Το Πολεμικό Ναυτικό θα παρέχει την απαραίτητη προστασία στο Oruc Reis – Σε ετοιμότητα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Petite Perle 300×250

Μετά τη νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες κοντά στον Καστελλόριζο, ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις τορπιλίζοντας περαιτέρω τις όποιες προσπάθειες διαλόγου με την Αθήνα είχαν γίνει τις προηγούμενες ημέρες.

«Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα παρέχει την απαραίτητη προστασία συνοδεύοντας τα ερευνητικά σκάφη μας όπου χρειάζεται», τόνισε ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ρίχνοντας για μία ακόμη φορά λάδι στη φωτιά .

Το ερευνητικό πλοίο έχει ήδη αποπλεύσει από την Αττάλεια με κατεύθυνση προς Καστελλόριζο, μία εξέλιξη η οποία φαίνεται να βάζει φρένο στην έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.

«Οι εργασίες συντήρησης στο σεισμικό ερευνητικό σκάφος μας ολοκληρώθηκαν. Το πλοίο μας απέπλευσε για να «ακτινογραφήσει» τη Μεσόγειο.

Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας. Αν υπάρχει, σίγουρα θα το βρούμε» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ με ανάρτησή του στο Twitter.

«Μπουρλότο» από Τουρκία στις διερευνητικές επαφές

Η νέα προκλητική κίνηση της Άγκυρας, βάζει «μπουρλότο» στις προσπάθειες επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών με την την Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Oruc Reis  συνοδεύεται και από πολεμικά πλοία του τουρκικού στόλου, ενώ οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα με τις φρεγάτες να παρακολουθούν τις κινήσεις των Τούρκων προκειμένου να μην υπάρξει απόπειρα να ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες. 

«Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται» – Οργισμένη αντίδραση από το ΥΠΕΞ

Μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την έκδοση της νέας παράνομης τουρκικής Navtex για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η νέα προκλητική κίνηση της Άγκυρας φαίνεται πως καταδικάζει την όποια προσπάθεια γίνεται για έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του  καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της κατηγορώντας της ότι αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας.

Σημειώνει ακόμη με νόημα, ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών, ότι η Τουρκία δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου.

Η τουρκική πλευρά απέδειξε με τη νέα Navtex ότι δεν επιθυμεί τον διάλογο με την Αθήνα. Όλες οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης που προηγήθηκαν λίγο πριν τη διεξαγωγή της Συνόδου, αποσκοπούσαν στην αποφυγή της επιβολής κυρώσεων.

«Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο» αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ