Τηλεκπαίδευση: Φθηνές δικαιολογίες από το υπουργείο – Παραίτηση Κεραμέως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Petite Perle 300×250

Στην εταιρεία ρίχνει την ευθύνη για την κατάρρευση της πλατφόρμας το υπουργείο Παιδείας. «Φτάνει ως εδώ» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η μπάλα στην εξέδρα από το υπουργείο Παιδείας σχετικά με το σημερινό φιάσκο και την κατάρρευση της πλατφόρμας Webex για την τηλεκπαίδευση, που θα ξεκινούσε σήμερα για εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές.

Αρχικά επιχείρησαν να δικαιολογηθούν μέσω διαρροής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστηρίζοντας ότι η αδυναμία ανταπόκρισης οφείλεται σε γενικότερη αποτυχία του ευρωπαϊκού σέρβερ και δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο στην Ελλάδα.

Λίγη ώρα αργότερα η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, επανέλαβε τους ισχυρισμούς αυτούς μέσω της ΕΡΤ κάνοντας λόγο για «κεντρικό ζήτημα της εταιρείας και εκτός ελληνικών συνόρων».

Έδωσε, παράλληλα υποσχέσεις ότι η εταιρεία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να λυθεί το πρόβλημα, ενώ επισήμανε ότι για σήμερα δεν θα προσμετρηθούν απουσίες από τα ηλεκτρονικά μαθήματα.

Υπολογίζεται ότι στην πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης αναμένεται να συμμετέχουν 600.000 παιδιά, μαθητές γυμνασίου και λυκείου.

Παραίτηση Κεραμέως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν άμεση με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκδίδει σκληρή ανακοίνωση, ασκώντας αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείο και ζητώντας παραίτηση της Νίκης Κεραμέως.

Φτάνει ως εδώ! Παραίτηση χθες κυρία Κεραμέως

Μετά το κλείσιμο των σχολείων στα οποία τάχα δεν μεταδιδόταν ο ιός… Μετά την πρωτοφανή αποδοκιμασία της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας και την αποχή-ρεκόρ των εκπαιδευτικών από τις εκλογές-παρωδία, νέο φιάσκο σήμερα για την κυρία Κεραμέως. Η πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα Webex της Cisco «κράσαρε» στις πρώτες ώρες λειτουργίας και σταμάτησαν τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης σε πολλες περιοχές της χώρας. Κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει οι υπεύθυνοι δημόσιοι φορείς και ειδικά το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από την άνοιξη είχε ζητήσει επενδύσεις στις δημόσιες ψηφιακές υποδομές και είχε αντιταχθεί στην παράδοση της τηλεκπαίδευσης και των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών στην Ciscο. Δυστυχώς, εις ώτα μη ακουόντων. Το ΥΠΑΙΘ, όχι μόνο επί 8 μήνες δεν έκανε όσα έπρεπε, αλλά μετά το νέο κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων, αντί να αφιερώσει μία-δύο ημέρες σε δοκιμή και προσομοίωση του συστήματος, το έθεσε σε πλήρη λειτουργία με αποτέλεσμα αυτή την ώρα να κινδυνεύει με black-out όλο το εθνικό δίκτυο μετάδοσης δεδομένων.
Μετά τη χλεύη των εκπαιδευτικών, η αποδοκιμασία και η οργή της κοινωνίας για την ουρανομήκη ανικανότητα και την απύθμενη «επιτελική αριστεία» της κυβέρνησης και ειδικά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, είναι εντονότερη από ποτέ. Κυρία υπουργέ της Παιδείας έχετε προκαλέσει αρκετή ζημιά στην εκπαίδευση μέχρι τώρα. Φτάνει ως εδώ!
Παραίτηση χθες, κυρία Κεραμέως.

«Επιτελικό φιάσκο»

Επικριτικό ήταν και το σχόλιο από τον εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, με τον Παύλο Χρηστίδη να σχολιάζει «Μαθητές δεν μπορουν να συνδεθούν στο σύστημα τηλεκπαιδευσης. Έχει πέσει σε όλη την χώρα. Επιτελικό φιασκο».

Ανέτοιμο χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας και η υπεύθυνη ΚΤΕ Παιδείας του κόμματος, Χαρά Κεφαλίδου, σημειώνοντας:

Πρώτη ημέρα λειτουργίας του Webex και το σύστημα κατέρρευσε μέσα στις δυο πρώτες ώρες λειτουργίας του. Οι κατά καιρούς διαβεβαιώσεις ετοιμότητας 'πήγαν περίπατο' από την πρώτη στιγμή!   Πού είναι η αξιοπιστία που παρείχε η σύμβαση με την εταιρεία CISCO; Πού είναι η ίδια η σύμβαση που ουδέποτε ήρθε στη  Βουλή  αν και  είχε ζητηθεί από όλα τα κόμματα. 

Από τον περασμένο Μάρτιο το Υπουργείο όφειλε να γνωρίζει τις δυνατότητες και τις αντοχές του συστήματος. Όφειλε να έχει αξιοποιήσει υπάρχουσες μελέτες  στα συρτάρια των αρμόδιων για την αναβάθμιση των υποδομών των σχολικών μονάδων. 

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο που κατέρρευσε σήμερα είναι η τρανταχτή απόδειξη της πλήρους ανετοιμότητας της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να αντιμετωπίσει  τα φλέγοντα ζητήματα στην εκπαίδευση.

Η εξ αποστάσεως από εδώ και πέρα θα αποτελέσει την κύρια μορφή εκπαίδευσης. Πρέπει όλοι, και κυρίως η Κυβέρνηση, να σταθούμε στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων που επιβάλλει η πανδημία. Επιτέλους αναζητείται σοβαρότητα από σοβαροφάνεια έχουμε πλεόνασμα!

ΠΗΓΗ: https://www.efsyn.gr/


Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ