Μ. Βορίδης: Ξεκίνησε η πληρωμή της «γενναίας» προκαταβολής στους πληγέντες αγρότες του «Ιανού» – 26 εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Petite Perle 300×250

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει το Υπουργείο για τη στήριξη των αγροτών που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» και τηρώντας στο ακέραιο τη δέσμευσή του για άμεση πληρωμή μίας «γενναίας» προκαταβολής, μέχρι την οριστική εκτίμηση της συνολικής ζημίας που έχει προκληθεί στις πληγείσες περιοχές, ενέκρινε την πίστωση ποσού ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα κατευθυνθεί σε 6.743 αγρότες και 169 κτηνοτρόφους.

Το ποσό προκαταβολής συνολικού ύψους 24,5 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο αφορά στην αποζημίωση του πληγέντος φυτικού κεφαλαίου έχει οριστεί στα 100 ευρώ για το βαμβάκι, 110 για τον αραβόσιτο και 30 ευρώ για τη μηδική ενώ για την αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου κατεβλήθησαν συνολικά 1.400.000 ευρώ.

Η πίστωση των παραπάνω ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων έχει αρχίσει να πραγματοποιείται σταδιακά από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Επισημαίνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) καταβάλει προκαταβολές αποζημιώσεων και μάλιστα σε χρονικό διάστημα 18 ημερών από την ημερομηνία λήξης υποβολής δηλώσεων ζημίας οι οποίες μάλιστα, επίσης για πρώτη φορά, έχουν υπολογιστεί στο 100% της αξίας του ασφαλιζόμενου φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

Τα παραπάνω κατέστησαν δυνατά έπειτα από την εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη να καλυφθεί το απαιτούμενο ποσό των αποζημιώσεων από το τακτικό αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού μέσω της μεταφοράς ποσού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του ΕΛΓΑ, την ψήφιση σχετικής τροπολογίας του κ. Βορίδη με την οποία επετράπη η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη ευελιξία για την άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσε η θεομηνία «Ιανός» σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας καθώς και την άμεση υπογραφή μεταφοράς των σχετικών πιστώσεων από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη. H διαδικασία εξόφλησης των πληγέντων αγροτών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου του 2021.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ