Μόσιαλος: Τα νέα για το εμβόλιο της Moderna είναι σημαντικά και ενθαρρυντικά

Petite Perle 300×250

Ποιες είναι οι παρενέργειες – Η διαφορά με το εμβόλιο της Pfizer

Ελπιδοφόρα και ενθαρρυντικά χαρακτηρίζει ο Ηλίας Μόσιαλος τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την Moderna για το υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με αποτελεσματικότητα 94,5%.

Ο κ. Μόσιαλος εξήγησε τη μεθοδολογία που ακολούθησε η Moderna στην κλινική δοκιμή φάσης 3, με πάνω από 30.000 εθελοντές, που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία έλαβε δύο δόσεις του εμβολίου κι η άλλη εικονικό φάρμακο.

«Μετά από ανάλυση δεδομένων από 95 συμμετέχοντες με επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, οι ερευνητές αναφέρουν ότι το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94,5%.

Δηλαδή, μόνο πέντε περιπτώσεις μεταξύ αυτών που έλαβαν το εμβόλιο νόσησαν ενώ τα άλλα 90 από τα περιστατικά Covid-19 εμφανίστηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων στους οποίους είχε χορηγηθεί εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, όταν ανέλυσαν τις 11 σοβαρές περιπτώσεις Covid-19 που παρατηρήθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι όλες είχαν συμβεί μεταξύ εκείνων που είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο», αναφέρει ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του LSE.

Μάλιστα, σημειώνει ότι τα εμβόλια mRNA φαίνεται λειτουργούν καλά κατά του Covid-19, ενώ τα εμβόλια που στοχοποιούν την πρωτεΐνη ακίδα προκαλούν ανοσοαπόκριση και αυτό είναι σημαντικό επειδή πολλά άλλα εμβόλια που αναπτύσσονται βασίζονται επίσης σε αυτήν τη στρατηγική.

Η διαφορά στα δύο εμβόλια, ήτοι της Pfizer / BioNTech και της Moderna είναι ότι το πρώτο πρέπει να φυλάσσεται στους -80 βαθμούς, κάτι που συνεπάγεται σοβαρές υλικοτεχνικές προκλήσεις, ενώ το δεύτερο μπορεί να φυλαχθεί «σε θερμοκρασίες μεταξύ 2C και 8C για 30 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα τυπικό ψυγείο, το οποίο είναι σημαντικό όφελος όταν πρόκειται για τη χορήγηση του εμβολίου στον πληθυσμό».

Αναλυτικά, ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει:

Ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή φάσης 3 του υποψηφίου εμβολίου Covid-19 από την αμερικανική εταιρεία Moderna. Τα νέα ευρήματα είναι όπως και στην περίπτωση της Pfizer ελπιδοφόρα. Στην κλινική δοκιμή της Moderna συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με μια ομάδα να έχει λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου και η άλλη ομάδα να έχει λάβει ένα εικονικό φάρμακο. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της μελέτης, οι συμμετέχοντες έπρεπε να παρουσιάσουν συμπτώματα και να διαγνωστούν θετικοί μετά από τεστ για να θεωρηθούν «επιβεβαιωμένη περίπτωση».

Μετά από ανάλυση δεδομένων από 95 συμμετέχοντες με επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, οι ερευνητές αναφέρουν ότι το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94,5%.

Δηλαδή, μόνο πέντε περιπτώσεις μεταξύ αυτών που έλαβαν το εμβόλιο νόσησαν ενώ τα άλλα 90 από τα περιστατικά Covid-19 εμφανίστηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων στους οποίους είχε χορηγηθεί εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, όταν ανέλυσαν τις 11 σοβαρές περιπτώσεις Covid-19 που παρατηρήθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι όλες είχαν συμβεί μεταξύ εκείνων που είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, οι ερευνητές λένε ότι το εμβόλιο δεν εγείρει σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια. Οι κύριες παρενέργειες ήταν μικρής διάρκειας και περιελάμβαναν πόνο στο σημείο της ένεσης κατά την πρώτη δόση και πονοκέφαλο, κόπωση και πόνο στους μύες μετά τη δεύτερη.

Τα 2 εμβόλια των Moderna και Pfizer / BioNTech περιλαμβάνουν δύο δόσεις, που λαμβάνονται σε απόσταση μερικών εβδομάδων μεταξύ τους. Η υψηλή αποτελεσματικότητα που αναδείχθηκε από αυτά τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντική και υποστηρίζει

– Πως τα εμβόλια mRNA φαίνεται λειτουργούν καλά κατά του Covid-19.

– Πως τα εμβόλια που στοχοποιούν την πρωτεΐνη ακίδα προκαλούν ανοσοαπόκριση και αυτό είναι σημαντικό επειδή πολλά άλλα εμβόλια που αναπτύσσονται βασίζονται επίσης σε αυτήν τη στρατηγική.

Όπως και με το εμβόλιο της Pfizer / BioNTech, η Moderna επισημαίνει ότι οι περιπτώσεις Covid-19 ήταν μεταξύ συμμετεχόντων διαφορετικών ηλικιών και εθνών.

Αυτό έχει σημασία επειδή πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που είναι μεγαλύτερα ή συγκεκριμένα έθνη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την ασθένεια. Να θυμίσω πως υπάρχουν μερικές διαφορές μεταξύ των 2 εμβολίων.

Συγκεκριμένα, ενώ το εμβόλιο Pfizer / BioNTech πρέπει να φυλάσσεται στους -80C, μια απαίτηση που συνεπάγεται σοβαρές υλικοτεχνικές προκλήσεις – οι ερευνητές λένε ότι η σύνθεση του εμβολίου Moderna επιτρέπει τη φύλαξη σε θερμοκρασίες μεταξύ 2C και 8C για 30 ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα τυπικό ψυγείο, το οποίο είναι σημαντικό όφελος όταν πρόκειται για τη χορήγηση του εμβολίου στον πληθυσμό.

Η Moderna αναφέρει ότι σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για άδεια έκτακτης ανάγκης (EUA) με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τις επόμενες εβδομάδες, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένει να έχει 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έτοιμο να αποσταλεί στις Η.Π.Α. Η Moderna έχει ήδη ξεκινήσει την υποβολή δεδομένων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, στις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελβετία.

Τα νέα είναι σημαντικά και ενθαρρυντικά.

Να υπενθυμίσω ξανά πως δεν είναι ακόμα σαφές εάν το εμβόλιο εμποδίζει τους ανθρώπους να μολυνθούν με τον κορωνοϊό και να το μεταδώσουν ή αν απλώς εμποδίζει τους ανθρώπους να αναπτύξουν συμπτώματα Covid-19.

protothema.gr


Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ