Στο στόχαστρο φανατικών η Γαλλία: Τρεις αιματηρές επιθέσεις σε Νίκαια, Αβινιόν, Σαουδική Αραβία

Petite Perle 300×250

Έντρομη παρακολουθεί η κοινή γνώμη

Έντρομη παρακολουθεί η κοινή γνώμη στη Γαλλία αλλά και στον πλανήτη τις φονικές επιθέσεις κατά Γάλλων, με «άρωμα τρομοκρατίας».

Η πρώτη σημειώθηκε στις 9 το πρωί στη Νίκαια της Γαλλίας όταν ένας άνδρας εισέβαλε με μαχαίρι στη μεγαλύτερη καθολική εκκλησία της πόλης και άρχισε να επιτίθεται αδιακρίτως.

Ως αποτέλεσμα, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν. Μάλιστα, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, μια αποκεφαλισμένη γυναίκα εντοπίστηκε εντός του ναού.

Ο δράστης συνελήφθη, τραυματισμένος κι αυτός από τα πυρά των αστυνομικών.

Δύο ώρες αργότερα, ένας άνδρας επιτέθηκε κατά αστυνομικών στην πόλη Αβινιόν φωνάζοντας στα αραβικά «Ο θεός είναι μεγάλος» για να τραυματιστεί θανάσιμα από αστυνομικά πυρά.

Δυστυχώς νεκρός είναι και ο αστυνομικός που δέχτηκε την επίθεση.

Την ίδια ώρα, στη Σαουδική Αραβία, ένας άνδρας επιτίθετο στο γαλλικό προξενείο της χώρας κατά φρουρού με αιχμηρό αντικείμενο. Ο φρουρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ενώ ο δράστης συνελήφθη και κρατείται.

Τα τρία ξεχωριστά περιστατικά έχουν αρκετά κοινά στοιχεία, γεγονός που εγείρει έντονη ανησυχία αν πρόκειται για τυχαίες επιθέσεις φανατικών ή συντονισμένες ενέργειες:

  • Τα δύο έγιναν σε πόλεις της Γαλλία και το τρίτο σε γαλλικό προξενείο, το οποίο θεωρείται γαλλικό έδαφος
  • Έγιναν την ίδια μέρα και με διαφορά λίγων λεπτών
  • Κατά τις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκε μαχαίρι
  • Τουλάχιστον στις δύο από τις τρεις περιπτώσεις ο δράστης ακούστηκε να φωνάζει «Αλλάχου Άκμπαρ»

«Ξύπνησε» ο εφιάλτης της τρομοκρατίας

Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας «ξύπνησε» και πάλι στη Γαλλία πριν από περίπου δύο εβδομάδες όταν φανατικός ισλαμιστής αποκεφάλισε έναν καθηγητή Ιστορίας επειδή έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ σε εφήβους μαθητές του κατά τη διάρκεια του μαθήματος της ελευθερίας της έκφρασης.

Ο άτυχος καθηγητής, Σαμουέλ Πατί, είχε δεχτεί απειλές από ισλαμιστές γονείς μαθητών.

Η ισλαμιστική θρησκεία δεν επιτρέπει καμία απεικόνιση του προφήτη Μωάμεθ, κάτι που θεωρείται θανάσιμο αμάρτημα.

Ωστόσο μετά το περιστατικό με τον καθηγητή ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη δημοσιοποίηση των επίμαχων σκίτσων που είχαν δημοσιευτεί από το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo σε κυβερνητικά κτήρια ως απόδοση τιμής για τον θάνατο του άτυχου καθηγητή.

Το γεγονός αυτό πυροδότησε νέα ένταση με τις μουσουλμανικές οργανώσεις να διαμαρτύρονται και σε πολλές χώρες να πραγματοποιούνται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Πηγή: www.cnn.gr – https://www.cnn.gr/kosmos/story/240456/sto-stoxastro-fanatikon-i-gallia-treis-aimatires-epitheseis-se-nikaia-avinion-saoydiki-aravia

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ