Με τρομακτικό ρυθμό η ροή ασθενών στα νοσοκομεία-Ρεκόρ χθες με 295 εισαγωγές

Petite Perle 300×250

Κρίσιμη και οριακή είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, σε ό,τι αφορά την πίεση που δέχονται από τη συνεχή ροή ασθενών λόγω κορωνοϊού. Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών από το πεδίο του ΕΣΥ που όπως είπε ο πρωθυπουργός χθες, ουσιαστικά επέβαλαν την απόφαση για το γενικό «απαγορευτικό» στη χώρα, συνεχίζουν να δείχνουν την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και να δικαιολογούν την εισήγηση των ειδικών και την ακόλουθη κυβερνητική απόφαση.

Ετσι, χθες τα νοσοκομεία δέχθηκαν ένα ισχυρό κύμα νέων ασθενών, που «μετατόπισε» και πάλι την αναλογία των γενικών κλινών υπέρ των κλινών covid-19. Οι ημερήσιες εισαγωγές που αφορούσαν σε περιστατικά covid-19 ήταν 295, ο μεγαλύτερος αριθμός εισαγωγών που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα και που προφανώς θα καταρριφθεί τις επόμενες ημέρες μέχρι να σταματήσει η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Τις τελευταίες επτά ημέρες γίνονταν κατά μέσο 170 εισαγωγές ανά ημέρα.

Σωτήρης Τσιόδρας: Επιθετική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες | 05/11/2020 | OPEN TV

Από τους 295 ασθενείς που εισήχθησαν χθες στα νοσοκομεία της χώρας, οι 70 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής και οι άλλοι στην περιφέρεια, κυρίως στη βόρειο Ελλάδα. Μόνο στα νοσοκομεία Σερρών, Αλεξανδρούπολης και ΑΧΕΠΑ έγιναν 79 νέες εισαγωγές χθες, σε κλινικές covid-19 ενώ άλλοι 21 άνθρωποι εισήχθησαν στα νοσοκομεία Λάρισας και Τρικάλων.

Η διαχείριση των ασθενών με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού δυσχεραίνει ολοένα και περισσότερο την αντιμετώπιση άλλων ασθενών, με τους επικεφαλής των νοσοκομείων και τους επαγγελματίες υγείας να προσπαθούν να ισορροπήσουν περιθάλποντας και τους ασθενείς με κορωνοϊό και τους ασθενείς με επείγοντα και σοβαρά προβλήματα υγείας, που δεν χωρούν αναβολή – σε αυτά ταξινομούνται πρώτα οι τραυματίες, οι ογκολογικοί ασθενείς και οι καρδιοπαθείς.

Συνολικά, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται πλέον 1.750 ασθενείς, 154 περισσότεροι από προχθές. Συνολικά στα νοσοκομεία έχουν παραχωρηθεί περί τις 3.100 κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό, με συρρίκνωση των κλινικών για άλλα νοσήματα στην κρίσιμη αυτή περίοδο. Ωστόσο, είναι προφανές πως η εκθετική τροχιά της επιδημίας σύντομα θα «μπλόκαρε» την είσοδο στο σύστημα υγείας της χώρας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά χθες ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας«αν συνεχίζαμε με αυτόν το ρυθμό θα έπρεπε να υποδεχθούμε στα νοσοκομεία μας μέσα στις επόμενες 10 ημέρες παραπάνω από 1.000 συμπολίτες μας. Και από τους οποίους θα έπρεπε -με βάση τα στατιστικά- οι 150 τουλάχιστον να οδηγηθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό το κύμα, λοιπόν, πρέπει να το ανακόψουμε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι 50 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τις οποίες προσθέτουμε στο Νοσοκομείο "Σωτηρία", με αυτή την ταχύτητα μπορεί να γεμίσουν σε τρεις ή σε τέσσερις ημέρες».

Ο ρυθμός για τον οποίο μίλησε έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα, από τον περασμένο Σάββατο. Εκτοτε έχουν καταγραφεί σχεδόν 10.000 κρούσματα, όταν από την αρχή της πανδημίας είχαν καταγραφεί κάτι λιγότερο από 50.000 κρούσματα. Στις ΜΕΘ, εχθές, νοσηλεύονταν 218 άνθρωποι εκ των οποίων οι 191 διασωληνωμένοι. Η κάλυψη των ΜΕΘ πανελλαδικά έχει φτάσει στο 65%, ενώ στη Θεσσαλονίκη το 78% των κλινών ΜΕΘ Covid-19 είναι κατειλημμένες.

Ωστόσο, στις ΜΕΘ δεν βρίσκονται πλέον μόνο ηλικιωμένοι που έχουν αποδειχθεί τους προηγούμενους μήνες «εύκολος στόχος» για τον κορωνοϊό, καθώς μπορεί να μολυνθούν όπως όλοι αλλά νοσούν πολύ πιο σοβαρά και χρειάζονται συνήθως νοσηλεία και ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 56% των διασωληνωμένων σήμερα ανήκει όντως στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 χρόνων και άνω. Ωστόσο, 4 στους 10 διασωληνωμένους είναι ηλικίας 40 έως 64 χρόνων. Υπάρχει δε μικρό ποσοστό (1,6%) ασθενών με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ακόμη και χαμηλότερης ηλικίας, ανήκουν στην ομάδα 18 έως 39 χρόνων.

Ότι οι άνθρωποι νεότερης ηλικίας – σε σχέση με τους 65άρηδες και άνω- δεν νοσούν σοβαρά και άρα δεν απειλούνται από τον κορωνοϊό, αποτελεί έναν μύθο που οι επιστήμονες επιχειρούν να διαλύσουν όλους αυτούς τους μήνες της επιδημίας. Πλέον τα στοιχεία επιβεβαιώνουν συνεχώς τους ειδικούς. Ενδεικτικά, ανέφερε ο καθηγητής Τσιόδρας πως τις τελευταίες επτά ημέρες νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ 27 άτομα ηλικίας 55-64 χρόνων και 18 άτομα ηλικίας 45-54 χρόνων.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ