Καθορίστηκε η διαδικασία επιχορήγησης των Δήμων για απλήρωτες υποχρεώσεις τους

Petite Perle 300×250

Με Απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών, Θ.Λιβάνιου, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 13η Νοεμβρίου, καθορίστηκε η διαδικασία επιχορήγησης των Δήμων για την εξόφληση υποχρεώσεών τους που απορρέουν:

– από διαταγές πληρωμής και δικαστικές αποφάσεις που έχουν καταστεί τελεσίδικες έως τη 31η Οκτωβρίου 2020 και αφορούν σε αξιώσεις από προμήθειες αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων, καθώς και

– από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και εξ αυτών απορρέουσες διοικητικές πράξεις έως την 31η Οκτωβρίου 2020 που αφορούν σε αξιώσεις από διαδοχικές
συμβάσεις κατά το αρ.11 του π.δ.164/2004, όπως και σε αξιώσεις των συμμετεχόντων στα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων στη φύλαξη σχολικών κτιρίων δυνάμει της παρ.15 του αρ.20 του ν.2639/1998 και, τέλος,

– για την εξόφληση υποχρεώσεων κατά των οποίων έχει ξεκινήσει η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων έως την 31η Οκτωβρίου 2020 από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε., σύμφωνα με την παρ.4 του αρ.11 του ν.1068/1980 (Α' 190).

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα επιχορήγησης ολοκληρώνεται την 30η Απριλίου 2021. Τυχόν υπόλοιπο της επιχορήγησης που δεν χρησιμοποιείται μέχρι την ολοκλήρωσή του, προστίθεται στους προς απόδοση ΚΑΠ των Δήμων και κατανέμεται με Υ.Α. σε Δήμους σύμφωνα με την παρ.4 του αρ.259 του ν.3852/2010.

Κατά τη διαδικασία της Υ.Α., ο ασκών χρέη προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου υποβάλλει αίτημα επιχορήγησης στο Υπουργείο Εσωτερικών, συνοδευόμενο από αναλυτική κατάσταση με τις διαταγές πληρωμής, τις δικαστικές αποφάσεις καθώς και τις ανωτέρω υποχρεώσεις προς την ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

Τα αιτήματα επιχορήγησης αποστέλλονται ταχυδρομικά και ηλεκτρονικά έως και την 31η Ιανουαρίου 2021.  Αξιολογούνται αυτοτελώς με σειρά προτεραιότητας, βάσει της ημερομηνίας εγγραφής τους στο πρωτόκολλο του Υπουργείου.

Το Υπουργείο, κατόπιν αξιολόγησης των αιτημάτων των Δήμων, μεριμνά για την έκδοση Απόφασης επιχορήγησής τους από τον Υπουργό.  Με την έκδοση της Απόφασης και την κοινοποίησή της στους Δήμους, αυτοί εγγράφουν άμεσα, με αναμόρφωση του προϋπολογισμού τους, το ποσό που λαμβάνουν ως έκτακτη επιχορήγηση.

Τα εκκρεμή στο Υπουργείο αιτήματα επιχορήγησης, που έχουν κατατεθεί
στο πλαίσιο της προηγούμενης αριθμ. 4025/21.1.2020 Υ.Α. , θεωρούνται εμπρόθεσμα και εξετάζονται χωρίς άλλη διατύπωση στο πλαίσιο της νέας Υ.Α. σύμφωνα με την ημερομηνία εγγραφής τους στο πρωτόκολλο του
Υπουργείου, τηρουμένων των λοιπών προϋποθέσεων ορθότητας και πληρότητας τους.  Οι εντολές εξόφλησης Δήμων που απεστάλησαν εκπρόθεσμα στο πλαίσιο της αριθμ. 4025/21.1.2020 Υ.Α., θεωρούνται εμπρόθεσμες και εξετάζονται στο πλαίσιο της νέας Υ.Α. χωρίς άλλη διατύπωση.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ