Ολοκλήρωση δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας στις περισσότερες Τοπικές της Κοινότητες της Π.Ε. Ηρακλείου

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ηρακλείου, ανακοινώνει την ολοκλήρωση των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας στις περισσότερες Τοπικές της Κοινότητες για τη φετινή περίοδο.

Στις Τοπικές Κοινότητες της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου στις οποίες ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί, οι ημερομηνίες έναρξης συγκομιδής του ελαιόκαρπου, διαμορφώνονται σύμφωνα με το συνημμένο ΠΙΝΑΚΑ Ι. Για τις υπόλοιπες Τοπικές Κοινότητες στις οποίες συνεχίζονται οι δολωματικοί ψεκασμοί, θα υπάρξει ενημέρωση με νέο Δελτίο Τύπου.

Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν (πρωιμότητα περιοχής, στάδιο ωριμότητας ελαιόκαρπου, ποσοστό καρποφορίας, αρδευόμενη ή μη καλλιέργεια, επικρατούσες καιρικές συνθήκες κλπ) προτείνεται η έναρξη της συγκομιδής, συμψηφίζοντας ωστόσο τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης και τα προσδοκώμενα οφέλη. Σε κάθε περίπτωση, για την έναρξη της συγκομιδής, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το χρονικό όριο, που απαιτείται να τηρηθεί από τον τελευταίο ψεκασμό, που διενεργήθηκε είτε από την Υπηρεσία, είτε από τους ίδιους τους παραγωγούς, ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο εντομοκτόνο. Η τήρηση του εν λόγω χρονικού ορίου είναι εξαιρετικά σημαντική προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον προσδιορισμό υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες σε όλη την ΠΕ Ηρακλείου.

Σε ελαιώνες όπου η συγκομιδή θα γίνει πιο όψιμα και δεδομένου ότι στο δίκτυο παγίδευσης της υπηρεσίας μας σε ορισμένες από τις παραπάνω Τοπικές Κοινότητες καταγράφονται υψηλοί δακοπληθυσμοί, συνιστάται οι ελαιοπαραγωγοί να παραμείνουν σε εγρήγορση, να παρακολουθούν την εξέλιξη του ελαιοκάρπου τους και εφόσον υπάρξει αναγκαιότητα, να προχωρούν στις κατάλληλες φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις, πάντοτε σε συνεργασία με τους τεχνικούς συμβούλους τους. Επισημαίνεται ότι για την παραγωγή ελαιόλαδου που θα χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.

Επισημαίνεται ότι οι Τοπικές Κοινότητες Διονυσίου – Παναγιάς, Σταβίων, Στερνών και Σοκαρά με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γόρτυνα καθώς και οι Τοπικές Κοινότητες Χαρασού και Βοριτσίου του Δήμου Χερσονήσου εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας κατά τη φετινή περίοδο. Οι καλλιεργητές που έχουν ελαιόδεντρα σ' αυτές τις Τοπικές Κοινότητες δεν θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας για τον ελαιόκαρπο που προέρχεται από αυτά τα ελαιόδεντρα.

Περισσότερες πληροφορίες για την εισφορά δακοκτονίας για την ελαιοκομική περίοδο 2020 -2021 θα δοθούν σε επόμενο δελτίο τύπου της υπηρεσίας μας, μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ