Κακοκαιρία στην Κρήτη: 5 εκατομμύρια κυβικά νερού έπεσαν στον ταμιευτήρα του φράγματος Αποσελέμη

Petite Perle 300×250

«Το φράγμα του Αποσελέμη λειτούργησε ως ανάσχεση στην πλημμυρική παροχή που είχαμε από το Οροπέδιο Λασιθίου», τόνισε ο διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ Βαγγέλης Μαμαγκάκης, απαντώντας στον δήμαρχο Χερσονήσου, ο οποίο απέδωσε μέρος της καταστροφής από τις πλημμύρες στο γεγονός ότι ο αγωγός αποστράγγισης των υδάτων του Οροπεδίου δεν λειτουργούσε τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα όπως υποστήριξε τα νερά από την καταιγίδα να βρουν διόδους από παλαιά ρέματα.

«Το φράγμα δεν έχει ακόμα γεμίσει, δεν έχει καμία σχέση αυτό που έπαθαν οι άνθρωποι τις Γωνιές με τη λειτουργία της σήραγγας. Η σήραγγα δεν δούλεψε για να μη χειροτερέψει τα πράγματα», συμπλήρωσε ο κ. Μαμαγκάκης και διευκρίνισε πως «η σήραγγα λειτουργεί ανοίγει και κλείνει συντεταγμένα όταν πρέπει». 

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έφτασαν σε οριακό σημείο και τη λειτουργία του διυλιστηρίου στο φράγμα Αποσελέμη. «Ήρθε στιγμή που είπαμε ότι μάλλον έπρεπε να κλείσουμε αλλά τα καταφέραμε», ανέφερε κ Μαμαγκάκης συμπληρώνοντας πως η παροχή προς τον Άγιο Νικόλαο κρίθηκε αναγκαίο να κλείσει. «Ο Άγιος Νικόλαος μπόρεσε και κάλυψε τις  ανάγκες του από γεωτρήσεις. Το Ηράκλειο δεν μπορεί να τις καλύψει και γι' αυτό εκεί συνεχίσαμε την παροχή».

Ζημιές έχουν προκληθεί και περιμετρικά του φράγματος με αποκαλύψεις αγωγών, δήλωσε ο κ. Μαμαγκάκης με τον ΟΑΚ να πρέπει να προχωρήσει πλέον στην αποκατάστασή τους.

Η ένταση των φαινομένων που εκδηλώθηκαν στην Κρήτη αποτυπώθηκε και στον ταμιευτήρα του φράγματος, όπου μέσα σε τρεις μέρες έπεσαν 5 εκατ. κυβικά νερού, η μισή ετήσια παροχή νερού δηλαδή στους δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου.

Ακόμα χειρότερη η κατάσταση στο Φράγμα των Ποταμών, όπου μέσα σε 18 ώρες έπεσαν 320 χιλιοστά βροχής. «Και εκεί όμως το φράγμα βοήθησε, αν δεν ήταν το φράγμα θα είχαμε χειρότερα», ανέφερε ο κ. Μαμαγκάκης.

Στο φράγμα Ποταμών σημειώθηκαν ζημιές γύρω από τον ταμιευτήρα από πτώση πρανών.

πηγή: www.creta24.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ