Στο εφετείο η υπόθεση δολοφονίας του 23χρονου Μ. Στρατάκη στα ορεινά των Ανωγείων

Petite Perle 300×250

Εκδικάζεται σήμερα στο Εφετείο Χανίων η υπόθεση ανθρωποκτονίας του 23χρονου Μανόλη Στρατάκη τον Απρίλιο του 2017 στα ορεινά των Ανωγείων με δράστες δύο άτομα, πατέρα και γιο.

Οι δύο άνδρες σε πρώτο βαθμό είχαν κριθεί ένοχοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Στον 22χρονο γιο επιβλήθηκε φυλάκιση 25 ετών αναγνωρίζοντας του το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Ο 55χρονος πατέρας είχε κριθεί ένοχος για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία και σε απόπειρα ανθρωποκτονίας καθώς και για τα αδικήματα της οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής.

Ακόμα είχαν καταδικαστεί μέλη της οικογένειας τους 23χρονου θύματος . Ο ένας αδερφός του κρίθηκε ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας και για παράνομη οπλοχρησία, οπλοφορία και οπλοκατοχή, ο δεύτερος αδερφός για παραβάσεις περί όπλων, καθώς αθωώθηκε για την απόπειρα κατά των κατηγορουμένων και ο πατέρας του θύματος για οπλοκατοχή.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου αναφέρει για τα όσα συνέβησαν το μοιραίο απόγευμα της 9ης Απριλίου του 2017 ότι «δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ αμυνόμενου και επιτιθέμενου» και γινόταν λόγος για «ταυτόχρονες αποφάσεις αλληλοεξόντωσης».

Επί της ουσίας, το Δικαστικό Συμβούλιο είχε αποφανθεί ότι η αιματηρή συμπλοκή μεταξύ πατέρα και γιου από τη μια οικογένεια και τριών αδελφών από την άλλη, έγινε με ανταλλαγή πυρών και από τις δύο πλευρές.

Στην κατάθεση του τον Ιούνιο του 2018 στο Μικτό ορκωτό δικαστήριο Χανίων, ο πατέρας του Μανόλη Στρατάκη, είχε υποστηρίξει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο οικογενειών ήταν καλές μέχρι το 2014. «Εκείνη την ημέρα πήγα στη μάντρα στις 3 η ώρα. Ο κατηγορούμενος μου είπε πως δεν με θέλει στα χωράφια του και να φύγω. Εμφανίσθηκε και ο γιος του ο οποίος κρατούσε το καλάσνικοφ. Με πλησίασε ο μεγάλος. Του είπα: «Μη σιμώνεις. Ότι θες πες το από κει που είσαι». «Γιάντα; Θα με σκοτώσεις;» μου απάντησε κι εγώ του είπα «άμα χρειαστεί θα σε σκοτώσω»… Ύστερα πήρα τα κοπέλια μου τηλέφωνο. Με ρώτησε ο Μανόλης ήντα παθα. Του είπα ότι ήρθε ο κατηγορούμενος και λογοφέραμε».

Πρωτόδικα, οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν επιμείνει ότι οι δύο κατηγορούμενοι για την ανθρωποκτονία σε βάρος του Μανόλη Στρατάκη βρίσκονταν σε άμυνα. Επιχείρησαν να στηρίξουν τον ισχυρισμό ότι τα μέλη της οικογένειας του θύματος και το ίδιο το θύμα ήταν εκείνοι που φαίνεται να πυροβόλησαν πρώτοι εναντίον του πατέρα και του γιου από την άλλη οικογένεια.

Ο εισαγγελέας της έδρας στην εισήγηση του είχε προτείνει την ενοχή του νεαρού κατηγορούμενου για την ανθρωποκτονία από πρόθεση  σε βάρος του 23χρονου Μανόλη Στρατάκη στα Ανωγειανά όρη τον Απρίλιο του 2017 καθώς και του πατέρα του για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία και για απόπειρα σε βάρος των αδελφών του θύματος. Για τον πατέρα και τα δύο αδέλφια του θύματος, έκρινε δεν είχαν ανθρωποκτόνο δόλο και πυροβόλησαν για εκφοβισμό, πλην όμως ήταν εκείνοι που προκάλεσαν τη συμπλοκή.

Τραγική φιγούρα στο πρωτόδικο δικαστήριο, η μητέρα του Μανόλη Στρατάκη, η οποία όλες τις μέρες της ακροαματικής διαδικασίας, προσερχόταν στο δικαστήριο φορώντας στο λαιμό της κρεμαστό με τη φωτογραφία του αδικοχαμένου παιδιού της και ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των κατηγορουμένων.

(Με πληροφορίες από Νέα Κρήτη)

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ