ΕΝΦΙΑ – Φόρος εισοδήματος: Μέχρι την Παρασκευή οι πληρωμές

Petite Perle 300×250

Τις δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ αλλά και την τέτρτη δόση του φόρου εισοδήματος καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέσα στην εβδομάδα

Εβδομάδα πληρωμών είναι αυτή που ξεκινά για τους φορολογούμενους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ αλλά και την τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος. Ταυτόχρονα, ορισμένοι πολίτες πρέπει να υποβάλουν, τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά που έλαβαν το 2014 και δεν τα συμπεριέλαβαν στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Αναλυτικά, έως την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου πρέπει οι πολίτες να καταβάλουν τις δύο πρώτες δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ, καθώς φέτος οι δόσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου πληρώνονται και μαζί. Φυσικά, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων μπόρεσαν να πληρώσουν την πρώτη δόση των Σεπτέμβριο πρέπει να καταβάλουν μόνο τη δόση Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις έως και τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος, η τελευταία ημέρα του μήνα, δηλαδή η ερχόμενη Παρασκευή, είναι η προθεσμία καταβολής της 4ης δόσης του φόρου εισοδήματος, που φέτος πληρώνεται συνολικά σε 8 δόσεις. Σημειώνεται ότι η εφορία δίνει την δυνατότητα εξόφλησης όλων ανεξαιρέτως των οφειλών μέχρι και σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις πριν αυτές γίνουν ληξιπρόθεσμες.

Συγκεκριμενα, μέσω της λεγόμενης πάγιας ρύθμισης, παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής είτε σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως. Στην πάγια αυτή ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ο φόρος εισοδήματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που έχουν ήδη βεβαιωθεί με τα εκκαθαριστικά των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019. Επιπλέον, στην πάγια ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ο φόρος εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος των νομικών προσώπων για τη χρήση του 2019, καθώς επίσης και ο ΕΝΦΙΑ του 2020.

Η ένταξη στη ρύθμιση αυτή μπορεί να γίνει και αφού καταστεί ληξιπρόθεσμη μία δόση της οφειλής ή περισσότερες της μίας δόσεις της οφειλής ή ακόμη κι αν καταστεί ληξιπρόθεσμο ολόκληρο το ποσό της οφειλής.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ