Λαϊκή Συσπείρωση: Κοροϊδία η συζήτηση για δημοτικά τέλη και φόρους στον Δήμο Ηρακλείου

Petite Perle 300×250

Εμπαιγμό προς τον λαό αποτέλεσε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 9/11, όπου συζητήθηκε ο καθορισμός δημοτικών τελών και φόρων για το 2021. Η δημοτική αρχή και οι υπόλοιπες παρατάξεις, πλην «Λαϊκής Συσπείρωσης», διαγκωνίστηκαν σε ένα χυδαίο παιγνίδι πάνω στο ύψος τελών/φόρων. Η δημοτική αρχή εισηγήθηκε μη μεταβολή συντελεστών, ενώ ο συνασπισμός Κουράκη/Λυγερού πρότεινε μείωση 8%. Για να βγει από τη δύσκολη (!) θέση, η δημοτική αρχή μετάθεσε το θέμα σε σύσκεψη παρατάξεων, η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο. Σημειώνουμε βέβαια και τις σοβαρές δυσκολίες της συνεδρίασης του ΔΣ με τηλεδιάσκεψη, ενώ θα μπορούσε -τουλάχιστον για τα σοβαρά θέματα- να συνεχιστούν οι συνεδριάσεις στον χώρο του ΠΣΚΗ που μέχρι τώρα πραγματοποιούνταν.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ!

Τι λέει η δημοτική αρχή; Ο επαγγελματίας της εστίασης (μεζεδοπωλείο, καφετέρια κτλ) με μειωμένο τζίρο το καλοκαίρι, φτάνοντας σε δεύτερη αναστολή λειτουργίας, με τα βάρη της πρώτης ακόμα στην πλάτη, δεν χρειάζεται ελάφρυνση. Πρέπει να είναι ευγνώμων για κάποιες απαλλαγές στο τέλος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων. Ξεχνάει όμως πως οι φορείς των επαγγελματιών ζήτησαν απαλλαγή από κάθε δημοτικό τέλος και σε βάθος χρόνου, κάτι που στήριξε η «Λαϊκή Συσπείρωση». Τι λένε οι «αντιπολιτευόμενοι»; Η μείωση τελών κατά 4 ευρώ το έτος, σε οικογένεια ξενοδοχοϋπαλλήλων, με εισόδημα 4.000 ευρώ (αν έκαναν μεροκάματο), αποτελεί ανακούφιση και οφείλουν να τους πουν κι ευχαριστώ.

Τα ψίχουλα των απαλλαγών είναι πρόσχημα για να συσκοτίσουν τη φοροαφαίμαξη του λαού. Δεν λένε κουβέντα για το ότι αυτοαπασχολούμενοι και νοικοκυριά θα χαρατσωθούν από τον Δήμο το 2021 με επιπλέον 1,5 εκατ. Δεν λένε κουβέντα για το ότι ο Δήμος δεν θα τα «αρπάξει» μόνο από αυτούς που δήλωσαν τα επιπλέον τετραγωνικά, αλλά θα πάει και στα Ε9. Δεν λένε κουβέντα για το ότι είναι ίδιος ο συντελεστής του εμπορικού μικρομάγαζου με της αλυσίδας, του μανάβικου με του σούπερ μάρκετ, της ταβέρνας που κλείνει με της Τράπεζας! Δεν λένε κουβέντα για το ότι ακόμα και η «ανταποδοτικότητα» τους είναι μια απάτη, αλλιώς δεν θα άφηνε αχρησιμοποίητα 5 εκατ. από τα εισπραχθέντα για το 2020.

Η φοροεπιδρομή του Δήμου έχει απογειωθεί και προστιθέμενη σε εκείνη του κεντρικού Κράτους, τσακίζει το εισόδημα λαϊκών νοικοκυριών και μικροεπαγγελματιών. Αυτός ο δρόμος στρώθηκε από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά, ενώ μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους, για να στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους. Καρδιά αυτής της πολιτικής είναι η ανταποδοτικότητα και η εμπορευματοποίηση των Υπηρεσιών. Νοικοκυριά και μικρομάγαζα καλούνται να πληρώνουν ξανά και ξανά για αναγκαίες υπηρεσίες (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμό, ύδρευση, αποχέτευση, Κοινωνικές Δομές κτλ), τις περισσότερες φορές υποβαθμισμένες. Πολιτική που ακολουθούν όλοι τους, ως μονόδρομο.

Η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μακριά από τη γραμμή όλων των υπολοίπων, που για να αποφύγουν αυτή την αντιπαράθεση που αφορά την ουσία, τη λοιδορούν ως «ανεδαφική» και δεν τη συζητάνε καν, είναι:

για τα νοικοκυριά:

  • Δραστική μείωση δημοτικών τελών για νοικοκυριά και πλήρης κατάργηση σε κατόχους κάρτας ανεργίας, ΑμεΑ, εποχικά εργαζόμενους.

με προτεραιότητα τους αυτοαπασχολούμενους ετήσιου εισοδήματος κάτω των 12.000 ευρώ:

  • Αναστολή, σε πρώτη φάση για 6 μήνες, κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς τους δήμους. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες.
  • Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία καταστημάτων. Παραγραφή των δημοτικών τελών που έχουν πιστωθεί για το ήδη υπάρχον διάστημα εφαρμογής έκτακτων μέτρων μέχρι το τέλος του χρόνου.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) μέχρι 30/6/2021.
  • Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία μέχρι 30/6/2021 (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λ.π.). Διαγραφή των χρεών τους για το 2020 και για τους μήνες που ήταν σε ισχύ ειδικά μέτρα περιορισμού της λειτουργίας τους.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ