Πρόβλημα με τη διαδικασία αιτήσεων για το 30ευρω στους ελαιοπαραγωγούς

Petite Perle 300×250

Δύο μέρες χαμένες μετρά η λειτουργία της πλατφόρμας για την αίτηση αποζημίωσης με 30 ευρώ το στρέμμα στους παραγωγούς ελαιολάδου, με ακόμα οχτώ να απομένουν όσο το σύστημα να δείχνει ανήμπορο να διαχειριστεί τον όγκο των διεργασιών από την μια, ενώ αποκλείει χιλιάδες παραγωγούς δικαιούχους που λόγω της κατάστασης δεν προλαβαίνουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, το αίτημα πολλών συντελεστών του κλάδου του ελαιολάδου είναι να δοθεί μια παράταση σ το σύστημα, όσο το υπουργείο από την πλευρά του απαντά πως «πρέπει να προλάβουμε τα Χριστούγεννα». 

Πάνω στην κορύφωση της συγκομιδής και εν μέσω πανδημίας, άνοιξε στις 17 Νοεμβρίου η πλατφόρμα για την έκτακτη ενίσχυση 30 ευρώ στο στρέμμα για τους κατ'επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς, με τους συμβούλους, τους υπαλλήλους στα ΚΥΔ και τους ίδιους τους παραγωγούς να καταγγέλλουν τον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα της διαδικασίας αλλά και τα κενά στην διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πλατφόρμα υπολειτουργεί, το σύστημα πέφτει ενίοτε και ο ρυθμός της διαδικασίας κολλάει απαιτώντας πολλές φορές επανέναρξη αφού τα στοιχεία χάνονται. Πέραν αυτού, ο μέσος παραγωγός δυσκολεύεται να διαχειριστεί την υπόθεση, με αποτέλεσμα να καλείται εν μέσω πανδημίας, απαγόρευσης κυκλοφορίας και υπολειτουργίας των υπηρεσιών να βγάλει άκρη με λογιστές και συμβούλους, με το κόστος να ξεκινά από τα 20 ευρώ και να φτάνει τα 40.   

Πέραν αυτού, πολλοί παραγωγοί βγαίνουν εκτός αν και είναι επαγγελματίες αγρότες. Συγκεκριμένα, όσοι δεν έχουν δηλώσει τα στοιχεία του 2019 στο Μητρώο Αγροτών, αφού υποχρεώσεις αλλά και η υποστελέχωση των κατά τόπους υπηρεσιών ήδη από την πρώτη πανδημία δεν άφησε τα περιθώρια να ολοκληρώσουν την διαδικασία μέχρι τον Αύγουστο, το σύστημα τους πετάει εκτός. 

Πέρα από τις πολλές διοικητικές ασυνέπειες της πλατφόρμας, οι περιπτώσεις αγροτών που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση λόγω τεχνικών σφαλμάτων είναι αμέτρητες. Όπως τώρα ενημερώνουν άνθρωποι από ΚΥΔ, η διαδικασία είναι χρονοβόρα και σύνθετη, καθιστώντας άθλο για τον μέσο αγρότη την συμπλήρωση του φακέλου χωρίς την συνδρομή κάπου συμβούλου ή λογιστή, ή χωρίς να ανατρέξει  κανείς σε κάποιο κοντινό ΚΥΔ. 

Σύμφωνα με την Πρόσκληση, δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (ΚΚΕΑ) με βάση το Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (εισοδήματα έτους 2019), οι οποίοι έχουν στη νόμιμη κατοχή τους επιλέξιμη προσδιορισθείσα έκταση αγροτεμαχίων με καλλιέργειες ελιάς ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης, εξαιρουμένης της ποικιλίας Καλαμών (Καλαματιανή, Τσιγκόλι, Αετονύχι), διπλής κατεύθυνσης,  όπως αυτή προκύπτει από την  Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος χρήσης 2019 κατά το κλείσιμο του οικονομικού έτους 2020. 

Το διάστημα υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ορίζεται από 17/11/2020 έως 27/11/2020 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί για το σκοπό αυτό και ειδικότερα στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/M21

Μέχρι την έναρξη υποβολής των αιτήσεων στήριξης – πληρωμής οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να προβούν σε εγγραφή για την απόκτηση των προσωπικών τους κωδικών στο σύστημα μέσω του ιστότοπου https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ . 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ