Ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής-Συναντήσεις Μητσοτάκη με Φον Ντερ Λάιεν και Μισέλ

Petite Perle 300×250

Έχοντας διαγράψει απανωτούς κύκλους διπλωματικών κινήσεων, με αιχμή την ισχυροποίηση των συμμαχιών της χώρας και τη διεθνοποίηση των θέσεων της Αθήνας έναντι της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φτάνει στις Βρυξέλλες, προκειμένου να δώσει το "παρών" στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πριν το άνοιγμα των εργασιών, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στη διάρκεια των οποίων αναμένεται να επαναλάβει τα μηνύματα που εκπέμπει, στη διάρκεια των τελευταίων εικοσιτετράωρων. Οι ελληνικές θέσεις, άλλωστε, είναι σαφείς και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, με κάθε ευκαιρία. "Συνέπεια και συνέχεια" στην αποκλιμάκωση της επιθετικής συμπεριφοράς αλλά και της ρητορικής της Άγκυρας, διαφορετικά η Τουρκία θα υποστεί τις επιπτώσεις των πράξεών της.

"Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις, συνεπώς πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, για το ζήτημα το οποίο μας χωρίζει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο", τόνισε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου. "Η δική μας θέση είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη. Έχει φτάσει πια η ώρα της διπλωματίας και είναι πια στο χέρι των γειτόνων μας να αποδείξουν έμπρακτα εάν όντως ειλικρινά επιθυμούν την αποκλιμάκωση και τον διάλογο. Διαφορετικά η Ευρώπη έχει και άλλους τρόπους να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αλλά και την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου", πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, αποτυπώνοντας τη στρατηγική της Αθήνας στο…ραντεβού των ηγετών στις Βρυξέλλες.

Η ενεργοποίηση των κυρώσεων δεν είναι κάτι που επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Ωστόσο, τα πάντα εξαρτώνται από τη στάση της Τουρκίας κι αν αυτή αποκτήσει DNA αξιοπιστίας, που θα αφήσει πίσω…για τα καλά προκλήσεις σε επίπεδο ενεργειών ή δηλώσεων.

ΠΗΓΗ CAPITAL 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ