε τον έλεγχο της συζήτησης από την πρώτη κιόλας στιγμή, καθώς ο κ. Τραμπ μονολογούσε και διέκοπτε τόσο τον Τζο Μπάιντεν όσο και τον ίδιον το συντονιστή, με αποτέλεσμα ο Τζο Μπάιντεν να του ζητήσει «να το βουλώσει».

Η πρώτη ερώτηση του κ. Γουάλας αφορούσε στην απόφαση του κ. Τραμπ να προτείνει την Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ ως υποψήφια για το Ανώτατο Δικαστήριο, με τον νυν υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών να υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια εξαιρετική επιλογή. «Θα το πω πολύ απλά. Κερδίσαμε τις εκλογές. Οι εκλογές έχουν συνέπειες. Έχουμε τη Γερουσία, έχουμε τον Λευκό Οίκο και έχουμε μια εκπληκτική υποψήφια που έχει το σεβασμό όλων των κορυφαίων ακαδημαϊκών». δήλωσε ο Τραμπ. Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να έχουν λόγο για τους υποψηφίους του Ανώτατου Δικαστηρίου και τόνισε ότι όποια πρόταση θα έπρεπε να περιμένει μέχρι την 3η Νοεμβρίου, καθώς οι εκλογές έχουν ήδη ξεκινήσει.

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος μετά την πρώτη ερώτηση για να αρχίσουν οι έντονες προσωπικές επιθέσεις ανάμεσα στους δύο ανθυποψηφίους με τον κ. Τραμπ να χαρακτηρίζει τον κ. Μπάιντεν «ριζοσπάστη σοσιαλιστή» και τον κ. Μπάιντεν να χαρακτηρίζει τον κ. Τραμπ «ψεύτη και κλόουν».

Παρόλο που η ερώτηση αφορούσε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, Τραμπ και Μπάιντεν συνέχισαν να μιλούν, ο ένας πάνω στον άλλο, για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19 και για το «ObamaCare», δηλαδή το πρόγραμμα του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την προστασία ασθενών και την οικονομικά προσιτή υγειονομική φροντίδα.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζο Μπάιντεν έχασαν τη ζωή τους αρκετοί στρατιώτες καθώς δεν μπόρεσε να δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα υγείας στο στράτευμα, με τον Μπάιντεν να κατηγορεί τον Τραμπ ότι λόγω των κακών χειρισμών του έχουν πεθάνει 200.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ από Covid-19.

«Δεν έχει κανένα σχέδιο για την υγεία όπως και για οτιδήποτε άλλο εδώ και τέσσερα χρόνια. Όλοι ξέρουν ότι είναι ψεύτης», είπε ο Μπάιντεν για τον κ. Τραμπ καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον διέκοπτε διαρκώς. «Έχει κάποιος από εσάς καμία ιδέα για τι πράγμα μιλάει αυτός ο κλόουν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάιντεν.

Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε να διακόπτει τον αντίπαλό του και παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του συντονιστεί να επαναφέρει την τάξη, ο κ. Μπάιντεν είπε στον αντίπαλο του «θα το βουλώσεις επιτελους;».

Μπάιντεν και Τραμπ συνέχισαν με έναν χαοτικό διάλογο με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να υποστηρίζει ότι ο Τραμπ δεν έχει κανένα σχέδιο για το σύστημα υγείας και περίθαλψης, και τον κ. Τραμπ να χαρακτηρίζει τον αντίπαλό του «σοσιαλιστή που θέλει να καταστρέψει το ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης των ΗΠΑ».

Ο κ. Τραμπ υπερασπίστηκε τις αποφάσεις του για την πανδημία της Covid-19 λέγοντας ότι επέβαλε από νωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Κίνα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον ιό ως «η κινεζική πανούκλα».

«Ο πρόεδρος δεν έχει σχέδιο. Δεν έχει σχεδιάσει τίποτα. Ήξερε από τον τον Φεβρουάριο πόσο σοβαρή ήταν αυτή η κατάσταση. Δεν έκανε τίποτα, δήθεν για να μην πανικοβάλει τους Αμερικανούς, ενώ στην πραγματικότητα ο ίδιος είχε πανικοβληθεί», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν είπε ότι αν ήταν πρόεδρος, θα μεριμνούσε ώστε τα νοσοκομεία να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη θεραπεία ασθενών και την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και ότι τα σχολεία χρηματοδοτούνται σωστά.

Ο κ. Τραμπ επεσήμανε την απόφασή του να περιορίσει τα ταξίδια από την Κίνα στα τέλη Ιανουαρίου, ισχυριζόμενος ότι έσωσε εκατομμύρια ζωές. «Το φταίξιμο είναι της Κίνας, δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Τραμπ, προσθέτοντας ότι είχε λάβει επαίνους ακόμα και από Δημοκρατικούς κυβερνήτες ότι έκανε «εκπληκτική δουλειά». Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιον η παρασκευή εμβολίου είναι ζήτημα μερικών εβδομάδων, ενώ ειρωνεύτηκε τον κ. Μπάιντεν διότι σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του φοράει προστατευτική μάσκα. «Θα σου πω, Τζο. Εσύ δεν θα μπορούσες ποτέ να κάνεις τη δουλειά που έκανα», τόνισε ο κ. Τραμπ. Στη συνέχεια ο κ Μπάιντεν επεσήμανε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο ίδιος που έλεγε ότι ο ιός θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το Πάσχα και αργότερα ότι θα περιοριστεί όταν θα κάνει καλό καιρό, ενώ συμβούλευε τους πολίτες να καταναλώνουν χλωρίνη . «Αυτό ειπώθηκε σαρκαστικά, το ξέρεις Τζο», είπε ο κ. Τραμπ, με τον κ. Μπάιντεν να τον χαρακτηρίζει εκ νέου «ψεύτη».

Αναφορικά με τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία ο κ. Τραμπ κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι θέλει να επιβάλει «lockdown» σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ απαντώντας, ο Μπάιντεν είπε ότι «εκατομμυριούχοι» και «δισεκατομμυριούχοι» όπως ο ίδιος Τραμπ τα πήγαν πολύ καλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.. «Αυτός ο τύπος πλήρωσε συνολικά 750 δολάρια σε φόρους», είπε ο Μπάιντεν, αναφέροντας την έκθεση των New York Times σχετικά με τα οικονομικά και φορολογικά στοιχεία του προέδρου.

Ο συντονιστής της συζήτησης κ. Γουάλας ρώτησε τον κ.Τραμπ για ποιόν λόγο δεν φοράει συχνά μάσκα δεν φαίνεται συχνά να φορά μάσκα, παρόλο που ο διευθυντής του κέντρου πρόληψης και νοσημάτων είπε ότι η χρήση μάσκας θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην άμβλυνση της εξάπλωσης του ιού.

«Όταν χρειάζεται, φοράω μάσκες», είπε ο κ. Τραμπ, βγάζοντας τη δική του μάσκα από την τσέπη του. Στη συνέχεια χλεύασε τον Μπάιντεν επειδή φορούσε μάσκες σε κάθε δημόσια εμφάνιση, λέγοντας ότι ο Μπάιντεν «φοράει με τη μεγαλύτερη μάσκα που έχω δει».

Ο κ. Τραμπ υπερασπίστηκε επίσης την απόφασή του να διοργανώσει μεγάλες εκστρατείες εκστρατείας όπου υπάρχει περιορισμένη κοινωνική απόσταση και οι ψηφοφόροι δεν φορούν μάσκες, υποστηρίζοντας ότι πολλές από τις συγκεντρώσεις διεξάγονται σε εξωτερικούς χώρους..«Οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν τι έχω να πω», είπε ο κ. Τραμπ, ισχυριζόμενος ότι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να δουν τον ίδιον από τον Μπάιντεν.

Οκ. Γουάλας ρώτησε τον κ. Τραμπ για μια έκθεση στους New York Times, η οποία διαπίστωσε ότι ο πρόεδρος πλήρωσε μόνο 750 δολάρια φόρο εισοδήματος το 2017, τη χρονιά που βρέθηκε στον Λευκό Οίκο. «Πλήρωσα εκατομμύρια δολάρια σε φόρους. Εκατομμύρια δολάρια σε φόρο εισοδήματος», είπε ο κ. Τραμπ και ισχυρίστηκε ότι ως επιχειρηματίας είχε επίσης επωφεληθεί από τις φορολογικές πολιτικές που καθιέρωσε η κυβέρνηση Ομπάμα. «Είσαι ο χειρότερος πρόεδρος που είχε ποτέ η Αμερική» απάντησε ο Μπάιντεν.

Στη συνέχεια ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στον Χάντερ Μπάιντεν, τον γιο του υποψηφίου προέδρου, υποστηρίζοντας ότι έβγαλε εκατομμύρια δολάρια από μια ουκρανική εταιρεία χωρίς να έχει καμία γνώση επί του θέματος. «Ο γιος σου ήταν άχρηστος. Τον έδιωξαν από τον στρατό και δεν μπόρεσε να βρει καμία δουλειά μέχρι να γίνεις εσύ αντιπρόεδρος», είπε ο Τραμπ.

Ο Μπάιντεν αρνήθηκε κάθε κατηγορία και απάντησε στον Τραμπ ότι αν θέλει να μιλήσουν για τις οικογένειές τους, έχει και ο ίδιος πολλά να πει για την οικογένεια Τραμπ, δείχνοντας μέλη της οικογένειας Τραμπ που κάθονταν στο κοινό και τα οποία εργάζονται στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν κατηγόρησε επίσης τον Τραμπ για την έξαρση των φυλετικών διχασμών στη χώρα κάνοντας λόγο για την εικόνα του Τραμπ να βγαίνει από τον Λευκό Οίκο με μια βίβλο στα χέρια την ώρα που η αστυνομία διέλυε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Ο κ. Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφαση του για την «επιβολή νόμου και τάξης», λέγοντας ότι ο Μπάιντεν δεν μπορεί να το κάνει αυτό καθώς θα χάσει τις ψήφους των ακροαριστερών.

«Εκπαιδεύονται άνθρωποι για να μισούν την ίδια τους την χώρα» είπε ο Τραμπ λέγοντας πως η Εθνοφρουρά επέβαλε την τάξη σε «Πολιτείες στις οποίες κυβερνήτες είναι Δημοκρατικοί», ενώ υπενθύμισε στον Μπάιντεν ότι και επί Ομπάμα υπήρξε μίσος και διχασμός.

Παράλληλα ο Τραμπ χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «τρομοκράτες» και «antifa», ενώ ρώτησε τον Μπάιντεν τι έκανε αυτός όπου γίνονταν βίαιες διαδηλώσεις, με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να απαντάει πως όλα θα λύνονταν αν ο Τραμπ έβγαινε από τη μέση.

«Αυτός είναι ένας πρόεδρος που έχει χρησιμοποιήσει τα πάντα για να προσπαθήσει να δημιουργήσει ρατσιστικό μίσος, ρατσιστικό διχασμό», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι «αυτός ο άνθρωπος δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα» για τους Μαύρους Αμερικανούς. «Είμαι υπέρ του νόμου και της τάξης, αλλά κυρίως υπέρ της Δικαιοσύνης» απάντησε ο Μπάιντεν.

Ο κ. Γουάλας ρώτησε τον κ. Τραμπ το αν πιστεύει ότι οι άνθρωποι συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή αλλαγή με τον Αμερικανό πρόεδρο να απαντάει «πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να έχουμε καθαρό αέρα και καθαρό νερό». Ερωτώμενος ξανά για το αν πιστεύει ότι οι άνθρωποι συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, ο Τραμπ είπε. «Νομίζω ότι σε κάποιο βαθμό, ναι». Ο Μπάιντεν, που ρωτήθηκε για το σχέδιό του για την κλιματική αλλαγή, είπε ότι πρόκειται για την οικοδόμηση του μέλλοντος και υποστήριξε ότι μπορούν να δημιουργηθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τόνισε ότι θα επανέλθει στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, από την οποία ο κ. Τραμπ αποχώρησε.

Ο Κρις Γουάλας ρώτησε τόσο τον κ. Τραμπ όσο και τον Μπάιντεν αν θα δεσμευτούν να μην ανακηρυχθούν νικητές το βράδυ των εκλογών, δεδομένου ότι πολλές πολιτείες δεν θα ξεκινήσουν την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων αμέσως μετά τις εκλογές και εάν θα ζητήσουν απο τους ψηφοφόρους τους να μην βγουν στους δρόμους την 3η Νοεμβρίου.

«Προτρέπω τους υποστηρικτές μου να πάνε στις κάλπες και να παρακολουθήσουν πολύ προσεκτικά», είπε ο κ. Τραμπ, χωρίς να απαντήσει απευθείας στην ερώτηση.

Ο κ. Τραμπ είπε επίσης ότι κάποιοι «εξαπατούν» τους ψηφοφόρους, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι μπορεί να είναι αυτοί. Ο Μπάιντεν έδωσε μια πολύ πιο άμεση απάντηση στο αν θα αρνηθεί να αυτοανακηρυχθεί νικητής το βράδυ των εκλογών απατώντας απλώς «Ναι», προσθέτοντας ότι θα δεχθεί κάθε αποτέλεσμα και εάν δεν είναι ο ίδιος νικητής των εκλογών, θα υποστηρίξει τον πρόεδρο.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ




Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ