"Ανοσία" στον κορωνοϊό για την Πλαστικά Κρήτης

Petite Perle 300×250

Με τη ζήτηση για τα προϊόντα του Ομίλου να διατηρεί θετικό πρόσημο, καθώς απευθύνονται σε τομείς που δεν έχουν υποστεί κάμψη λόγω της πανδημίας, η Πλαστικά Κρήτης πέτυχε να παραμείνει αλώβητη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, διάστημα στο οποίο η πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών βρέθηκε υπό πίεση εξαιτίας της πανδημικής κρίσης.

Η κρητική βιομηχανία εμφάνισε αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας, σε επίπεδο ομίλου και εταιρείας. Συγκεκριμένα, τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς ο κύκλος εργασιών της μητρικής αυξήθηκε κατά 8,8% (από 72,4 εκατ., σε 78,7 εκατ.), ενώ του ομίλου κατά 5,8% (από 143,2 σε 151,5 εκατ.). Τα ΕΒΙΤDA της μητρικής ενισχύθηκαν σε ποσοστό 31,8% (από 13,8 εκατ. σε 18,3 εκατ.) ενώ τα ενοποιημένα EBITDA αυξήθηκαν κατά 29,2% (από 27 εκατ. σε 34,9 εκατ.), συνεισφέροντας ισχυρές ταμιακές ροές.

Τα κέρδη προ φόρων της μητρικής αυξήθηκαν κατά 45% (από 12,1 σε 17,5 εκατ), ενώ του ομίλου κατά 28% (από 23,7 εκατ. σε 30,3 εκατ). Όσον αφορά στα κέρδη μετά από φόρους, για την εταιρεία αυξήθηκαν σε ποσοστό 51,2% (από 9,7 εκατ., 14,6 εκατ) και του ομίλου κατά 30,5% (από 18,8 εκατ. σε 24,6 εκατ.).

Η αύξηση του κύκλου εργασιών του ομίλου, αναφέρεται στις λογιστικές καταστάσεις, οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν τεθεί σε λειτουργία νέες γραμμές παραγωγής οι οποίες αύξησαν την παραγωγική δυναμικότητα. Παράλληλα, η Πλ. Κρήτης υλοποίησε νέες εμπορικές συμφωνίες με διανομείς στο εξωτερικό που βελτίωσε περαιτέρω τη θέση της στη διεθνή αγορά.

Αντίστοιχα, καταγράφηκε αύξηση και του μεικτού κέρδους, αποτέλεσμα κυρίως της πορείας των τιμών των πρώτων υλών σε συνδυασμό με την ευνοϊκή ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με το δολάριο

Με θετικό πρόσημο το 2020

Στη θετική πορεία της κρητικής βιομηχανίας στο εξάμηνο συνέβαλε και το ότι τα εργοστάσια της συνέχισαν αδιάλειπτα τη λειτουργία τους μέχρι σήμερα, με την εξαίρεση μιας σύντομης διάρκειας διακοπή στη Ρουμανία, στη Ρωσία και στο Γκαζιαντέπ.

Όπως αναφέρθηκε, η διοίκηση σημειώνει πως η ζήτηση για τα προϊόντα του Ομίλου είναι ικανοποιητική, καθώς απευθύνονται σε τομείς που δεν έχουν υποστεί κάμψη λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις και τα κέρδη του Ομίλου μέχρι στιγμής να είναι αυξημένα σε σχέση με την ίδια περίοδο της περσυνής χρονιάς.

Ως αποτέλεσμα, διατυπώνονται ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για το 2020. "Με προϋπόθεση να μην υπάρξει κάποιο έκτακτο γεγονός στη διάρκεια του χρόνου, και ιδιαίτερα να μην υπάρξει διακοπή-μείωση της παραγωγής σε κάποιο από τα εργοστάσια του Ομίλου λόγω της πανδημίας Covid-19, αναμένουμε για το 2020 αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας του Ομίλου", σημειώνει η διοίκηση Λεμπιδάκη.

Νέες επενδύσεις

Να σημειωθεί πως η λειτουργία της δεύτερης γραμμής παραγωγής πλαστικών φύλλων επτά στρώσεων στο Ηράκλειο, αύξησε κατά 30% την δυναμικότητα παραγωγής του τομέα και βοηθάει την Πλ. Κρήτης να αυξήσει περαιτέρω τις πωλήσεις το 2020.

Στο σκέλος των νέων επενδύσεων, έχει ολοκληρωθεί η επένδυση σε 5 γραμμές παραγωγής masterbatch ((2 νέες και 3 από μεταφορά) στο εργοστάσιο στην Πολωνία, οι οποίες βρίσκονται σε παραγωγική λειτουργία από τα μέσα Μαΐου 2020.

Στη Γαλλία ξεκίνησε στα μέσα του 2019 νέα γραμμή παραγωγής πλαστικών φύλλων πέντε στρώσεων που αύξησε τη δυναμικότητα της εκεί θυγατρικής, παρέχοντας τη δυνατότητα παραγωγής νέων προϊόντων.

Επίσης, στη Ρουμανία βρίσκεται σε τελική φάση εγκατάστασης μια νέα γραμμή παραγωγής εγχρώμων masterbatch (πρώτες ύλες για τη βιομηχανία πλαστικών, για το χρωματισμό και βελτίωση ιδιοτήτων των πλαστικών προϊόντων).

Τέλος, στην Κίνα ξεκίνησε η κατασκευή του νέου εργοστασίου από την θυγατρική ANHUI HITEC PLASTICS, σε οικόπεδο 46,6 στεμμάτων στη βιομηχανική περιοχή Jiangbei Wujiang New Area, στη Hexian Country της επαρχίας Anhui, με σκοπό τη δημιουργία νέας παραγωγικής μονάδας που θα παράγει masterbatches και ειδικά φύλλα θερμοκηπίων.

Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται σε 18 εκατομμύρια ευρώ και η σταδιακή έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Η κεφαλαιοποίηση του Ομίλου Πλαστικά Κρήτης στο Χρηματιστήριο ανέρχεται σήμερα στα 356 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ CAPITAL

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ