Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΗ

Petite Perle 300×250

Συνάντηση με το Δ.Σ. των εργαζομένων

Περιοδεία στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΗ και συνάντηση με το Δ.Σ. των εργαζομένων πραγματοποίησε την Τρίτη 20 Οκτωβρίου αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ, μέλος της ΕΠ Κρήτης και περιφερειακό σύμβουλο με τη Λαϊκή Συσπείρωση και τον Χάρη Φλουρή, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Στη συνάντηση, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημερώθηκε για τα ζητήματα τα οποία απασχολούν τους εργαζόμενους. Μεταξύ αυτών είναι η τεράστια υποστελέχωση της δημοτικής επιχείρησης που ξεπερνάει το 50% αφού τώρα εργάζονται 124 μόνιμοι εργαζόμενοι ενώ το παλιό οργανόγραμμα της επιχείρησης προέβλεπε 260 οργανικές θέσεις. Μάλιστα η υποστελέχωση θα χειροτερεύσει τα επόμενα χρόνια αφού ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 55 έτη, ήδη δουλεύουν 20 εν ενεργεία συνταξιούχοι και το επόμενο διάστημα αρκετοί εργαζόμενοι θα βγουν στη σύνταξη. Στηλιτεύτηκε η στάση της δημοτικής αρχής που καθυστέρησε με πολιτική επιλογή να ζητήσει προσωπικό όταν προκηρύχτηκε ο 3Κ/2018 με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΗ να μπει στη δεύτερη φάση και να καθυστερήσει αλλά και η στάση της κυβέρνησης που έχει παγώσει τις 23 προσλήψεις του 3Κ που θα έδιναν μία ανάσα.

Το ΔΣ του σωματείου ανέδειξε τον μεθοδικό τρόπο τμηματικής εκχώρησης πολλών αρμοδιοτήτων και έργων σε εργολάβους με πρόσχημα την υποστελέχωση που οι ίδιες οι διοικήσεις και το κράτος έχουν δημιουργήσει και μάλιστα με συμβάσεις ακόμα και με διπλάσιο κόστος από αυτό που θα είχε η ίδια η ΔΕΥΑΗ αν είχε τους εργαζόμενους για να τα διαχειρίζεται η ίδια.

Επίσης, ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα της παντελούς έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης, των χρεών στις τράπεζες και της λογικής της λειτουργίας με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με τη λογική κόστος-όφελος. Τέλος, ενημέρωσε το κλιμάκιο του ΚΚΕ για τις παρεμβάσεις και δράσεις του σωματείου για την ανάδειξη αυτών των προβλημάτων στους δημότες του Ηρακλείου.

Από τη μεριά του ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για τη λειτουργία των ΔΕΥΑ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ολοένα και μεγαλύτερη προώθηση της λειτουργίας των ΔΕΥΑ  με γνώμονα την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού, μεθοδεύτηκε διαχρονικά από κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές. Με την τραγική υποστελέχωση, τη συνεχή απαξίωση των υπηρεσιών, την καθιέρωση και επέκταση των άθλιων ελαστικών μορφών απασχόλησης, στρώθηκε ουσιαστικά ο δρόμος για την παραχώρηση υπηρεσιών και τμημάτων σε ιδιώτες – εργολάβους, που σημαίνει μεθοδική ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών, μεταβιβάζοντας ουσιαστικά το κόστος στα λαϊκά στρώματα.

Ακόμα, είναι προφανές ότι με τις Οδηγίες της ΕΕ και τις σχετικές ρυθμίσεις όλων των κυβερνήσεων επιδιώκεται να φορτώσουν επιπλέον βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, στα πλαίσια της εμπορευματοποίησης  του νερού, που αποτελεί πεδίο χρυσοφόρων επενδύσεων για επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο Μανώλης Συντυχάκης διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλάι τους μέσα στη Βουλή και την τοπική διοίκηση καθώς και στις πρωτοβουλίες που θα πάρει το σωματείο και τους ενημέρωσε για την κατάθεση σχετικής Ερώτησης στη Βουλή που αναδείχνει τα προβλήματα αυτά.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ