Στην Αθήνα ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ με φόντο τον μηχανισμό αποτροπής στην Ανατολική Μεσόγειο

Petite Perle 300×250

Την χώρα μας επισκέπτεται σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον οποίο υποδέχεται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 10:30, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ επισκέπτεται την Αθήνα μία μέρα μετά το ταξίδι του στην Άγκυρα όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται ότι οι επισκέψεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των συζητήσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του μηχανισμού αποκλιμάκωσης κρίσεων επί του οποίου συμφώνησαν Αθήνα και Άγκυρα, και με φόντο τη συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι θετικό δείγμα από την τουρκική πλευρά για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί η αποχώρηση του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» από την κυπριακή ΑΟΖ.

Αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στο οποίο θα παρακαθήσει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η διαδικασία διαλογισμού για το μέλλον της Συμμαχίας, καθώς και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ κατά την συνάντησή του με τον κ. Τσαβούσογλου χαιρέτισε την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού στρατιωτικής απεμπλοκής προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης της δέσμευσης για τη χρήση μιας ασφαλούς τηλεφωνικής γραμμής (hotline) που έχει εγκαθιδρυθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

Όπως είπε, «η δημιουργία του μηχανισμού επιτεύχθηκε μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Τουρκίας και της Ελλάδας στην έδρα του ΝΑΤΟ», «είμαστοι έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω».

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ υποστήριξε πως «ο μηχανισμός απεμπλοκής μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος για διπλωματικές προσπάθειες. Πιστεύω ακράδαντα πως οι υποκείμενες διαφορές μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων στο πνεύμα της αλληλεγγύης των Συμμάχων και του διεθνούς δικαίου».

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε πως «η ένταση προκλήθηκε όταν η Ελλάδα έστειλε πολεμικά πλοία στην περιοχή όπου επιχειρούσε το δικό μας ερευνητικό πλοίο».

ΠΗΓΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ