Τροπολογία για τα Βαρέα–Ανθυγιεινά: Νέα παράταση, έως 30 Απριλίου

Petite Perle 300×250

Με το πρώτο άρθρο Τροπολογίας των κ.κ. Χρ.Σταϊκούρα, Αδ.Γεωργιάδη, Ι.Βρούτση, Β.Κικίλια, Π.Θεοδωρικάκου και Θ.Σκυλακάκη, που κατετέθη στη Βουλή την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και παρουσιάζει σήμερα ο AIRETOS, παρατείνεται εκ νέου, ακόμα μια φορά, η προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής για το νέο καθεστώς στα βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ).

Μετά από προηγούμενες διαδοχικές παρατάσεις, έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2020 και τώρα παίρνει παράταση έως 30 Απριλίου 2021.

Όπως περιγράφει η Έκθεση της Τροπολογίας, η νέα ρύθμιση προβλέπει νέα χρονικά όρια, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της Επιτροπής αξιολόγησης επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και να υποβληθεί τελική γνωμοδότηση στους συναρμόδιους Υπουργούς, ώστε να εκδοθεί η απαιτούμενη Υπουργική Απόφαση με την οποία θα προσδιοριστούν οι δικαιούχοι, το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Σύμφωνα πάντα με την Έκθεση, ο προσδιορισμός των δικαιούχων, το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος «είναι ένα ζήτημα πολύπλοκο», ενώ υπάρχουν πολλά σχετικά αιτήματα από τους Φορείς, τα οποία διαβιβάζονται συνεχώς στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή. Περαιτέρω, λόγω των εξαιρετικών συνθηκών που βιώνει η Χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, υπάρχουν καθυστερήσεις στη σύγκληση και κατ' επέκταση στη λειτουργία της Επιτροπής.

Να σημειωθεί ότι, βάσει του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκαλείται επί του κρατικού προϋπολογισμού δαπάνη ύψους έως 35 χιλιάδων ευρώ περίπου, από την παράταση της διάρκειας λειτουργίας της Επιτροπής και τη συνακόλουθη καταβολή αποζημίωσης στα μέλη και στους γραμματείς αυτής.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την Τροπολογία ΕΔΩ 

Επισημαίνουμε ότι κατατέθηκε στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο, κατά την ημερήσια διάταξη της Βουλής, είναι προγραμματισμένο να ψηφιστεί στην Ολομέλεια αύριο Πέμπτη 5 Νοεμβρίου.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ