Αναβολή του προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ ζητούν 58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Petite Perle 300×250

Σωκράτης Βαρδάκης: «Πρώτη προτεραιότητα η αποκατάσταση των υλικών ζημιών σε οικίες, ώστε να μπορούν οι ιδιοκτήτες να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την ανάγκη αναβολής της έναρξης του Προγράμματος «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», προχώρησαν 58 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με ερώτηση που κατέθεσαν, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου, την οποία συνυπογράφει ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, το δεύτερο κύμα της πανδημίας και ο νέος καθολικός εγκλεισμός της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων για τους πολίτες και την οικονομική ζωή της χώρας. Ειδικότερα, η έναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στις 30.11.2020, ενώ έχει επιβληθεί απαγόρευση μετακινήσεων,  θα έχει ως αποτέλεσμα την δυσχέρεια των ενδιαφερομένων να συλλέξουν τα απαραίτητα έγγραφα για να ενταχθούν εμπρόθεσμα στο πρόγραμμα και καθιστά πολύ δύσκολη την επιθεώρηση των κατοικιών.

Βέβαια το Υπ.Εν., επιπλέον έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που θα ανακύψει, κατά τον έλεγχο της νομιμότητας των ακινήτων από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, όταν διαπιστωθεί ότι ανήκουν στην κατηγορία αυθαιρέτων 5 και δεν μπορούν σήμερα να τα τακτοποιήσουν. Όπως αποκλείονται από την ένταξη στο πρόγραμμα τα ακίνητα που βρίσκονται σε στάσιμους οικισμούς για τους ίδιους λόγους  μη παράτασης τακτοποίησης της κατηγορίας 5 αυθαιρέτων.

Για την περιοχή της Κρήτης ο Σωκράτης Βαρδάκης δήλωσε:

«Σε απάντηση της πρόσφατης ερώτησής μας προς τα αρμόδια Υπουργεία με αίτημα την Αύξηση χρηματοδότησης του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για την Περιφέρεια Κρήτης, γίνεται μόνο αναφορά στοιχείων προϋπολογισμού του προγράμματος και δεν έχει την παραμικρή αναφορά στο δίκαιο αίτημα για αύξηση της χρηματοδότησης για την Περιφέρεια Κρήτης. Η κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά ακόμα και στις εκκλήσεις του ΤΕΕ – ΤΑΚ, του κατεξοχήν συμβουλευτικού οργάνου του εκάστοτε Υπουργού.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ, αν κάνουμε μία γρήγορη σύγκριση των δύο προγραμμάτων, στο νέο πρόγραμμα βλέπουμε μια αύξηση κονδυλίων στα 803 εκατομμύρια ευρώ (αύξηση κονδυλίων από το προηγούμενο πρόγραμμα κατά 270,9 εκατομμύρια ή 51%), ενώ για την Περιφέρεια Κρήτης η αύξηση είναι μόλις 7,5% (από τα 29 εκ. πέρυσι, στα 31εκ. φέτος), η οποία είναι ουσιαστικά ασήμαντη σε σχέση με τα χρήματα που πήρε από προηγούμενο πρόγραμμα. Αν τα κονδύλια αυξάνονταν αναλογικά στην περιφέρεια, το ποσό θα έπρεπε να ήταν 43,5 Εκατομμύρια.

Πρέπει να γίνει ωστόσο κατανοητό, ότι μετά τις πρόσφατες καταστροφές στο νησί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, πρωτίστως θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ώστε να αποκατασταθούν οι υλικές ζημιές σε υποδομές και οικείες, για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.»

Πιστεύουμε στην επιτυχία του προγράμματος όχι μόνο για να επιτευχθούν κατά τον καλύτερο τρόπο οι εθνικοί στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας όσο και για τη ουσία του ίδιου του προγράμματος, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Όμως η επίσημη δημοσιοποίηση του οδηγούτου νέου προγράμματος  και το  ντέμο της πλατφόρμας για εξοικείωση όλων των ενδιαφερομένων καθυστέρησαν. Επιπρόσθετα, η έναρξη του προγράμματος στις 30.11.2020 ξεκινάει από τις περιφέρειες της Κρήτης και του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, περιοχές που έχουν πρόσφατα πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Επίσης δεν έχει προβλεφθεί καμία λύση για τους ιδιοκτήτες που διαπιστώνουν αυθαιρεσία σήμερα στα ακίνητα τους. Αντίθετα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ επιλέγει να κλείσει τη διαδικασία αυθαιρέτων χωρίς μεταβατικές λύσεις. Επιπλέον, πρέπει να ληφθούν υπόψη  η  ίση μεταχείριση των πολιτών και το αίτημα για αναβολή του Προγράμματος από όλους τους μηχανικούς, που ο κλάδος τους πλήττεται ακόμα μια φορά.

Το Υπουργείο οφείλει να προβεί σε αναβολή της έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ώστε στις συνθήκες πανδημίας, το εν λόγω πρόγραμμα να συνεισφέρει ουσιαστικά τόσο στην κίνηση της μικρομεσαίας αγοράς όσο και στους πολίτες που αντιμετωπίζουν ενεργειακή φτώχεια, να διπλασιάσει τους πόρους στις λιγνιτικές περιοχές, να ληφθεί μέριμνα για  τις περιοχές της Κρήτης, της Σάμου, της Καρδίτσας, της Κεφαλλονιάς και άλλες πληττόμενες από φυσικές καταστροφές και να δώσει λύση για τους ιδιοκτήτες που διαπιστώνουν αυθαιρεσία σήμερα στα ακίνητα τους.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ