Μήνυμα Τσίπρα στα τούρκικα για την επανένωση της Κύπρου

by MANOS FARSARAKHS

Τελευταία Ενημέρωση:

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χτες με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο ηγετών για την πορεία του Κυπριακού. Συμφωνήθηκε να γίνει πιο στενή το επόμενο διάστημα η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΚΕΛ. Μάλιστα, σύντομα ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί την Κύπρο. Το κοινό πλαίσιο Τσίπρα-Κυπριανού έχει δύο άξονες:

1. Η λύση του Κυπριακού είναι ακόμα ανοιχτή, παρά την εκλογή Τατάρ.

2. Λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, όπως άλλωστε προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Το μήνυμα

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να στείλει ένα συμβολικό μήνυμα τους την τουρκοκυπριακή κοινότητα (και όχι μόνο) μετά τη συνάντηση με τον κ. Κυπριανού. Σε tweet που έκανε στα τούρκικα και τα αγγλικά ανέφερε:

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι πιο σημαντικό από ποτέ να συγκρουστούμε με τον εθνικισμό και αν συνεχίσουμε να μαχόμαστε για τη μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος του λαού της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου έμεινα στο Κραν Μοντανά, με στόχο την επανένωση του νησιού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.»

Συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ

Εντωμεταξύ, πραγματοποιήθηκε χτες η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ. Σε δηλώσεις του, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από τη συνάντηση του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, από την οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, ο κ . Αναστασιάδης είπε ότι:

«Ήταν σε φιλική ατμόσφαιρα που πραγματοποιήθηκε η συνάντηση. Όπως ήταν αναμενόμενο, από δικής μου πλευράς έθεσα και εξέφρασα την αποφασιστικότητα να συμμετάσχω σε μια νέα πενταμερή συνάντηση και σύμφωνα με το γράμμα του ΓΓ της 29ης που απευθυνόταν σε εμένα αλλά αντιλαμβάνομαι ότι ανάλογο είχε πάει και στον κ. Τατάρ, προκειμένου να συζητήσουμε στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή, αλλά θα πρέπει στο τραπέζι να τεθούν και άλλες ιδέες. Εν συνεχεία, έγειρα το θέμα της Αμμόχωστου και από πλευράς του ήγειρε το θέμα των υδρογονανθράκων. Ήταν η πρώτη συνάντηση, δεν έχουμε μπει σε λεπτομέρειες ή συζητήσεις. Βεβαίως, επέμεινα ότι αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι το πώς επανενώνεται ο τόπος και η προοπτική για το μέλλον και ο ίδιος επέμεινε ότι ύστερα από τόσα χρόνια θα πρέπει να δούμε και άλλες μορφές λύσης. Οπωσδήποτε αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία, έτσι ώστε να επιτραπεί στον ΓΓ να συγκαλέσει μια άτυπη πενταμερή για να δούμε πού ακριβώς οδηγούμεθα.»


Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...