Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους του ΟΑΕΔ

Petite Perle 300×250

Αύριο στις 15.00

Aνοίγει η πλατφόρμα στο gov.gr για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα των 400 ευρώ που θα καταβάλλει ο ΟΑΕΔ.

Έτσι οι 130.000 μακροχρόνια άνεργοι θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα και να υποβάλλουν ή να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τους για να λάβουν στην συνέχεια την οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ.

Μάλιστα με την έναρξη των αιτήσεων άμεσα θα ξεκινήσουν και οι πληρωμές από την διοίκηση του ΟΑΕΔ ώστε όλοι οι δικαιούχοι μακροχρόνια άνεργοι να πληρωθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η διαδικασία είναι να μπουν στην διεύθυνση gov.gr οι μακροχρόνια άνεργοι και να συμπληρώσουν ή επιβεβαιώσουν ή τροποποιήσουν τα στοιχεία τους και θα ξεκινήσουν να πληρώνονται άμεσα. Όσο πιο γρήγορα κάνει ο άνεργος την διαδικασία αυτή τόσο πιο γρήγορα θα πληρωθεί.

Τα απαιτούμενα στοιχεία που πρέπει να έχει στη διάθεση του ο ΟΑΕΔ για να προχωρήσει στην καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ είναι τα εξής:α) το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, β )ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή ο αριθμός διαβατηρίου προκειμένου περί αλλοδαπών,γ) ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (AMΚΑ), δ) ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ),ε) ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Οι άνεργοι θα λάβουν την έκτακτη εφάπαξ επιδότηση των 400 ευρώ εφόσον:
– δεν επιδοτούνται, δεν εισπράττουν δηλαδή το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας ύψους 200€
– είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ
– απέκτησαν ή αποκτούν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου – δηλαδή ξεπέρασαν ή ξεπερνούν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας στον ΟΑΕΔ – από 1/3/2020 έως και τη δημοσίευση της επίμαχης ΚΥΑ σε ΦΕΚ που είναι σήμερα.
– δεν έλαβαν την άνοιξη την αντίστοιχη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση της άνοιξης που ήταν επίσης 400 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε όσοι έλαβαν την άνοιξη την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ εξαιρούνται τώρα από την νέα ενίσχυση. Να σημειωθεί ότι όπως έγινε και τον Απρίλιο ο ΟΑΕΔ θα ορίσει το χρονικό διάστημα που θα πρέπει οι άνεργοι να μπουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΕΔ και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία που ήδη αναφέραμε.

Η καταβολή των 400 ευρώ θα γίνει αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) των δικαιούχων. Για όσους δικαιούχους υπάρχουν στον ΟΑΕΔ στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) από προηγούμενες συναλλαγές (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ.), θα μπορούν είτε να επιβεβαιώσουν το ΙΒΑΝ είτε να καταχωρίσουν νέο ΙΒΑΝ. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ θα καταβληθούν στο τέλος της υποβολής των αιτήσεων στο ΙΒΑΝ που είναι ήδη καταχωρισμένο στον ΟΑΕΔ. Για όσους δεν υπάρχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ δεν μπορούν να καταβληθούν.

Μόνο οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα επιβεβαίωσης ή καταχώρισης ΙΒΑΝ. Η είσοδος στη φόρμα επιβεβαίωσης ή καταχώρισης IBAN, όπως και σε όλες τις e-υπηρεσίες του Οργανισμού που παρέχονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημόσιου gov.gr, γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet ή με τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών του ΟΑΕΔ. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia και να επιλέξουν το σύνδεσμο Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους.

Με λίγα λόγια η διαδρομή θα είναι: Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους
Οι πληρωμές θα εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 2-4 εργάσιμων ημερών μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση του ΙΒΑΝ.

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Πηγή: diakaiologitika.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ