Πανηγυρίζουν τα ξένα ΜΜΕ για τον Μπάιντεν –Ξεχύθηκαν στους δρόμους οι Αμερικανοί

Petite Perle 300×250

Ο 78χρονος Τζο Μπάιντεν αποδείχθηκε ο άνθρωπος που κατάφερε να διώξει τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο και να γίνει ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στην πρώτη του ομιλία, αμέσως μετά την οριστικοποίηση της νίκης του ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε ενωτικός στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αφήσουν πίσω τους της διχόνοια. Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα της πανδημίας στηρίζοντας τους επιστήμονες ενώ αναφέρθηκε και στην οικονομία και την ισονομία λέγοντας ότι πλέον η προσπάθεια είναι « να αποκτήσει η χώρα την αξιοπρέπειά της».

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι θέλει να αφήσει πίσω του το κλίμα σύγκρουσης και διχόνοιας που καλλιέργησε η πενταετία του Ντόναλντ Τραμπ.
Μπάιντεν: Θα είμαι ένας πρόεδρος που κοιτά να ενώσει, όχι να χωρίσει
«Φίλοι, ο λαός μίλησε. Μας έδωσε μία ξεκάθαρη και πειστική νίκη. Κερδίσαμε με τους περισσότερους ψήφους που έχει πάρει ποτέ υποψήφιος πρόεδρος στην ιστορία. 74 εκατομμύρια. Θα είμαι ένας πρόεδρος που κοιτά να ενώσει, όχι να χωρίσει. Βλέπω μόνο τις ΗΠΑ, όχι Πολιτείες Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών. Οι ΗΠΑ είναι οι άνθρωποι της και αυτούς θα προστατέψει η κυβέρνηση.

Την μικρομεσαία τάξη. Το να αποκτήσει την αξιοπρέπειά της η χώρα στον κόσμο», ήταν τα πρώτα του λόγια μέσα σε αποθέωση «Έμεινα έκπληκτος με το ότι ο κόσμος πανηγύριζε σε κάθε δρόμο, σε κάθε πόλη, εξωτερικεύοντας την χαρά του, την ελπίδα του, την ανανεωμένη πίστη του για το αύριο που θα φέρει μια καλύτερη μέρα. Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε», συνέχισε. Πρέπει να χτίσουμε ξανά την ψυχή της χώρας. Το έθνος μας διαμορφώνεται από τη συνεχή μάχη μεταξύ των καλύτερων αγγέλων μας και των πιο σκοτεινών ερεθισμάτων μας. Και αυτό που λένε οι πρόεδροι σε αυτήν τη μάχη έχει σημασία. Ήρθε η ώρα για τους καλύτερους αγγέλους μας να επικρατήσουν», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Απόψε ολόκληρος ο κόσμος βλέπει την Αμερική και πιστεύω ότι στην καλύτερη περίπτωση, η Αμερική είναι ένας φάρος για τον κόσμο» συνέχισε. «Ας κοιτάξουμε μπροστά. Μπροστά με περισσότερη δικαιοσύνη. Μπροστά με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Μπροστά με μια Αμερική που θα θεραπεύει ασθένειες όπως καρκίνος και Αλτζχάιμερ. Μια Αμερική που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω της. Μια Αμερική που δεν τα παρατά ποτέ. Έχουμε μια υπέροχη χώρα. Και είμαστε καλοί άνθρωποι. Εδώ είναι οι ΗΠΑ», κατέληξε στην ομιλία του.

Εκεί που στάθηκε επίσης εκτενώς ο Μπάιντεν, ήταν στο ζήτημα του κορωνοϊού. Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, αναφέρθηκε τουλάχιστον τρεις φορές στο ζήτημα της στήριξης της κυβέρνησης προς το πρόσωπο των επιστημόνων. «Τη Δευτέρα θα ονομάσω μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων ως σύμβουλους μετάβασης. Δεν θα καταβάλω καμία προσπάθεια, καμία, ούτε καμία δέσμευση για την ανατροπή αυτής της πανδημίας», είπε δείχνοντας πως θα στηρίξει κάθε απόφαση και δράση που θα πάρει η επιστημονική κοινότητα, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο έργο τους, κάτι που δεν συνέβη ιδιαίτερα στην θητεία του Τραμπ.

Καμάλα Χάρις: Είμαι η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία
Πριν τον Μπάιντεν, στη σκηνή εμφανίστηκε η Καμάλα Χάρις μέσα σε αποθέωση. Η πρώτη γυναίκα, αφροαμερικανή και με ασιατική καταγωγή αντιπρόεδρος της χώρας, στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων πως μπορεί να είναι η πρώτη που παίρνει το συγκεκριμένο αξίωμα, αλλά «δεν θα είμαι η τελευταία».

Στους δρόμους οι Αμερικανοί – Πανηγυρισμοί σε όλη τη χώρα
Λίγα λεπτά αφού οριστικοποιήθηκε η νίκη του Τζο Μπάιντεν, υποστηρικτές του βγήκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας την επιστροφή των Δημοκρατικών στην ηγεσία της χώρας.

Χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους φορούσαν μάσκα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έσπευσαν στον Λευκό Οίκο για να γιορτάσουν έξω από την περίμετρο ασφαλείας καθώς στο βάθος ακούγονταν πυροτεχνήματα. «Ήμουν στο λεωφορείο και πήδηξα έξω για να έρθω εδώ στον Λευκό Οίκο», δήλωσε η Ντόνα Τόμας, κάτοικος της Ουάσινγκτον. «Ήταν κάτι που έπρεπε να γιορτάσουμε. Περιμέναμε τόσο πολύ».

Στη Νέα Υόρκη υποστηρικτές του Μπάιντεν χόρευαν στους δρόμους, φώναζαν και χτυπούσαν κατσαρολικά από τα μπαλκόνια τους, τις ταράτσες και τα κεφαλόσκαλα τους, κρατώντας αμερικανικές σημαίες και πλακάτ υπέρ του Δημοκρατικού υποψήφιου.

Στο Μανχάταν μια προγραμματισμένη διαδήλωση στο Κολόμπους Σερκλ μετατράπηκε σε χορευτικό πάρτι, ενώ στο Ουάσινγκτον Σκουέρ Παρκ του Γκρίνουιτς Βίλατζ άνθρωποι χόρευαν και έμπαιναν στο συντριβάνι του πάρκου.

Αντίστοιχες σκηνές εκτυλίχθηκαν από άκρη σε άκρη στις ΗΠΑ, προκαλώντας την έκπληξη των υποστηρικτών του Τραμπ, οι οποίοι είχαν σχεδιάσει χθες να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις και στις 50 πρωτεύουσες των πολιτειών για να καταγγείλουν τη νοθεία στις εκλογές.

Ο Ντουένιν Φιτσχάου, ένας 52χρονος δάσκαλος που γιόρταζε έξω από το ξενοδοχείο Τραμπ στην Ουάσινγκτον, λίγα τετράγωνα μακριά από τον Λευκό Οίκο συνέκρινε αυτό που έγινε με το σπάσιμο κακής μαγείας. «Είναι σαν η χώρα να μπήκε σε σάβανο πριν τέσσερα χρόνια και περιμέναμε χρόνια για να τελειώσει αυτό», σχολίασε.

Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Κάστρο του Σαν Φρανσίσκο σε μια ατμόσφαιρα καρναβαλιού, χορεύοντας, φωνάζοντας, με μουσική να ακούγεται από τα ραδιόφωνα των αυτοκινήτων. Κάποιοι κρατούσαν ένα ομοίωμα του Τραμπ, στο οποίο είχαν γράψει «Κλείστε τον μέσα», μαζί με πλακάτ της εκστρατείας Μπάιντεν και σημαίες με το ουράνιο τόξο. Ακόμη και μερικοί τροχονόμοι πήραν μέρος στους εορτασμούς.

Οι συγκεντρώσεις υπέρ του Μπάιντεν στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα ήταν οι μεγαλύτερες και οι πιο θορυβώδεις. Μπροστά από τον Λευκό Οίκο ένας άνδρας που φορούσε ένα μπλουζάκι Μπάιντεν- Χάρις έβαλε φωτιά σε ένα μπλουζάκι της εκστρατείας του Τραμπ την ώρα που το πλήθος παρακολουθούσε και τραβούσε βίντεο με τα κινητά του τηλέφωνα.

Στη γειτονική συνοικία Ντιπόν Σερκλ αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν παρέλαση, έπαιζαν μουσική, τραγουδούσαν και χόρευαν καθώς κατευθύνονταν προς τον Λευκό Οίκο υπό τον ήχο των κλάξον των αυτοκινήτων και κουδουνιών.

Μικρές οι συγκεντρώσεις των οπαδών Τραμπ
Οι συγκεντρώσεις εκατοντάδων υποστηρικτικών του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ακόμη και χθες επέμεινε ότι «οι εκλογές κάθε άλλο παρά έχουν τελειώσει», ήταν πιο μικρές σε μέγεθος και πιο ήσυχες.

Αν και υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποστηρικτών των δύο υποψηφίων, όπως για παράδειγμα στο Χάρισμπεργκ της Πενσιλβανία, δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά βίας ή ταραχών.






Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ