Δήμος Μαλεβιζίου: Δίνει "μάχη" με τα καλάμια του Ξεροπόταμου – Καθαρισμός μετά από δέκα χρόνια!

Petite Perle 300×250

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λίτσα Τσαντηράκη

Μετά τον καθαρισμό του Γαζανού ποταμού, στον καθαρισμό του Ξεροπόταμου στο ύψος της οδού Οδυσσέως προχώρησε ο Δήμος Μαλεβιζίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.

Από νωρίς το πρωί τα φορτηγά του Δήμου μεταφέρουν τόνους καλαμιών προκειμένου να αντιμετωπιστούν όσο γίνεται τα προβλήματα που προκαλούν, τόσο το καλοκαίρι με τα κουνούπια και τον κίνδυνο πυρκαγιάς, όσο και το χειμώνα με πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο καθαρισμός θα συνεχιστεί μέχρι τις εκβολές του ποταμού στη θάλασσα.

«Δίνουμε αυτή τη στιγμή προτεραιότητα σε ένα κομμάτι αστικό, που ζουν πολλές οικογένειες του Δήμου μας και οφείλουμε να τις προστατεύσουμε από μελλοντική κακοκαιρία», αναφέρει ο πρόεδρος της Κοινότητας Γαζίου Βαγγέλης Παρασύρης, ο οποίος επέβλεπε τις εργασίες.

Ο καθαρισμός του Ξεροπόταμου ωστόσο, σύμφωνα με τους κατοίκους, έχει να καθαριστεί περισσότερα από δέκα χρόνια με τους ίδιους να γίνονται «μπαλάκι» από Υπηρεσία σε υπηρεσία.

Όπως αναφέρουν στη «Φωνή του Μαλεβιζίου» έχουν επικοινωνήσει τόσο με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου αλλά και την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου. Όμως οι εκκλήσεις τους απευθύνονταν σε ώτα μη ακουόντων.

Και όταν πριν έξι χρόνια αποφάσισαν οι αρμόδιοι να προβούν σε μίνι καθαρισμό του ποταμού, έκοψαν τα καλάμια και τα άφησαν μέσα στην κοίτη, αναφέρει ο κ. Βαγγέλης Λεμονιάς, κάτοικος της περιοχής.

«Πήγαμε στη προηγούμενη Δημοτική Αρχή και μας είπαν ότι δεν είναι δουλειά μας, μετά πήγαμε στην Περιφέρεια και μας είπαν ότι δεν έχουμε χρήματα», συνεχίζει ο ίδιος, τονίζοντας ότι αυτή τη φορά ακούστηκαν τα παράπονά τους και επιτέλους μετά από δεκαετή αδράνεια καθαρίζεται ο Ξεροπόταμος.

Η κ. Δέσποινα Λεμονιά αναφέρει ότι οι εργασίες ξεκίνησαν έπειτα από έναν σχολιασμό που έκανε η ίδια σε μία ανάρτηση του Δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα στην προσωπική του σελίδα. Ο ίδιος απάντησε και την επόμενη μέρα επικοινώνησε μαζί της ο πρόεδρος της Κοινότητας Γαζίου Βαγγέλης Παρασύρης, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τα όσα περιέγραφαν οι κάτοικοι.

«Είδαμε το φως της ημέρας» αναφέρει ανακουφισμένη η κόρη της κ. Δέσποινας, Μαρία, βλέποντας το τσαπάκι να μεταφέρει τόνους καλάμια. Όπως μας εξήγησε η ίδια, ο όγκος και το ύψος των καλαμιών ήταν τόσο μεγάλο που στην κυριολεξία δεν έβλεπαν τίποτα άλλο πέρα από αυτά.

Ο κ. Βαγγέλης Λεμονιάς με τη σύζυγό του Δέσποινα.

«Θα πνιγούμε…»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ωστόσο ο κάτοικος Αριστοτέλης Σερτζετάκης λέγοντας ότι «θα πάθουμε τα ίδια προβλήματα με αυτά της Αλικαρνασσού και του Καρτερού. Η Περιφέρεια μας λέει είναι δουλειά του Δήμου Ηρακλείου, ο Δήμος Ηρακλείου είναι δουλειά του Δήμου Μαλεβιζίου, άντε βγάλε συμπέρασμα. Γίναμε μπαλάκι από τον έναν στον άλλον».

Και συνεχίζει: «Κινδυνεύουν άνθρωποι και περιουσίες. Όλοι μαζί να συνεργαστούν και να ξεκινήσουν από ψηλά τις εργασίες. Καθαρίζουν τώρα εδώ, όμως παραπάνω ο ποταμός έχει εμπόδια που δεν επιτρέπουν την ομαλή ροή του νερού. Κάποια στιγμή αυτά θα σπάσουν και θα πνιγούμε μέσα στα σπίτια μας… Καλά κάνουν από τον Δήμο και καθαρίζουν, αλλά πρέπει να καθαριστεί όλος ο Ξεροπόταμος και όχι μόνο το δικό μας κομμάτι».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ