Ματαιώνεται το έργο του προσωρινού κόμβου στο ύψος του Τζωράκη

Petite Perle 300×250

Ναι στην οριστική λύση – Να μη διαλυθεί η σύμβαση του συμβασιοποιημένου έργου ζήτησε ο Θανάσης Κύρκος 

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Ματαιώνεται το  συμβασιοποιημένο έργο του κόμβου στο ύψος του Τζωράκη.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Πετούσης να εισηγήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου , τη μη υλοποίηση του.

Ο λόγος που απορρίπτεται το έργο της κατασκευή του,  είναι ότι έχουν πλέον αλλάξει άρδην  τα δεδομένα σε σχέση με τον συνολικό έργο της ανάπλασης της Ελευθερίου Βενιζέλου.

Με δεδομένο ότι το έργο υψηλού κόστους, έχει την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το κονδύλι των 11 εκατομμυρίων ευρώ, που συμφωνήθηκε με τον ΑΔΜΗΕ, ως ανταποδοτικό τέλος για το έργο του μεγάλου καλωδίου, σε συνάρτηση με το ότι η μελέτη τροποποίησης προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, θεωρείται ότι το ορθό είναι να γίνει το έργο όπως προβλέπεται εξ΄ αρχής.

Να μην δαπανηθούν χιλιάδες ευρώ για να κατασκευαστεί μια προσωρινή λύση, αφού σε λίγους μήνες θα μπορεί να γίνει η δημοπράτηση της οριστικής .

Αυτοί οι λόγοι συμπεριλαμβανομένου και του γεγονότος ότι το έργο δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, οδήγησαν  στη λήψη νέας απόφασης, με την κατεύθυνση να είναι υπέρ της απόρριψης της προσωρινής λύσης, που ορίζει την κατασκευή ενός κόμβου  προσωρινού ελαφρώς μετατοπισμένου  και λίγο μικρότερου  από τον τελικό.

Στην  εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος  Γιώργος Πετούσης, εξηγώντας τους προαναφερθέντες λόγους ζήτησε από το σώμα να λάβει απόφαση υπέρ της μη υλοποίησή του έργου, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι το συμβασιοποιημένο έργο αφορά μια προσωρινή λύση και  ότι σε βάθος χρόνου θα πρέπει να υλοποιηθεί ο εγκεκριμένος κόμβος, όπως αυτός αποτυπώνεται στο εγκεκριμένο σχέδιο της Αγίας Μαρίνας και κατ΄επέκταση στη μελέτη « Ανάπλαση της Οδού Ελ. Βενιζέλου» και οποίος αποτελεί  την οριστική λύση των κυκλοφοριάκων επιπτώσεων της περιοχής, παρακαλείται το δημοτικό συμβούλιο, ως προ τη λήψη κατάλληλης απόφασης σύμφωνα με την οποία θα ζητείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, η μη υλοποίηση του, δεδομένου της άμεσης κατασκευής του συνολικού έργου «Ανάπλαση της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου» από τον ΑΔΜΗΕ».

 Ο αρχικός προϋπολογισμός του προσωρινού κόμβου στο ύψος του Τζωράκη,  που οδεύει προς ματαίωση,  ήταν ύψους 150 χιλιάδων ευρώ, μετά την έκπτωση το κόστος είναι περίπου στις 60χιλιάδες ευρώ.  Η σύμβαση με τον ανάδοχο  είχε υπογραφεί, τον Απρίλιο του 2019,  από την Περιφέρεια Κρήτης και τις μελέτες είχε προετοιμάσει η προηγούμενη δημοτική Αρχή, επί Κώστα Μαμουλάκη.

Ο λόγος που κύριος του έργου είναι η περιφέρεια Κρήτης, είναι ότι η Ελευθερίου Βενιζέλου είναι χαρακτηρισμένη ως Παλαιά Εθνική Οδός.

Μ. Μποκέας: «Η μόνη λύση  είναι ο μόνιμος κόμβος. Μέσα στο 2021 θα ξεκινήσουν οι εργασίες».  

Κατανοούμε τις αντιδράσεις των κατοίκων δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα έργο και μέσα σε λίγους  μήνες να το χαλάσουμε, είπε ο κ. Μποκέας. Ίσως να μην έχει γίνει αντιληπτό από τους κατοίκους ότι θα κάνουμε το έργο αλλά με την οριστική του λύση.

 Μέσα σε μήνα θα έχει παρουσιαστεί η νέα μελέτη για την ανάπλαση της Ελευθερίου Βενιζέλου, όπως είπε στο σώμα. Διευκρίνησε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα έναρξης εργασιών αλλά μέσα στο 2021, θα έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται το νέο έργο από τον κόμβο Τζωράκη.  Έχουμε κάνει αγώνα δρόμου τόσο με τον ΑΔΜΗΕ όσο και με την Περιφέρεια για τις εγκρίσεις. Το έργο θα γίνει και θα ξεκινήσει από εκεί, σε λίγους μήνες.

Να μη λυθεί η σύμβαση πρότεινε ο Κύρκος

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης  Θανάσης Κύρκος πρότεινε να μη διαλυθεί η σύμβαση που έχει γίνει με τον εργολάβο.   Σε περίπτωση που καθυστερήσει το έργο του μόνιμου κόμβου, να μπορεί να ξεκινήσει.

«Δεν έχουμε πρόβλημα αν  περιμένουμε ορισμένους μήνες αν όμως κάνει  τρία χρόνια τι θα κάνουμε; αναρωτήθηκε. Η παράταξη τάχθηκε κατά της διάλυσης της σύμβασης.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ