Θα χάσουν τη χρονιά τα παιδιά των αρνητών της μάσκας

by litsa TSANTIRAKI

Τελευταία Ενημέρωση:

Κινδυνεύουν να μείνουν από απουσίες στην ίδια τάξη

ΡΕΠΟΕΡΤΑΖ Κορίνα Καφετζοπούλου

Μια δύσκολη υπόθεση έχει να διαχειριστεί η εκπαιδευτική κοινότητα με το κίνημα των αρνητών της μάσκας, καθώς οι αποφάσεις τους, επηρεάζουν και τα ανήλικα τέκνα τους, αφού δεν τους επιτρέπουν να πάνε στο σχολείο.

Ασφαλείς πληροφορίες της «Φωνής του Μαλεβιζίου» αναφέρουν ότι υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά στην περιοχή, με παιδιά που δεν κάθισαν ούτε μια ημέρα στα θρανία, καθώς οι γονείς τους φέρονται να μη συμφωνούν με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας κατά τη διάρκεια της φοίτησης στα σχολεία.

Η εφημερίδα επικοινώνησε με τον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μανώλη Μπελαδάκη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το φαινόμενο υπάρχει στην περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα περιστατικά αυτά σε σχέση με το συνολικό αριθμό των μαθητών είναι απειροελάχιστα.

Τα περιστατικά αυτά είναι λίγο παραπάνω από δέκα και από την πρώτη στιγμή έχει γίνει ενημέρωση στην Εισαγγελία Ανηλίκων.
Όπως είπε ο κ. Μπελαδάκης, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου φοιτούν περίπου 23 χιλιάδες μαθητές.
Μετά τις εγγραφές των παιδιών στα σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ελάχιστοι γονείς πήγαν στους διευθυντές των σχολείων και κατέθεσαν ένα υπογεγραμμένο έγγραφο με το οποίο αρνούνται τη φοίτηση των παιδιών τους με μάσκα. Τα στοιχεία αυτά συγκεντρώθηκαν και κατατέθηκαν στην Εισαγγελία Ανηλίκων.

«Όντως εμφανίστηκαν ορισμένα, λίγα περιστατικά, απειροελάχιστα θα έλεγα στο σύνολο των περίπου 23 χιλιάδων μαθητών, όπου γονείς, είτε επειδή φέρονται να είναι αρνητές της μάσκας είτε επειδή φοβούνται, είτε για λόγους που εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, αλλά δεν έχουν σχέση με λόγους υγείας, αρνούνται να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο.
Υπέγραψαν ένα κείμενο, όλοι το ίδιο, και μετά τους αγιασμούς το προσκόμισαν στους διευθυντές.

Οι διευθυντές τα πρωτοκόλλησαν σε εμάς, και εμείς ως οφείλαμε παραδώσαμε τα στοιχεία στην Εισαγγελία Ανηλίκων».

Ζήτημα νομικό κι εκπαιδευτικό

Το θέμα αυτό μπορεί να έχει τη νομική του διάσταση αφού τίθεται θέμα παραμέλησης εποπτείας καθώς η φοίτηση στο δημοτικό και στο γυμνάσιο είναι υποχρεωτική αλλά και εκπαιδευτικό. Οι διευθυντές με συνεχείς διαβουλεύσεις με τους γονείς επιχειρούν να τους πείσουν για την επιστροφή των παιδιών στα θρανία.

«Μας έτυχε περίπτωση που η μητέρα τελικά πήγε το παιδί στο σχολείο παρά την άρνηση του πατέρα», σημείωσε ο κ. Μπελαδάκης. Ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ρωτήθηκε από τη “Φωνή του Μαλεβιζίου” για το τι προβλέπεται σε περίπτωση που συσσωρευτούν αδικαιολόγητες απουσίες. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι τα παιδιά κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους και να πάνε ξανά στην ίδια τάξη διότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτές οι απουσίες να δικαιολογηθούν. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου γνωρίζει ποια παιδιά απουσιάζουν δικαιολογημένα από τις φυσικές τάξεις.

Πρόκειται συνολικά για δεκαπέντε μαθητές, οκτώ σε δημοτικά και επτά σε νηπιαγωγεία, που έχουν υποκείμενα νοσήματα και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα. Γι αυτές τις περιπτώσεις θα γίνουν διαδικτυακές τάξεις με τη συμμετοχή παιδιών και από άλλα σημεία της χώρας. Προς το παρών αυτά τα παιδιά ενημερώνονται με εκπαιδευτικό υλικό για τα μαθήματα που χάνουν.
Για όλες τις άλλες περιπτώσεις, των μην δικαιολογημένων απουσιών, υπάρχει ο κίνδυνος της απώλειας της χρονιάς και της υποχρεωτικής επανάληψής της, το επόμενο σχολικό έτος.

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...