Το σπίτι και η ζωή του συγγραφέα Άρη Φακίνου στα Καλέσα

Petite Perle 300×250

Ποιος ήταν ο διάσημος γείτονας και η πρόταση του Α. Παπανδρέου

Στα Καλέσα βρίσκεται το σπίτι ενός από τους πλέον γνωστούς συγγραφείς μας σε παγκόσμιο επίπεδο, του Άρη Φακίνου. Αν και ο ίδιος δεν είχε ρίζες στην περιοχή, αλλά ούτε και στην Κρήτη, η επίσκεψή του στο νησί και δη στα Καλέσα στάθηκαν αφορμή για τον "πρεσβευτή της Ελλάδας στη Γαλλία" να αγοράσει κατοικία και να περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του εκεί.

Η επαφή του Άρη Φακίνου με τα Καλέσα έγινε όταν επισκέφτηκε έναν φίλο του Καλεσανό και έκτοτε προχώρησε στην αγορά του σπιτιού, επειδή όπως λένε οι κάτοικοι στη "Φωνή του Μαλεβιζίου" του άρεσε πάρα πολύ η τοποθεσία και η ηρεμία που πρόσφερε η περιοχή.

Μια επιγραφή έξω από την μπλε πόρτα που αναφέρει «Εδώ έζησε και έγραψε ο Άρης Φακίνος, 1935 – 1998», αλλά και οι μαρτυρίες των κατοίκων για τον σπουδαίο γείτονά τους, αποδεικνύουν του λόγου του αληθές.

Τη γνωριμία του με τον Άρη Φακίνο ανέφερε στον Δήμαρχο Μαλεβιζίου ο παπά Μιχάλης όταν στο Δημοτικό σχολείο Καλεσών διδασκόταν το μάθημα της Μετανάστευσης και είδε ότι ο συγγραφέας του βιβλίου ήταν ο νέος γείτονας.
«Ήρθα εδώ (σ.σ. στο σπίτι του Α. Φακίνου) και του είπα ότι αν θέλετε ελάτε λίγο στο σχολείο να μιλήσετε στα παιδιά. Από τότε γίναμε πάρα πολύ καλοί φίλοι και βοήθησε σε πολλά θέματα τους μαθητές του σχολείου μας».
Και συνεχίζει: «Δυστυχώς ήταν μια μεγάλη απώλεια που έφυγε από το χωριό μας».
Ο παπά Μιχάλης συνεχίζει αναφέροντας ότι ο Άρης Φακίνος, αν και σπουδαίος συγγραφέας, ήταν «ένας πολύ απλός άνθρωπος, χωρίς αυτοκίνητο, χωρίς υπολογιστή, χωρίς τηλέφωνο».

Η πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου

Όπως εξηγεί ο παπά Μιχάλης, ο Άρης Φακίνος του είχε ζητήσει να δώσει το δικό του νούμερο τηλεφώνου σε περίπτωση που κάποιος ήθελε σε ώρα ανάγκης να επικοινωνήσει μαζί του.
«Ένα βράδυ λοιπόν δέκτηκα τηλέφωνο από το πρωθυπουργικό γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου και μου λέει είμαι η ιδιαιτέρα του πρωθυπουργού η Αγγέλα και μου ζήτησε να της φωνάξω τον Άρη Φακίνο.
Δύο η ώρα τα μεσάνυχτα, γινόταν την επόμενη μέρα ανασχηματισμός της κυβέρνησης, και του πρότεινε να αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας αλλά δεν το δέχτηκε».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Άρης Φακίνος γεννήθηκε στο Μαρούσι το 1935, σπούδασε στην Αθήνα και τη Λοζάνη, δημοσίευσε το πρώτο μυθιστόρημά του το 1964 (Εκέκραξα, από τις εκδόσεις Φέξη) και δίδαξε στο Γαλλικό Ινστιτούτο μέχρι το 1965, οπότε και εγκατέλειψε τη διδασκαλία για ν' αφιερωθεί στη λογοτεχνία και την πολιτική αρθρογραφία. Το 1967, με τη δικτατορία, διαφεύγει στη Γαλλία, όπου ζητάει πολιτικό άσυλο και δουλεύει στην ελληνική εκπομπή "Εδώ Παρίσι" της Γαλλικής Ραδιοφωνίας. Μέχρι την πτώση της χούντας ο Άρης Φακίνος αρνήθηκε να δημοσιεύσει έστω και μία αράδα στην Ελλάδα.

Κατά το διάστημα της επταετίας, τα βιβλία του δημοσιεύονταν στη Γαλλία οπό τον μεγάλο εκδοτικό οίκο "Seuil".
Στον χώρο της πανευρωπαϊκής κριτικής ο συγγραφέας αναγνωρίζεται σήμερα ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ευρωπαίους πεζογράφους. Για το "Κάστρο της μνήμης" (Καστανιώτης, 1993), που σημείωσε μεγάλη λογοτεχνική κι εκδοτική επιτυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η γνωστή γαλλική εφημερίδα "Le Monde" έγραψε: «Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό μνημείο προς τιμή της Ελλάδας».

Η "Cite" των Βρυξελλών υπογράμμισε «Ένας: πολύ μεγάλος Έλληνας συγγραφέας, ο πιο προικισμένος της γενιάς του. Θυμίζει τους μεγάλους Ρώσους πεζογράφους».

Επίσης, ήταν ο συγγραφέας των "Παιδιών του Οδυσσέα", του "Ανθρώπου που τάιζε τα περιστέρια", των "Τελευταίων βαρβάρων", της "Κλεμμένης ζωής" (Καστανιώτης), της "Ιστορίας της χαμένης γης", του "Πρόγονου" (Εστία), καθώς και των "Παράνομων" (Εξάντας, Καστανιώτη).
Ο Άρης Φακίνος πέθανε στο Παρίσι το 1998, σε ηλικία 63 ετών.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ