KINAΛ: Ο Νοέμβρης του 1973 μας καθοδηγεί

Petite Perle 300×250

Σήμερα, 47 χρόνια μετά, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής τιμά την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου τελείως διαφορετικά. Αυτή τη μεγάλη γιορτή δημοκρατίας την προσαρμόζουμε στους όρους που επιβάλει η ανάγκη του λαού μας για προστασία της δημόσιας υγείας. Η πανδημία μπορεί να εμποδίζει τις εκδηλώσεις μνήμης. Όμως θα είμαστε παρόντες διαφορετικά, αφουγκραζόμενοι τις αγωνίες του λαού, στο όνομα του οποίου έγινε η εξέγερση.

Θα είμαστε εκεί γιατί το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να είναι ένα από τα σπουδαιότερα ορόσημα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Θα είμαστε εκεί γιατί νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τη κοινωνική πρόοδο και τα δικαιώματα των πολλών.

Θα είμαστε εκεί γιατί το σύνθημα ''Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία'', που κυριάρχησε εκείνες τις ημέρες, μαζί με την καθολική απαίτηση για εθνική ανεξαρτησία μας εμπνέει και σήμερα.

Εμπνεόμαστε από την μαχητικότητα και το αγωνιστικό πνεύμα της νεολαίας, για να αγωνιστούμε για δικαιοσύνη, διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγεία, για την η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που δοκιμάζονται και την η διεύρυνση των χώρων ελευθερίας.

Εμπνεόμαστε από την συλλογική δράση και στην αξία του μαζικού κινήματος.

Εμπνεόμαστε από τις αξίες της Δημοκρατίας, και προχωράμε μπροστά, πάντα μαζί με τον λαό. Ιδιαίτερα σήμερα που ένα καθεστώς φόβου και αβεβαιότητας, απειλεί «το ψωμί», «την παιδεία», «την ελευθερία» μας. Απειλεί, πάνω απ' όλα τη ζωή μας!

Σε εμάς, τη γνήσια προοδευτική και δημοκρατική παράταξη της χώρας, πέφτει το βάρος να τα διασφαλίσουμε, και όχι σε όσους εδώ και χρόνια εχθρεύονται το Πολυτεχνείο και προσπαθούν να το σβήσουν από τη συλλογική μνήμη.

Δεν ξεχνάμε βουλευτές της κυβέρνησης που παλιότερα αρνούνταν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου ή υμνούσαν τη Χούντα. Δεν συναινούμε στη λογική του κυβερνητικού αυταρχισμού, της επίδειξης πυγμής και της όξυνσης, αντί της πολιτικής συναίνεσης.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν πήρε μέρος στις διχαστικές λογικές, στον κυβερνητικά καθοδηγούμενο αποπροσανατολισμό και στα μικροκομματικά παιχνίδια μερίδας της αντιπολίτευσης, που ακυρώνουν την ενότητα του λαού και στερούν την ελπίδα.

Συνεχίζουμε τον δρόμο που χάραξαν δεκάδες αγωνιστές όπως οι Γρηγόρης Λαμπράκης, Σωτήρης Πέτρουλας, και Νικηφόρος Μανδηλαράς.

Συνεχίζουμε με τις αξίες και την παρακαταθήκη του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος και το όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου, που ως Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε το 1981 την επέτειο του Πολυτεχνείου, ως ημέρα σχολικής εορτής, εντάσσοντας στη συλλογική μνήμη την εξέγερση της νεολαίας απέναντι στην τυραννία.

Η 17 Νοέμβρη του 1973 παραμένει σημαντικός «φάρος» ανιδιοτέλειας, αυταπάρνησης, θυσίας και αγώνα, για αξίες και ιδανικά, που συνεχίζει να μας καθοδηγεί στους σύγχρονους συλλογικούς αγώνες μας.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ