Απόψε η "Σονάτα του Σεληνόφωτος" στο ψηφιακό πολιτιστικό κανάλι του Δήμου Ηρακλείου

Petite Perle 300×250

Με την «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου, από το Θέατρο «Κάτω», συνεχίζονται την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου οι προβολές στο ψηφιακό κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου.

Η πρεμιέρα της παράστασης είναι προγραμματισμένη για τις 21.15 και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ: https://youtu.be/kgswGyCRrM8

«Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γ. Ρίτσου

Ο Αντώνης Περαντωνάκης σ' έναν ρόλο ανατρεπτικό υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Πάνου Ιωαννίδη, σε μια παράσταση που αγαπήθηκε από το κοινό και έγινε αμέσως soldout. Μια ανάγνωση που απομακρύνεται από τη στερεοτυπική γίνεται πρόσφορο έδαφος μιας παράστασης για δύο βασισμένο στη ζωή και τα βιώματα του Γ. Ρίτσου, μαζί με 3 έγχορδα μουσικά όργανα–σκιές, οι Τίτος Μίντζας, Κωστής Σπυριδάκης, Νίκος Παπαδάκης να συνθέτουν επί σκηνής.

Ένας άνδρας, η Γυναίκα με τα Μαύρα, αναζητά επίμονα διέξοδο από έναν νεαρό άνδρα, Δημήτρης Γαλανάκης, είδωλο του εφηβικού εαυτού και των ονείρων που κάποτε προδόθηκαν. Αιτείται τη φυγή, μ' αυτό το τόσο γνωστό και χιλιοειπωμένο «Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου», που σε αυτή την παράσταση δεν αποτελεί παράκληση, αλλά σκληρή απαίτηση. Ένα γαλλικό τραγούδι, ένας τεράστιος καθρέφτης και μια παλιά βαλίτσα εγγυώνται ένα αλλιώτικο ταξίδι στο πιο γνωστό από τα ποιήματα του Γ. Ρίτσου, που αποπνέει παρακμή και ανάταση μέσα από μία βίαιη πάλη που συντελείται στίχο τον στίχο.

Η Σονάτα του Σεληνόφωτος γράφτηκε το 1956 και οριοθετεί μια καινούρια αρχή της νεοελληνικής ποίησης.  Μια Γυναίκα που φοράει Μαύρα μονολογεί με φόντο ένα σπίτι  που βρίσκεται σε παρακμή, μέσα σε μία πολιτεία που επίσης παρακμάζει.  Μια Γυναίκα ηλικιωμένη, ποιήτρια θρησκευτικής πνοής, αναπολεί το παρελθόν. Ωστόσο ο Γ. Ρίτσος πίσω από τις λέξεις διεκδικεί το μέλλον με σθένος∙ κι αυτή την κρυφή πνοή του ποιήματος επιχειρεί να αναδείξει η παράσταση.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Πάνος Ιωαννίδης

Παίζουν: Αντώνης Περαντωνάκης, Δημήτρης Γαλανάκης

Τίτος Μίντζας (Κιθάρα), Κωστής Σπυριδάκης (Τσέλο),  Νίκος Παπαδάκης (Βιολί)

Βοηθός σκηνοθέτης: Ελευθερία Σινατσάκη

Δραματουργία: Στέλλα Χαιρέτη

Μουσική επιμέλεια & πρωτότυπη μουσική : Μαρία Σικιαρίδη – Ζαχαριάδου

Σκηνογραφία : Ευαγγελία Καμπουράκη

Ενδυματολογία: Ελεάννα Παπανικολοπούλου

Σχεδιασμός αφίσας: Κώστας Καρνίκης 

Η παραγωγή εντάσσεται στο ψηφιακό φεστιβάλ «Τέχνη Καθ' Οδόν» 2020 και θα προβληθεί στη Ζώνη: «Φώτα, Αυλαία, Πάμε»  του πολιτιστικού καναλιού του Δήμου Ηρακλείου.

Δείτε εδώ το τρέιλερ της παράστασης: https://youtu.be/yU2juT95EyQ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ