Με φωταγώγηση της Περιφέρειας Κρήτης ξεκίνησε η εβδομάδα ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα

Petite Perle 300×250

Aπό την Περιφέρεια Κρήτης και τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης

Με φωταγώγηση της Περιφέρειας Κρήτης ξεκίνησε η Εβδομάδα Ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα
 από την Περιφέρεια Κρήτης και τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης
με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος – World Cord Blood Day (17η Νοεμβρίου).

Σήμερα, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, ξεκίνησε η Εβδομάδα ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα με το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο να φωτίζεται στα χρώματα της ΔηΤΟΒ Κρήτης, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την αξία της δωρεάς του Ομφαλικού Αίματος για τη μεταμόσχευση ασθενών με αιματολογικά νοσήματα αλλά και για τις δυνατότητες για μελλοντικές θεραπείες. Ο φωτισμός έγινε στις 6 το απόγευμα.

Όπως δήλωσε η Εντεταλμένη σύμβουλος επί των θεμάτων Εθελοντισμού και διασύνδεσης της
Περιφέρειας Κρήτης με φορείς και οργανώσεις, κα Γωγώ Μηλάκη, «το Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης, με την 7η ΥΠΕ Κρήτης και τη ΔηΤΟΒ Κρήτης για τη χαρτογράφηση συγκεκριμένων δεικτών που επηρεάζουν την ιστοσυμβατότητα, κατέγραψε ότι πράγματι ο πληθυσμός της Κρήτης παρουσιάζει ιδιαιτερότητες. Αυτό καθιστά τη δημιουργία αποθέματος μοσχευμάτων ιδιαίτερα χρήσιμη για  τον πληθυσμό μας. Το  έργο της ΔηΤΟΒ Κρήτης συμπληρώνει το συνολικό έργο της Αιματολογικής Κλινικής και της Αιμοδοσίας του ΠΑΓΝΗ  στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων για αιματολογικά νοσήματα. Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ομφαλικού Αίματος είναι μια ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των συμπολιτών μας για την αξία της κάθε μορφής δωρεάς αίματος, οργάνων,  ιστώνκαι ομφαλικού αίματος, και την ενεργή συμμετοχή όλων μας ως εθελοντές δότες, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα ζωής. 

Δήλωση Καθηγήτριας Αιματολογίας και Διευθύντριας της Αιματολογικής Κλινικής  ΠΑΓΝΗ και της ΔηΤΟΒ  Κρήτης, κα Ελένης Παπαδάκη:

Η γέννηση ενός παιδιού είναι ένα δώρο της φύσης για τους γονείς και μπορεί να χαρίσει ζωή σε έναν συνάνθρωπο μας.
Το Ομφαλικό Αίμα που συλλέγεται κατά τον τοκετό αποτελεί εν δυνάμει μόσχευμα αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων που μπορεί να φυλαχτεί δωρεάν σε μία Δημόσια Τράπεζα, και να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε ασθενή βρεθεί συμβατός και έχει ανάγκη μεταμόσχευσης για αιματολογικό νόσημα. Μελέτες μας μάλιστα έχουν δείξει ότι ο πληθυσμός της Κρήτης έχει ιδιαιτερότητες στα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας και έτσι η αύξηση του αριθμού των Δοτών Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων  και
 Μονάδων Ομφαλικού Αίματος από την Κρήτη δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες στον πληθυσμό της Κρήτης να βρίσκει συμβατό μόσχευμα αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Ομφαλικό Αίμα στην περίοδο της πανδημίας COVID-19, αποτελεί αφορμή να υπενθυμίσουμε ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, αποδεικνύεται η χρησιμότητα των μονάδων Ομφαλικού Αίματος αφού αποτελούν έτοιμα μοσχεύματα για χρήση και δεν απαιτούν μετακίνηση του δότη, η δε δωρεά αποτελεί μία ασφαλή, ανώδυνη και ακίνδυνη διαδικασία.

Η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ συνεχίζει όλη την περίοδο της πανδημίας απρόσκοπτα το έργο της με στήριξη του ΠΑΓΝΗ, της 7ης ΥΠΕ και της Περιφέρειας Κρήτης. Αφού ευχαριστήσουμε τους μέχρι σήμερα δότες/γονείς, θα θέλαμε να προτρέψουμε όλους τους μελλοντικούς γονείς να δωρίσουν το Ομφαλικό Αίμα, σε μια περίοδο μάλιστα που η ανθρωπότητα έχει ανάγκη την αγάπη και την αλληλεγγύη για το συνάνθρωπο.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ