Άμεσα lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη

Petite Perle 300×250

Νέα έκτακτα μέτρα για ένα μήνα ανακοινώνονται αύριο

Σε καθεστώς lockdown εισέρχονται τρεις ακόμη περιφέρειες και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου. 

Σε καθεστώς lockdown εισέρχονται τρεις ακόμη περιφέρειες και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή προανήγγειλε νέα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Ειδικότερα, νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

«Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα» ανέφερε. «Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown για αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μια πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο» πρόσθεσε.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Ροδόπης περνούν στο «επίπεδο 4» και θα ισχύσουν τα μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο».

«Από σήμερα πρέπει να παρθούν κάποιες έκτακτες αποφάσεις. Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα μπαίνουν στο κόκκινο, αυτό σημαίνει ότι αναστέλλονται οι περισσότερες λειτουργίες πλην όμως, τονίζω, του λιανεμπορίου και του σχολείου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων προεξοφλούν ότι έρχονται νέα μέτρα, τουλάχιστον για τις δύο περιοχές της Βόρειας Ελλάδας στις οποίες καταγράφεται έκρηξη κρουσμάτων και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, ενώ στην πραγματικότητα αναζητούνται τρόποι για αναβολή της απόφασης για γενικό lockdown, το οποίο, πάντως, δεν φαίνεται να μπορεί να αποφευχθεί.

Χθες, μετά το νέο ρεκόρ των κρουσμάτων, τα οποία εκτοξεύτηκαν στα 1.546, σήμανε συναγερμός και συνεδρίασε εκτάκτως η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, η οποία και θα εισηγηθεί σήμερα νέα μέτρα προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί επιστήμονες, στην συντριπτική τους πλειονότητα τάσσονται υπέρ της αναβάθμισης του βαθμού επικινδυνότητας στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και πιθανότατα τη Λάρισα και τη Ροδόπη στο «κόκκινο», κάτι που θα φέρει τοπικό lockdown σε αυτές τις περιοχές, με όλα τα μέτρα που ισχύουν.

Επιπρόσθετα, πολλά από τα μέλη της Επιτροπής εισηγούνται να απαγορευτεί η κυκλοφορία από και προς νομούς και περιοχές της Βόρειας Ελλάδας – σε πρώτη φάση – αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να «ξορκίζουν» το γενικό lockdown. Μέρα με τη μέρα, ωστόσο, το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι είναι θέμα χρόνου να οδηγηθούμε εκεί καθώς καταγράφεται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Η πλειονότητα των λοιμωξιολόγων εισηγείται τη λήψη πιο δραστικών μέτρων και στο Λεκανοπέδιο Αττικής και μάλιστα άμεσα προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε νέα καραντίνα. Το πρώτο μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι αυτό της απαγόρευσης της κυκλοφορίας αρκετά νωρίτερα απ' ό,τι ισχύει σήμερα και συγκεκριμένα είτε στις 21.00 είτε στις 22.00 το βράδυ.

Επίσης, έχει συζητηθεί έντονα το μέτρο της επαναφοράς του SMS για τους άνω των 65, προκειμένου να προστατευθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες, αλλά και η σημαντική αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που θα πρέπει να εργάζονται αποκλειστικά με τηλεργασία.

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ληφθούν την Παρασκευή, καθώς θα έχει προηγηθεί η αυριανή ειδική Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., όπου θα γίνει αναλυτική συζήτηση και να καθοριστούν κατευθυντήριες γραμμές για κοινή στάση έναντι του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που όπως είπε χθες και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, δείχνει πιο επικίνδυνο από το πρώτο.

Κατά πολλούς, με την χθεσινή του απόφαση για γενικό lockdown, με διαφορετικά, ωστόσο, χαρακτηριστικά από το πρώτο, ο πρόεδρος Μακρόν έδειξε την κατεύθυνση. Αυτό που μένει να φανεί είναι ο χρόνος στον οποίον θα οδηγηθεί η κάθε χώρα σε αυτή τη δραστική, πλην αναγκαία, ως φαίνεται, λύση.

Συναγερμός για την έκρηξη κρουσμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ – Ανησυχία για ΕΣΥ και συγκοινωνίες

Με τον αριθμό κρουσμάτων να ξεπερνά πλέον τους 1.500 και τους διασωληνωμένους να έχουν ξεπεράσει το όριο των 100, οι ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών για τις εκρηκτικές διαστάσεις που παίρνει η πανδημία έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό στην Κουμουνδούρου.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος διατηρεί καθημερινά ανοιχτούς διαύλους με λοιμωξιολόγους για την πορεία της πανδημίας, εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για τις δραματικές διαστάσεις που λαμβάνει. Πληροφορίες αναφέρουν πως στον απόηχο των τελευταίων ανακοινώσεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει συγκαλέσει για σήμερα έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή εκτός του υγειονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων.

Εάν ένα πράγμα πάντως είναι ξεκάθαρο στην Κουμουνδούρου, είναι πως η κυβέρνηση στο δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν θα τύχει της ήπιας αντιμετώπισης που έτυχε στο πρώτο. Επτά μήνες μετά την επιβολή του πρώτου lockdown, το δεύτερο και σαφώς σφοδρότερο κύμα της πανδημίας βρίσκει τη χώρα απροετοίμαστη, σημειώνουν χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η κυβέρνηση πέρα από την επικοινωνιακή διαχείριση δεν μερίμνησε για καμία ουσιαστική προετοιμασία του ΕΣΥ και επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών.

Παράλληλα, επικρατεί έντονος προβληματισμός για το γεγονός ότι εδώ και πολλούς μήνες οι αποφάσεις γύρω από τη διαχείριση της πανδημίας και τα μέτρα εξετάζονται κυρίως από το πολιτικό και όχι το ιατρικό πρίσμα, με μέλη της Επιτροπής να εκφράζουν έως και ανοιχτά πλέον τις διαφωνίες τους και την ενόχλησή τους για τον παραγκωνισμό της Επιτροπής. Δεν είναι τυχαία η αποστροφή του κ. Ξανθού, τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σήμερα τόνισε πως «οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στις εισηγήσεις των ειδικών», καθώς ο ίδιος γνωρίζει καλά τους συσχετισμούς στην Επιτροπή και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για το «καπέλωμα» που υπάρχει στις εισηγήσεις των επιστημόνων από πολιτικές αποφάσεις.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα δεν είναι άλλο από την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ήδη το ΕΣΥ, με το 70% των ΜΕΘ να έχουν εξαντληθεί ήδη με 108 διασωληνωμένους. Την ίδια ώρα, οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ του κ. Γιαννακού, που μόνο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και που δεν έχουν διαψευσθεί επισήμως, για ασθενείς που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο έχουν τεθεί σε εφαρμογή κατά περιπτώσεις φαινόμενα Λομβαρδίας, δηλαδή διαλογής ασθενών για την είσοδό τους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με ηλικιακά κριτήρια υπό το βάρος που δέχεται το ΕΣΥ.

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο επικεντρώνει την κριτική της η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ο περιορισμένος αριθμός διαγνωστικών τεστ που εκπονείται ακόμα και σήμερα. Παρά την υπαρκτή αύξηση σε σχέση με την αρχή της πανδημίας, τα τεστ που διενεργούνται δωρεάν είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Με τον τρόπο αυτό αφενός καθίσταται ακόμη πιο δύσκολος ο περιορισμός της πανδημίας, αφετέρου οι πολίτες εξωθούνται σε δυσβάσταχτα κόστη για τεστ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. «Μία τετραμελής οικογένεια με δύο παιδιά σε σχολείο θα χρειαστεί να πληρώσει σχεδόν 500 ευρώ για να κάνει μία φορά τεστ, δηλαδή πάνω από μισό μισθό» σημειώνουν ενδεικτικά.

Την ίδια ώρα, ένα πεδίο στο οποίο επικεντρώνει την κριτική της η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το θέμα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Δεν είναι τυχαίο πως η πολιτική τοποθέτηση στην επανεμφάνιση του κ. Τσιόδρα, ο οποίος σε γενικές γραμμές είχε μείνει εκτός κριτικής όλο αυτό το διάστημα από την αρχή της πανδημίας, για αδυναμία αύξησης των δρομολογίων από την κυβέρνηση, σχολιάστηκε δηκτικά με την άμεση αντίδραση των αρμόδιων τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τις σχετικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, οι καθημερινές εικόνες «σαρδελοποίησης» εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σε τρένα και λεωφορεία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια Υγεία. Μάλιστα επ' αυτού και απαντώντας στο επιχείρημα πως δεν ήταν δυνατή η προμήθεια νέων λεωφορείων, από τον ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδουν κατηγορηματικά, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση μπορούσε να αξιοποιήσει μέρος των 7,5 δις του ΕΣΠΑ, μετά και το «πράσινο» φως της Κομισιόν για δαπάνες αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η χθεσινή αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επισημοποίηση της νέας καμπάνιας διαφημιστικών σποτ για την πανδημία, ύψους 2 εκατ. ευρώ είναι ενδεικτική του κλίματος ανησυχίας της Κουμουνδούρου: «Με το νέο αρνητικό ρεκόρ 1.547 κρουσμάτων περιμέναμε ο κ. Μητσοτάκης να ανακοινώσει έστω και τώρα έκτακτο πλάνο ενίσχυσης του ΕΣΥ, μόνιμες προσλήψεις και μαζικά διαγνωστικά τεστ για τους πολίτες», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε σχόλιό του το απόγευμα της Τετάρτης.

Τελικά, όμως, «ανακοίνωσε ακόμα δυο εκατομμύρια ευρώ για διαφημιστικά σποτ, τα οποία εκ του νόμου θα μπορούσαν να είναι δωρεάν», όπως τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο καθένας και οι προτεραιότητες του», καταλήγει.

Πηγή: www.ieidiseis.gr – https://www.ieidiseis.gr/politiki/item/65750-nea-ektakta-metra-gia-ena-mina-amesa-lockdown-se-thessaloniki-larisa-rodopi

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ