Σωκράτης Βαρδάκης για την "πράσινη εποχή"

«Η Κυβέρνηση προσπαθεί με ψίχουλα να πείσει τους πολίτες ότι επενδύει στη μετάβαση της πράσινης εποχής»

Με κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τους κ.κ. Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, ζητούν την αύξηση του προϋπολογισμού επιχορήγησης του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», το οποίο αφορά επιδοτήσεις εργασιών για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και για την ενεργειακή αυτονόμηση της κατοικίας. Η υποβολή αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους ξεκινά στις 30/11/20 από τις Περιφέρειες Κρήτης, Β. και Ν. Αιγαίου. 

Παράλληλα, δημοσίευσε και τον πίνακα προϋπολογισμού του προγράμματος ανά Περιφέρεια. Για την Περιφέρεια Κρήτης ο προϋπολογισμός επιχορήγησης ανέρχεται στα 31 εκ. ευρώ. 

Με αφορμή τη μεγάλη συμμετοχή δικαιούχων στο τελευταίο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ' οίκον ΙΙ», καθώς και την  άμεση εξάντληση των διατιθέμενων πόρων, που είχε ως αποτέλεσμα οι αιτήσεις πολλών ενδιαφερόμενων, αν και κατέθεσαν πλήρεις φακέλους με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, να μείνουν σε εκκρεμότητα, διαπιστώνεται ότι το ποσό του προϋπολογισμού επιχορήγησης, είναι τέτοιο που δε μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων.

Ειδικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι όσοι δικαιούχοι τελικά έμειναν εκτός του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα καταθέσουν εκ νέου τα δικαιολογητικά τους για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα λειτουργήσει προσθετικά ως προς τον αριθμό των ενδιαφερόμενων.  

Όπως τονίζεται στο κείμενο της ερώτησης, οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχαν προβεί σε Κοινοβουλευτική Αναφορά, αναδεικνύοντας ήδη από τον περασμένο Ιούλιο το συγκεκριμένο θέμα. 

Παρόλα αυτά στη προδημοσίευση του Προγράμματος αναφέρεται ότι θα παραμείνει ανοιχτό έως και την εξάντληση πόρων, όχι όμως και της εξέτασης όλων των αιτήσεων, με κίνδυνο πάλι κάποιοι να μην πετύχουν την ένταξή τους.

"Γνωρίζοντας ότι η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών είναι πολύ σημαντική για το περιβάλλον και την οικονομία σε ενεργειακούς πόρους και η συμμετοχή στο Πρόγραμμα αναμένεται για ακόμα μια φορά  να είναι μεγάλη, οι βουλευτές ζητούν να μάθουν σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν οι αρμόδιοι υπουργοί έτσι ώστε να μην υπάρξει ξανά το φαινόμενο των εκκρεμών αιτήσεων με πλήρεις φακέλους. Προτίθενται να αυξήσουν τον προϋπολογισμό επιχορήγησης; "

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ