Προς παράταση το lockdown-Εκτός ελέγχου η Β. Ελλάδα-Νέα μέτρα στο τραπέζι

Petite Perle 300×250

Δέκα ημέρες πριν ολοκληρωθεί το lockdown και όλα δείχνουν πως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ολιγοήμερη παράταση καθώς η κατάσταση παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα δεν έχει σταθεροποιηθεί.

Ο κορωνοϊός αντιστέκεται σθεναρά στις περιοχές της Βορείου Ελλάδος και κυρίως στην Θεσσαλονίκη με την εικόνα να παραμένει δραματική και στα νοσοκομεία να επικρατεί πολεμικό σκηνικό. Στην κυβέρνηση επικρατεί έντονη ανησυχία και είναι ενδεικτικό το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις επέστρεψε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πήγε αμέσως στο Μαξίμου και ενημερώθηκε από τους συνεργάτες του για την πορεία της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε για σήμερα σύσκεψη στην οποία θα μετέχει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΔΥ και ο Σωτήρης Τσιόδρας προκειμένου να υπάρξει αξιολόγηση της κατάστασης και θα συζητηθεί το ενδεχόμενο περεταίρω μέτρων , καθώς εκτός από την Θεσσαλονίκη, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται η Λάρισα, η Πέλλα, η Βέροια, το Κιλκίς, η Δράμα, η Καβάλα, οι Σέρρες και η Φλώρινα. Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει ακόμα και στο κλείσιμο των χερσαίων συνόρων προκειμένου να σταματήσουν οι διελεύσεις από εργάτες των βαλκανικών χωρών που έχουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Τρόμαξαν τα 905 κρούσματα στην Θεσσαλονίκη

Οι ειδικοί ανέμεναν πως η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται περισότερες μέρες σε καραντίνα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, θα σταθεροποιούνταν μέρα με την ημέρα. Παράλληλα εκτιμούσαν πως το σύστημα θα εξακολουθούσε να δέχονταν ισχυρή πίεση αλλά και αυτή θα εξομαλύνονταν σταδιακά με την μείωση των κρουσμάτων.

Ωστόσο τίποτα από τα παραπάνω μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των λοιμωξιολόγων και την κυβέρνησης που αναζητούν εναγωνίως τρόπους να σταματήσουν την διασπορά την νόσου. Τα 905 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες τρόμαξαν ακόμα και τους πιο αισιόδοξους που πίστευαν πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Σενάριο για 10ημερη παράταση της καραντίνας

Τα 3209 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες σε συνδυασμό με τις εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας να είναι περισσότερες από όσους εξέρχονται, φρενάρουν οποιαδήποτε σκέψη για έξοδο από το lockdown στις 30 Νοεμβρίου όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Στην περίπτωση που συνεχιστεί τα επόμενα 24ωρα ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων και διασωληνωμένων τότε, όπως εκτιμάται από λοιμωξιολόγους, η καραντίνα θα πρέπει να συνεχιστεί για τουλάχιστον μια εβδομάδα με δέκα μέρες, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην χώρα. Παράλληλα θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο στις δέκα μέρες που απομένουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, τα κρούσματα από τις 3000 να πέσουν στα 500 που όπως έχει πει ο υπουργός Υγείας είναι και το όριο για να βγούμε από το lockdown.

koro

Σχέδιο για την έξοδο υπάρχει αλλά δεν ξέρουν το πότε

Στην κυβέρνηση έχουν έτοιμο τον σχεδιασμό για την σταδιακή έξοδο από την καραντίνα με στόχο το άνοιγμα της αγορά πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τη δεδομένη χρονική στιγμή πότε θα μπορέσει το σχέδιο αυτό να εφαρμοστεί καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η χώρα θα βγει από το lockdown στο τέλος του μήνα.

Ενδεχομένως να ανατραπούν τα όσα συζητούνται στην περίπτωση που αποφασιστεί η παράταση της καραντίνας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως ο πρώτος τομέας που θα ανοίξει θα είναι αυτός της εκπαίδευσης, αν όμως το lockdown ισχύσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου – μια ημερομηνία η οποία συζητείται – τότε θεωρείται δύσκολο να ανοίξουν μόνο για μια εβδομάδα.

Χριστούγεννα με μάσκες και περιοριστικά μέτρα

Το βέβαιο είναι πως στις γιορτές των Χριστουγέννων ακόμα και στο καλό σενάριο της ολοκλήρωσης της καραντίνας χωρίς να δοθεί καμία παράταση, ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχιστούν όπως η μάσκα που θα είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους, τα sms πιθανότατα θα τα αποχαιρετίσουμε αλλά η απαγόρευση της κυκλοφορίας όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει, με την τροποποίηση των ωρών.

Με ιδιαιτέρως αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα θα ανοίξει το λιανεμπόριο με στόχο να ζεσταθεί κάπως η ήδη παγωμένη αγορά την περίοδο των εορτών, σειρά θα πάρουν οι καφετέριες και τα εστιατόρια, ενώ όπως όλα δείχνουν πως το λουκέτο θα παραμείνει για τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα εκεί δηλαδή που ο συγχρωτισμός είναι μεγάλος.

"Τα καταστήματα που συνδέονται μόνο με νυχτερινή διασκέδαση, κλαμπ, μπουζούκια, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να υποθέσει κανείς ότι θα ανοίξουν, λόγω του συγχρωτισμού και της μαζικής διασποράς που μπορεί να υπάρχει σ' αυτά. Αντιθέτως, καταστήματα όπως εστιατόρια ή καφέ, κ.λ.π. είναι στον σχεδιασμό μας να ανοίξουν πάντα με κανόνες. Ο βασικός σχεδιασμός είναι η εστίαση να ανοίξει και αυτή πριν από τις γιορτές" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΠΗΓΗ THETOC

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ