Η Εκκλησία κήδεψε σε βαρύ πένθος τον άξιο λειτουργό της π. Νικόλαο Κοκολάκη

Petite Perle 300×250

Σέ βαθύ πένθος, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων ασφάλειας, συγγενείς, Εκκλησία, φορείς και πιστοί, είπαν το ύστατο χαίρε στον πρωτοπρεσβύτερο του οικουμενικού θρόνου, ιδρυτή και επίτιμο πρόεδρο της ένωσης κληρικών Κρήτης π. Νικόλαο Κοκολάκη.

Προηγήθηκε θεία Λειτουργία στον Ιερό ναό του Αγ Γεωργίου Ινίου όπου υπηρέτησε για μισό και πλέον αιώνα ο εκλιπών, και ακολούθησε η εξόδιος ακολουθία από τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου Ανδρέα,οποίος στην συνέχεια συνόδευσε τη σορό του αειμνήστου π. Νικολάου στο ενοριακό κοιμητήριο της Παναγίας όπου έγινε η ταφή.

Για την ζωή, την προσωπικότητα, και το πολυσήμαντο έργο του εκλιπόντος μίλησαν ο Μητροπολίτης Ανδρέας, ο Εκπαιδευτικός Κώστας Βελεγράκης, ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγ Γεωργίου π. Κωσταντίνος Καλογιαννάκης, ο εκπρόσωπος της ένωσης κληρικών Κρήτης π. Σπύρος Φουκαράκης, εκ μέρους της οικογένειας ο συνάδελφος Μανολης Κοκολακης ο οποίος παράλληλα ευχαρίστησε τους παρόντες και όσους δεν ήταν δυνατόν λόγω των μέτρων ασφαλείας να συμμετάσχουν και συμπαρίστανται με οποιοδήποτε τρόπο στο πένθος της οικογένειας και της Εκκλησίας. Συλλυπητήριες

επιστολές εστάλησαν από κληρικούς και άλλους θεσμικούς εκπροσώπους και πολίτες απ όλη την Κρήτη που δεν μπόρεσαν να παραστούν λόγω των απαγορευτικών μέτρων της πανδημίας. Μάλιστα, τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια του εκλιπόντος και στην εκκλησία εξέφρασαν με προσωπική παρουσία είτε με επιστολές και μηνύματα τους, Ιεράρχες, ιερωμένοι εντός και εκτός Κρήτης, μέλη της Κυβέρνησης, Βουλευτές, Περιφερειάρχης Κρήτης, Αντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί -Δημοτικοί σύμβουλοι, θεσμικοί εκπρόσωποι και άλλοι φορείς.

Παράλληλα δε με την εξόδιο ακολουθία στο Ινι του Δήμου Μινωα Πεδιάδος Ηρακλείου στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων Χανίων, τελέστηκε Τρισάγιο στην μνήμη του Πατρός Νικολάου από τον Επίσκοπο Δορυλαίου Δαμασκηνό και ηγούμενο της Ιστορικής Μονής.

Ήταν στη Μονή η έδρα της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής σχολής Κρήτης όπου φοίτησε ο εκλιπών επί Διευθύνσεως του μακαριστού Μητροπολίτη Κισσάμου Ειρηναίου τον οποίο είχε καθηγητή και πρότυπο.

kokolakis-patir1

Εμβληματική προσωπικότητα ο εκλιπών

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στους επικήδειους αλλά και σε δηλώσεις ιερωμένων και φορέων, «ο εκλιπών πατήρ Νικόλαος ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα για την Εκκλησία και την κοινωνία, υπόδειγμα ανθρώπου, οικογενειάρχη και κληρικού.

Πρωτοπόρος με σύγχρονες αντιλήψεις και πρωτοστάτης σε κάθε πρωτοβουλία και δράση για τον εκσυγχρονισμό και ενίσχυση της Εκκλησίας, του εφημεριακού κλήρου της Κρήτης, στην έμπρακτη και επιτυχή συνεργασία της Εκκλησίας με τους φορείς, τους πολίτες στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής, αλλά και κινητοποιήσεις ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος, του αφοπλισμού, της ειρήνης στον κόσμο, κ.α»

Μητροπολίτης Ανδρέας: Έφυγε ο χαρισματικός και πρωτοπόρος

Χαρισματικό και πρωτοπόρο στην Εκκλησία και την κοινωνία, χαρακτήρισε τον πατέρα Νικόλαο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ανδρέας, τονίζοντας παράλληλα το ήθος, την ταπεινότητα του αλλά και το ότι υπήρξε ένας άξιος οικογενειάρχης δημιουργώντας με την αξία πρεσβυτέρας του μια άριστη πολυμελή οικογένεια αποτελούμενη από 5 παιδιά και 5 εγγόνια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου "στον επικήδειο λόγο του ο Σεβ. κ. Ανδρέας αναφέρθηκε στην όλη βιοτή και την ιερατική διακονία του εκλιπόντος κληρικού, καθώς και στην ευλάβεια, το ήθος, τον ιερό ζήλο και την αφοσίωσή του στην Εκκλησία και το υψηλό αίσθημα ευθύνης, τονίζοντας τον υποδειγματικό τρόπο προσέγγισης με τους όλους τους ιερείς, τους ενορίτες του αλλά και τους συγχωριανούς του.

Τέλος, εξέφρασε τις συλλυπητήριες ευχές του προς την πρεσβυτέρα, τα τέκνα και τα εγγόνια του μακαριστού Ιερέως που τόσο πολύ αγαπήθηκε από τον ευσεβή λαό της ευρύτερης περιοχής, ευχόμενος όπως Κύριος ο Θεός αναπαύσει την ψυχήν του μετά των Αγίων και των Δικαίων."

π. Σπυρίδων: Μας αφήνει σπουδαίες παρακαταθήκες.

Στον επικήδειο λόγο του που έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης ο Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδωνας Φουκαράκης ανάφερε :"Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα, Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, κατά την εξόδιο ακολουθία του εκμετρήσαντος το ζην, Πρωτοπρ. του Οικουμενικού μας Θρόνου μακαριστού Νικολάου Κοκολάκη, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Κ.Ε.Κ.,  Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Πατέρα Ζαχαρία Αδαμάκη, καθώς και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου, επιθυμώντας να μεταφέρουμε τις θερμότατες συλλυπητήριες ευχές μας όχι μόνο της ΕΣΚΕ  αλλά  και συνόλου των κληρικών της  Μεγαλονήσου μας, προς την οικογένεια, την Πρεσβυτέρα,τα παιδιά  και τα εγγόνια  του.

Ο εκλιπών και «εν ουρανίοις θαλάμοις» πλέον ευρισκόμενος π. Νικόλαος, υπηρέτησε την Εκκλησία καλλιεργώντας  τον Αμπελώνα του Χριστού, με πίστη, αγάπη, αφοσίωση και αίσθημα ευθύνης ως προς τη σύνολη διακονία του. Ενδιαφερόταν για τα προβλήματα των κληρικών. Υπήρξε ο ιδρυτής του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας, καθώς και  της νεοσύστατης  Ιεράς Μητροπόλεώς Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου, με την ευλογία του σεπτού Ποιμενάρχου κ. Ανδρέου.

Συνέβαλε  στην ένωση όλων των Ιερών Συνδέσμων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας Κρήτης, ενώ διετέλεσε για δυο τετραετίες πρόεδρος της Ε.Σ.Κ.Ε.Κ. και πρώτος πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου. Πρωτοστάτησε σε όλους τους αγώνες των κληρικών, για τα δίκαιά τους, έχοντας ως πρότυπο τον αείμνηστο Μητροπολίτη Κισάμου και Σέλινου κυρό Ειρηναίο Γαλανάκη. Συμμετείχε σε πολλά ιερατικά συνέδρια ως εισηγητής  στο διεθνές έτος Ειρήνης το 1986 σε αγρυπνίες και ομιλίες σχεδόν σε όλη την επαρχία Μονοφατσίου.

Ακούραστος λειτουργός των Μυστηρίων του Υψίστου Συμπαραστάτης  στο δίκαιο αγώνα των αδελφών Κυπρίων και Βορειοηπειρωτών το 1986 ήταν πανταχού παρών, στην πρώτη γραμμή για τα δίκαια των ιερέων. Υπήρξε Αρχιερατικός επίτροπος της ιεράς μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας επί των αειμνήστων μητροπολιτών Ευγενίου και Τιμοθέου. Ετιμήθη από την εκκλησία της Κρήτης για την προσφορά του με τον μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Παύλου και Τίτου το 1988, από τον μακαριστό μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Κύριλλο. Με εισήγηση του Σεβασμιωτ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου προς την Α.Θ.Π Τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον του απένειμε οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου του Oικουμενικού Θρόνου το 2005.Τιμήθηκε από την Ε.Σ.Κ.Ε.Κ. με την υψηλή διάκριση του Επίτιμου Προέδρου. Επίσης, ο Ιερός Σύνδεσμος της Μητροπόλεώς Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου  τον αναγόρευσε με την ίδια διάκριση επιδίδοντάς του εγχάρακτη πλακέτα, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Ινίου.

Ο μακαριστός παπά-Νικόλας εξέρχεται από τον  κόσμο αυτό , αφήνοντας σπουδαίες παρακαταθήκες στους νεότερους κληρικούς της Εκκλησίας Κρήτης. Υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός και δραστήριος στην ενορία του Ινίου, όπου διετέλεσε για πολλές δεκαετίες εφημέριος. Ευτύχησε μετά της πολυσεβάστης Πρεσβυτέρας του να αποκτήσει πέντε παιδιά και πέντε εγγόνια, τα οποία κοσμούν την Εκκλησία και την Κοινωνία μας τους  μεταλαμπάδευσε τις αρχές και τις αξίες του.

Όλοι εμείς οι κληρικοί θα τον θυμόμαστε με πολλή αγάπη και σεβασμό. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε στην Αγία Πρόθεση και θα προσευχόμαστε σε κάθε Θεία Λειτουργία για την ανάπαυση της ψυχής του. Τέλος ευχόμαστε όπως ο μετ' ου πολύ τεχθής Κύριος μας Ιησούς Χριστός να τον κατατάξει «εν χώρα ζώντων, εν σκηναίς δικαίων» και να χαρίζει στους οικείους του την εξ ύψους παρηγορία και το βάλσαμο του στην τρωθείσα από την απώλεια αυτή.

Ανακοίνωση Ένωσης Κληρικών Κρήτης.

Με ανακοίνωση της, η Ένωση συνδέσμων κληρικών Κρήτης εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην Ιερά Μητρόπολη και στην οικογένεια του εκλιπόντος, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ Εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου, ιδιαιτέρως δε στην Οικογένεια του εκλιπόντος πατρός Νικολάου Κοκολάκη πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου, ιδρυτικού μέλους και πρώτου προέδρου της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης.

Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Κοκολάκης υπήρξε υπόδειγμα ανθρώπου και κληρικού και τίμησε για πολλά-πολλά χρόνια την ενορία του Ινίου Μονοφατσίου, τη Μητρόπολη του, αλλά και την Εκκλησία.

Αξιώθηκε από τον Θεό, τον οποίο υπηρέτησε υποδειγματικά ενώπιον του θυσιαστηρίου, να κάμει μαζί με την άξια πρεσβυτέρα του, μια λαμπρή οικογένεια με πέντε παιδιά και πέντε εγγόνια τα οποία κοσμούν την κοινωνία και τα οποία πρέπει να νιώθουν υπερήφανα για τον πατέρα τους και το άξιο πέρασμά του από τη ζωή.

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του μετά των δικαίων και να δώσει κουράγιο και την εξ' ύψους παρηγορία στην οικογένεια του.»

Ψήφισμα ιερέων Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου Καστελίου Βιάννου

Επισης σε ψήφισμα του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου αναφέρει ότι συνήλθε εκτάκτως με την είδηση του θανάτου του πατέρα Νικολάου Κοκολάκη Πρώτου Προέδρου και ιδρυτή του ιερού Συνδέσμου κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου και αποφάσισε τα παρακάτω:

1) Να παραστεί λόγω των σημερινών συνθηκών ο αντιπρόεδρος πατήρ Σπυρίδων. Φουκαράκης του Δ.Σ. του Ι. Συνδέσμου μετά του πατρός Νεκταρίου Δερμιτζάκη στην εξόδιο ακολουθία.

2) Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανούντος

3) Να τελέσει Ιερό Μνημόσυνο στην μνήμη του σε Ιερατική σύναξη των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και να μπει φωτογραφία του κεκοιμημένου πατρός Νικολάου στο γραφείο του Ιερού Συνδέσμου

4) Να κατατεθεί το συμβολικό ποσό των 100 € αντί στεφάνου υπέρ της Παγκοινιάς του παιδικού γεύματος.

5) Να αναγνωσθεί το παρόν κατά την εξόδιο ακολουθία και να δημοσιευθεί στο περιοδικό Πρόθεση της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

6) Να Δοθεί αντίγραφο στην οικογένεια του θανόντος.

πηγή: www.cretapost.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ