Ελληνοτουρκικά: Απέπλευσε το Oruc Reis – Ευθεία απειλή κατά της ειρήνης

Petite Perle 300×250

Σεισμικές έρευνες μέχρι 6,5 μίλια από το Καστελόριζο από σήμερα μέχρι τις 22 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο Ερντογάν – Απάντησε με αντι-NAVTEX η Ελλάδα –  Για μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης κάνει λόγο η Αθήνα και ξεκαθαρίζει ότι θα υπερασπιστεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Τέσσερις ημέρες μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα, όπου υποτίθεται ότι συμφωνήθηκε να δοθεί ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία βγάζει ξανά για έρευνες το Oruc Reis δείχνοντας ότι επιλέγει την οδό της κορύφωσης των προκλήσεων.

Η κίνηση της Τουρκίας έχει προεκτάσεις στο πεδίο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Σήμερα στο λουξεμβούργο συνεδριάζει το Συμβούλιο εξωτερικών Υποθέσεων, αύριο έρχεται στην Αθήνα και μετά πάει Αγκυρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και στις 15-16 Οκτωβρίου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκο Συμβούλιο. 

Τηλεφωνική επικοινωνία, δε, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός θα θέσει στον κ. Μισελ το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας με βάση τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Οι ενέργειες της Τουρκίας τη θέτουν στο περιθώριο είπε ο κ. Πέτσας και παρέπεμψε και στη δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ ότι ένα από τα βασικά θέματα, στο οποίο θα στρέψουν την προσοχή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη σημερινή τους συνεδρίαση, θα είναι οι «τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο».

Περίπου στις 08:00 το πρωί της Δευτέρας, το Oruc Reis με τα συνοδευτικά του πλοία Ataman και Cengiz Han απέπλευσαν από το λιμάνι της Αττάλειας κινούμενα προς την περιοχή όπου λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου.

Επί του παρόντος δεν έχουν καταγραφεί κινήσεις από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, αναμένεται όμως ο απόπλους τουρκικών φρεγατών από τον ναύσταθμο του Ακσάζ για συνοδεία του Oruc Reis, με δεδομένο ότι απαιτούνται μόλις δύο ώρες για να φτάσουν οι μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού κοντά στο τουρκικό ερευνητικό.

Η κίνηση της Τουρκίας να ανακοινώσει σεισμικές έρευνες από σήμερα 12 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, δείχνει ότι η Άγκυρα επιλέγει την οδό της κορύφωσης της έντασης. Πολύ περισσότερο που η περιοχή που δεσμεύεται παρανόμως από την τουρκική Navtex 1262/20 (http://www.shodb.gov.tr/shodb_esas/index.php/en/safety-of-navigation/navigational-warnings/antalya-navtex-station/23-all-stations/antalya-navtex-station) σχεδόν εφάπτεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή του Καστελόριζου!

Δείτε τη θέση που βρίσκεται το Oruc Reis, σύμφωνα με το MarineTraffic

Πηγή: www.protothema.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ