Λαϊκή Συσπείρωση: Ανάγκη άμεσων μέτρων για την πρόληψη πλημμυρών

Petite Perle 300×250

Επερώτηση των βουλευτών της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης  στον Περιφεριάρχη

Αναλυτικά:

"Προς τον κ. Περιφερειάρχη,

Ενώ και η πρόσφατη κακοκαιρία στην Κρήτη ανάδειξε και πάλι την έλλειψη έργων, υποδομών και κεντρικού σχεδιασμού αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας, η κατάσταση στον Γιόφυρο, στον Ξηροπόταμο και σε όλα σχεδόν τα ρέματα του νομού Ηρακλείου, όπως και των Χανιών παραμένει επικίνδυνη. Οι όποιοι καθαρισμοί έγιναν είναι αποσπασματικοί και ανεπαρκείς, στις εκβολές των ποταμών και όχι σε όλη την έκτασή τους και στους παραπόταμους, όπως πχ στον Πελεκανιώτη, τον Ταυρωνίτη, Κερίτη, Τυφλό ποταμό κ.α., με φανερό τον κίνδυνο δημιουργίας πλημμυρικών φαινομένων με την πρώτη ισχυρή νεροποντή. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για οικισμούς όσο και για εκτάσεις και υποδομές στα πέριξ αυτών.

Ήδη από το καλοκαίρι, έχουν γίνει από σωματεία και μαζικούς φορείς σοβαρές καταγγελίες για τη Γιόφυρο και τα υπόλοιπα ρέματα των δυτικών συνοικιών του Δήμου Ηρακλείου για τα «δάση» από καλάμια, για «χαβούζες» μέσα στα ρέματα με απόθεση λυμάτων, σκουπιδιών, όγκων μπάζων, που ρυπαίνουν και μολύνουν την περιοχή και εμποδίζουν τη ροή του νερού αυξάνοντας τον πλημμυρικό κίνδυνο. Και όλα αυτά δίπλα σε σπίτια, κοντά σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και άλλους δημόσιους χώρους συνάθροισης.

Με διαχρονικές ευθύνες κυβέρνησης- περιφερειακής και τοπικής διοίκησης, εδώ και χρόνια, δεν έχει γίνει καν η διευθέτηση των ρεμάτων ούτε καθορισμός προγράμματος αντιπλημμυρικής προστασίας και παρά τη «θριαμβολογία»,  τις δήθεν εξαγγελίες μελετών και χρηματοδοτήσεων εξακολουθεί να υπάρχει η έλλειψη σχεδιασμού για τη λαϊκή στέγη, η ανεξέλεγκτη αυθαίρετη δόμηση μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και η παντελής ανυπαρξία ουσιαστικών αντιπλημμυρικών έργων.

Έτσι, πίσω από το «ποιος έχει την ευθύνη», επιχειρείται να κρυφτεί η πολιτική επιλογή της εγκληματικής υστέρησης στην πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, αφού εντάσσονται στη λογική του κόστους – οφέλους. Να κρυφτεί η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών της περιφέρειας, ταυτόχρονα με τη μεταφορά σε αυτές, όλα τα προηγούμενα χρόνια, σημαντικών αρμοδιοτήτων. Ακόμη πιο προκλητικό είναι το γεγονός της επίκλησης -μόνιμα πλέον- των ακραίων καιρικών φαινομένων, είτε αφορά βροχές, είτε χιόνια, είτε φωτιές, για τις ζημιές που σταθερά τα τελευταία χρόνια υφίστανται οι κάτοικοι και ο λαός της Κρήτης, με απώλειες ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές.

Δεν είναι ατομική ευθύνη του λαού να μην πνίγεται από τις πλημμύρες και να μην καίγεται από τις φωτιές. Δεν είναι ατομική ευθύνη καμίας λαϊκής οικογένειας η ανυπαρξία ολοκληρωμένων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, με την αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση.

Ζητάμε : ο κ. περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες να απαντήσουν και να εξηγήσουν τι μέτρα και ενέργειες έχουν πάρει έως και σήμερα και τι σχεδιάζουν για το επόμενο διάστημα, για την κατάσταση που επικρατεί στα  ρέματα και τους ποταμούς και για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης 

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ    ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ     ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ"

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ