ΟΠΕΚΑ: Περισσότερα χρήματα για περισσότερους δικαιούχους επιδομάτων

by fonimaleviziou.gr

Τελευταία Ενημέρωση:

Περισσότερους δικαιούχους περιμένει το υπουργείο Οικονομικών για τα επιδόματα που δίνονται μέσω του ΟΠΕΚΑ και για τον λόγο αυτό αυξάνεται κατά 300 εκατ. ευρώ, το κονδύλι σε τρεις σημαντικές ενισχύσεις: Το ελάχιστο εγγυημένο εισοδήματος, επιδομάτων τέκνων και το επίδομα στέγασης.

Η αύξηση της επιχορήγησης προς τον ΟΠΕΚΑ είναι αποτέλεσμα της – προκαλούμενης από την πανδημία του κορωνοϊού – μείωσης των εισοδημάτων χιλιάδων νοικοκυριών εντός του 2020 και της υπαγωγής περισσότερων νοικοκυριών στους δικαιούχους των συγκεκριμένων παροχών. Υπενθυμίζεται ότι η χορήγηση των συγκριμένων επιδομάτων γίνεται (μέχρι σήμερα) με τα εξής κριτήρια:

Επίδομα στέγασης: Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Το εισόδημα του νοικοκυριού κατά τους τελευταίους έξι μήνες πριν την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού. Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

-200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
-100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
-50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό)

Επίδομα τέκνων: Για τον καθορισμό των δικαιούχων οικογενειών προσδιορίζονται τρεις κατηγορίες ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος ως εξής:

-Πρώτη κατηγορία: έως 6.000 ευρώ

-Δεύτερη κατηγορία: από 6.001 ευρώ έως 10.000 ευρώ

-Τρίτη κατηγορία: από 10.001 ευρώ έως 15.000 ευρώ

-Το ποσό του επιδόματος ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προχώρα και στην αύξηση του ποσού που θα διατεθεί για το επίδομα θέρμανσης. Το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2020-2021 διαμορφώνεται στα 84 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο υψηλότερο κατά 16 εκατ. ευρώ από το επίπεδο στο οποίο είχε διαμορφωθεί για την περίοδο 2019-2020. Η αύξηση της συγκεκριμένη επιχορήγηση οφείλεται επίσης στην αναμενόμενη υπαγωγής περισσοτέρων νοικοκυριών στους δικαιούχους του επιδόματος.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...