Διέλυσε την Αϊντχόφεν ο ΠΑΟΚ 4-1

Petite Perle 300×250

Ο ΠΑΟΚ συνέτριψε 4-1 την Αϊντχόφεν στην Τούμπα με επική ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο και πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής των ομίλων του Europa League. Οι Ολλανδοί προηγήθηκαν 1-0 με πέναλτι του Ζάχαβι στο 21', όμως ο «Δικέφαλος» του Πάμπλο Γκαρσία απάντησε τέσσερις φορές. Στο 47' ο Ζβαμπ ισοφάρισε, ο Αντρίγια Ζίφκοβιτς σκόραρε στο 56' και το 67', ενώ τέρμα σημείωσε και ο Τζόλης (58').

Ο ΠΑΟΚ που παρέμεινε αήττητος στον όμιλο, έφτασε τους 5 βαθμούς, και πλέον είναι δεύτερος αφού την κούρσα οδηγεί η ισπανική Γρανάδα.

To κλειδί της μεγάλης ανατροπής και ανεπανάληπτης επιτυχίας του ΠΑΟΚ ήταν οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο Πάμπλο Γκαρσία περνώντας στην ομάδα τους γρήγορους επιθετικούς Τζόλη και Σφιντέρσκι, που με την σειρά τους αξιοποίησαν και τον χαρισματικό Αντρίγια Ζίφκοβιτς που με δυο ωραία γκολ έδειξε τον δρόμο της μεγάλης νίκης.

Η Αϊντχόφεν μπήκε καλά στο πρώτο ημίχρονο, ήξερε τι ζητούσε στο γήπεδο και ευνοήθηκε από το συγκυριακό λάθος του Σβαμπ που στο 19' ανέτρεψε τον Μάλεν και το πέναλτι που καταλόγισε ο Πολωνός ρέφερι μετέτρεψε σε γκολ με εύστοχο χτύπημα ο Ζαχάβι στο 21΄.

Ο ΠΑΟΚ μετά το 25΄ βρήκε κάποιο ρυθμό αλλά ήταν αναιμικός επιθετικά και δεν απείλησε σε καμιά περίπτωση την εστία των Ολλανδών, που δεν έπαψαν ποτέ στο πρώτο μέρος να ελέγχουν το παιχνίδι με κινήσεις κάθετες και πολύ καλά οργανωμένες. Μάλιστα στο 41΄ οι φιλοξενούμενοι αγκάλιασαν ένα δεύτερο γκολ που αποσοβήθηκε την τελευταία στιγμή.

Ο Ελ Καντουρί έκανε το λάθος, ο Ζάχαβι βγήκε σε θέση τετ α τετ, ο Ζίβκοβιτς αρχικά έκοψε και ο Βαρέλα πρόλαβε την μπάλα λίγο πριν την γραμμή για να παραμείνει το 0-1 ως σκορ της αναμέτρησης που ήταν και το τελικό για το πρώτο ημίχρονο.

Σ' αυτό το πρώτο μέρος η Αϊντχόφεν, είχε τον έλεγχο με ορθή τακτική και επιθετικό ποδόσφαιρο χωρίς να παραγνωρίζει και την αμυντική της λειτουργία. Είχε δυο καλές στιγμές, αξιοποιώντας την μια με το πέναλτι που κέρδισε ενώ άγγιξε το δεύτερο γκολ στο 41΄.

Ο ΠΑΟΚ είχε ορθολογιστική τακτική με τέσσερις αμυντικούς στην γραμμή άμυνας και τον Κρέσπο πλέον σε αυτή την διάταξη αλλά μπροστά ήταν αδύναμος, άσφαιρος και αντιπαραγωγικός. Ο Τσόλακ σε ένα ακόμα παιχνίδι δεν μπορούσε να βοηθήσει ενώ οι προσπάθειες των υπόλοιπων δεν μπορούσαν να καρποφορήσουν στην καλά δουλεμένη αμυντική διάταξη των Ολλανδών.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Γκαρσία έκανε δύο αλλαγές αλλάζοντας την διεισδυτικότητα της επίθεσης και στο 47' ήρθε η ισοφάριση. Ο νεοεισελθών Τζόλης εκτέλεσε κόρνερ, ο Α. Ζίφκοβιτς σούταρε δυνατά, και ο Σβαμπ στην πορεία της μπάλας την άλλαξε ελαφρά και την έστειλε στα δίχτυα του Εβογκό για να γίνει το 1-1.

Όμως με το γκολ αυτό ο ΠΑΟΚ πήρε δύναμη και ταχύτητα και σύντομα πήρε προβάδισμα στο σκορ. Ήταν το 55' όταν ο Αντρίγια Ζίφκοβιτς με δυνατό βολέ σημάδεψε και παραβίασε την εστία της Αϊντχόφεν μετά από ασίστ του Σβαμπ και αρχική ενέργεια του Σφιντέρσκι.

Ο Δικέφαλος πήρε μπρος για τα καλά και σε τρία λεπτά (58' ) πέτυχε και τρίτο γκολ. Ο Χρήστος Τζόλης με δυνατό σουτ παραβίασε την ολλανδική εστία καθηλώνοντας τους φιλοξενούμενους σε παθητικό ρόλο. Η ασπρόμαυρη ομάδα πήρε τέτοιο ρυθμό και στροφές που κανείς δεν θα πίστευε πως θα μπορούσε να συμβεί μια τέτοια αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 66' ο Αντρίγια Ζίφκοβιτς πέτυχε με βολίδα ωραίο γκολ ανεβάζοντας το σκορ σε 4-1 και μάλιστα μέσα σε διάστημα 19 λεπτών όλη αυτή η ομοβροντία τερμάτων.

Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Τζόλης παραβίασε για μια ακόμα φορά την εστία του Εμβογκό αλλά ήταν ελάχιστα ακάλυπτος και σωστά το γκολ ακυρώθηκε.

Η λήξη του αγώνα βρήκε τον ΠΑΟΚ θριαμβευτή απέναντι σε έναν σημαντικό αντίπαλο από τον οποίο στο παρελθόν είχε γνωρίσει τρεις ήττες και δυο διαδοχικούς αποκλεισμούς. Η επιθετική ομορφιά του στο δεύτερο ημίχρονο ανταμείφθηκε γενναιόδωρα και οι προοπτικές της πρόκρισης πολλαπλασιάστηκαν μετά την σημερινή πρώτη νίκη του στην φάση των ομίλων.

ΠΑΟΚ – Αϊντχόφεν 4-1

Γκολ: 21' πεν. Ζάχαβι (Αϊντχόφεν), 47' Ζβαμπ (ΠΑΟΚ), 56' Α. Ζίφκοβιτς (ΠΑΟΚ), 58' Τζόλης (ΠΑΟΚ), 67' Α. Ζίφκοβιτς (ΠΑΟΚ)

Κίτρινες κάρτες: Αογκούστο, Σβαμπ – Σανγκαρέ

Κόκκινες κάρτες: –

ΠΑΟΚ (Πάμπλο Γκαρσία): Ζ. Ζίβκοβιτς, Ροντρίγκο Σοάρες, Κρέσπο, Βαρέλα, Γιαννούλης (71' Λύρατζης), Σβαμπ, Αογκούστο, Ελ Καντουρί (81' Τσιγγάρας), Μπίσεσβαρ (46' Τζόλης), Τσόλακ (46' Σφιντέρσκι), Α. Ζίφκοβιτς (83' Μουργκ).

Αϊντχόβεν (Ρότζερ Σμιντ): Εμβογκό, Τεζέ, Σανγκαρέ (84' Λεντέσμα), Μποσάλι, Μαξ, Τόμας (58' Μαντουέκε), Ροσάριο (46' Φέιν), Γκέτσε (83' Σαϊμπαρί), Ιχατάρεν (58' Μάουρο Τζούνιορ), Μάλεν, Ζάχαβι.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ