Προθεσμία έως 30/12 στους Δήμους για την αναδιαμόρφωση των αντικειμενικών αξιών

Petite Perle 300×250

Έγγραφο στα Γραφεία Δημάρχων και στις Υπηρεσίες Δόμησης των 332 Δήμων της Χώρας απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών, θέτοντας ως προθεσμία για την επιβεβαίωση της ορθότητας πολεοδομικών στοιχείων την 30η Δεκεμβρίου 2020.

Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν εντός της προθεσμίας, θα θεωρηθεί ότι αποδέχονται ως ορθά τα στοιχεία του αρχείου και της εφαρμογής που αναφέρει το Έγγραφο.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης του προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας, είναι απαραίτητη η καταγραφή και απεικόνιση επί ψηφιακού γεωγραφικού υποβάθρου των περιοχών εντός σχεδίων πόλεως και ορίων οικισμού όλης της Επικράτειας, για τις ανάγκες της ορθής εφαρμογής του Συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Φορολογητέας Αξίας Ακινήτων.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της βελτίωσης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων (ΑΠΑΑ) και η επέκταση του συστήματος σε όλες τις εντός σχεδίου πόλης και ορίων οικισμού περιοχές της Επικράτειας, το Υπ. Οικονομικών ζητά από τους Δήμους όπως, λόγω αρμοδιότητας, το ενημερώσουν για την ορθότητα της πληροφόρησης, όσον αφορά τα πολεοδομικά στοιχεία (όρια σχεδίων πόλης και ορίων οικισμών, τομείς και τιμές συντελεστή δόμησης ΣΔ, οικοδομικά τετράγωνα).

Για το σκοπό αυτό, απαιτείται είσοδος σε διαδικτυακή εφαρμογή όπου όλες οι υπό εξέταση ζώνες του αντικειμενικού συστήματος και τα αντίστοιχα πολεοδομικά τους στοιχεία έχουν απεικονιστεί σε ορθοφωτοχάρτες του Κτηματολογίου. Ο αρμόδιος Υπάλληλος κάθε Δήμου εισέρχεται με τους κωδικούς TAXISnet που αντιστοιχούν στο ΑΦΜ του Δήμου στην εφαρμογή από τον ιστότοπο του Υπ. Οικονομικών (www.minfin.gr), στην ενότητα «Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής/ Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων/ Ψηφιακές Υπηρεσίες/ Εκτιμήσεις Τιμών Ζώνης ΑΠΑΑ/Γεωχωρική Απεικόνιση Ζωνών και ΣΑΟ για Δήμους».

Σημειώνεται ότι τα ως άνω στοιχεία (και ειδικότερα τα πολεοδομικά στοιχεία όπως όρια σχεδίων πόλης και ορίων οικισμών, τομείς και τιμές συντελεστή δόμησης ΣΔ, οικοδομικά τετράγωνα) προέρχονται από το τη διαδικτυακή εφαρμογή «e-poleodomia» του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Στο έγγραφο περιλαμβάνονται περισσότερες τεχνικές οδηγίες.

Επειδή τα εν λόγω στοιχεία είναι απολύτως απαραίτητα αναφορικά με τις νέες εντάξεις και επεκτάσεις του συστήματος ΑΠΑΑ για την έγκυρη και έγκαιρη αναδιαμόρφωσή του, το Υπ. Οικονομικών ζητά από τους Δήμους να μεριμνήσουν για τις δέουσες ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, ώστε τα αποτελέσματα του ελέγχου τους να αποσταλούν στο Υπ.Οικονομικών το αργότερο μέχρι 30.12.2020.  Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν εντός της προθεσμίας, όπως προαναφέραμε, θα θεωρηθεί ότι αποδέχονται ως ορθά τα στοιχεία του αρχείου και της εφαρμογής.

Μπορείτε να δείτε το Α.Π. 131255 ΕΞ 2020 / 17.11.2020 Έγγραφο ΕΔΩ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ