Επίθεση «φιλίας» Ερντογάν στην Ε.Ε: Σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη

Petite Perle 300×250

Σε διάλογο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κινούμενος στο ίδιο κλίμα με τον εκπρόσωπό του Ιμπραχίμ Καλίν, μετά τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων πως τελειώνει ο χρόνος για την Άγκυρα.

«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της, να μην μεροληπτεί σε βάρος μας ή τουλάχιστον να μην γίνει ένα εργαλείο για τη δημιουργία εχθροτήτων εναντίον της χώρας μας», είπε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του, μέσω βιντεοδιάσκεψης, στο συνέδριο του κόμματός του AKP.

«Δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας οπουδήποτε παρά στην Ευρώπη. Σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη», διαβεβαίωσε.

«Θέλουμε μια ισχυρότερη συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους μας», τόνισε ο ίδιος.

«Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με οποιαδήποτε χώρα ή θεσμό που δεν μπορεί να διευθετηθεί μέσω της πολιτικής, της διπλωματίας και του διαλόγου», σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Στην ίδια ομιλία, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα ήθελε να «χρησιμοποιήσει ενεργά τις παλιές και στενές σχέσεις συμμαχίας με τις ΗΠΑ για να βρεθεί μια λύση στα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα».

«Άνοιγμα» Καλίν στους Ευρωπαίους

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε σε Ευρωπαίους αξιωματούχους πως οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πρέπει να βλέπουν στρατηγικά τις σχέσεις του μπλοκ με την Τουρκία και να αφήσουν «στην άκρη όλε τις ιδεολογικές και πολιτικές προκαταλήψεις και να δουν τους δεσμούς Τουρκίας – ΕΕ μέσω μιας "στρατηγικής νοοτροπίας"».

Ο Καλίν ταξίδεψε στις Βρυξέλλες την Παρασκευή και ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 10-11 Δεκεμβρίου, όταν και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Ο Τούρκος αξιωματούχος συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αναφέρθηκε στην ανάγκη για «νέες ιδέες και μια δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού» ενώ παράλληλα υποστήριξε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως η Τουρκία «θα συνεχίζει την εποικοδομητική της προσέγγιση για την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Μπορέλ: Δεν υπάρχουν θετικά μηνύματα από την Άγκυρα

Υπενθυμίζεται πως μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, την Πέμπτη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θετικά μηνύματα από την πλευρά της Τουρκίας».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε ότι η ΕΕ επαναλαμβάνει «την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο» και προσέθεσε ότι «είναι σημαντικό η Τουρκία να καταλάβει ότι η συμπεριφορά της μεγαλώνει την απόστασή της από την ΕΕ».

«Για να επιστρέψουμε στην θετική ατζέντα, όπως ευχόμαστε, θα απαιτήσουμε θεμελιώδη αλλαγή της τακτικής από την πλευρά της Τουρκίας» σημείωσε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δώσει «τις κρίσιμες κατευθύνσεις τον επόμενο μήνα», επισημαίνοντας ότι «ο χρόνος κυλά και πλησιάζουμε σε καθοριστική στιγμή της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «πολύ αρνητικά γεγονότα» αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στα Βαρώσια.

Σημειώνεται πως κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του για τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα στην περιοχή.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ