Πόσο πάσχουν τα Χανιά από κορωνοϊό; Τι θα δείξουν τα λύματα

Petite Perle 300×250

Την έκταση της επιδημίας κορωνοϊού στα Χανιά αναμένεται να δείξουν τα αστικά λύματα

Την έκταση της επιδημίας κορωνοϊού στα Χανιά, αναμένεται να δείξουν τα αστικά λύματα που συγκεντρώνονται στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων – ή, πιο απλά, στον βιολογικό καθαρισμό – όπου την Πέμπτη ξεκίνησαν οι δειγματοληψίες. Τα δείγματα από τα λύματα λαμβάνονται από ειδικό μηχάνημα και δύο φορές την εβδομάδα θα αποστέλλονται σε εργαστήριο του ΕΟΔΥ στο Ηράκλειο, όπου θα γίνεται η ανάλυση. Το zarpanews.gr βρέθηκε στην εγκατάσταση και σας παρουσιάζει φωτορεπορτάζ από την όλη διαδικασία.

Η μέθοδος αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι δείχνει έναν μέσο όρο για όλο τον πληθυσμό της πόλης, άσχετα αν έχει ή δεν έχει συμπτώματα, ή αν έχει υποβληθεί σε τεστ ή όχι. Έτσι, είναι μέθοδος που επιτρέπει να γίνουν ασφαλέστερες εκτιμήσεις για την έκταση της επιδημίας. Επίσης, ο έλεγχος των λυμάτων είναι γρηγορότερη μέθοδος, καθώς η εμφάνιση του κορονοϊού σε αυτά γίνεται νωρίτερα, εντός της περιόδου επώασης, πριν ακόμα εμφανίσει συμπτώματα ο ασθενής.

Η κα Χριστίνα Κοτσιφάκη, προϊσταμένη του τμήματος επεξεργασίας και ελέγχου ποιότητας λυμάτων της ΔΕΥΑΧ, τόνισε επίσης ότι, κάνοντας τακτικές δειγματοληψίες, μπορεί να γίνει παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας, ενώ έχει ήδη παρατηρηθεί, ότι αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, προηγείται περίπου κατά μία εβδομάδα της αύξησης των καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων θα ανακοινώνονται κεντρικά από τον ΕΟΔΥ.

Δείτε τι δήλωσε η κα Κοτσιφάκη:

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, μπορείτε να δείτε την πορεία του δείγματος. Πρώτα ο ειδικός δειγματολήπτης συγκεντρώνει δείγματα από την είσοδο του βιολογικού και τα βγάζει αυτόματα σε ένα μπουκάλι:

Μετά, το δείγμα μεταφέρεται στο εργαστήριο, όπου χωρίζεται στα δύο – το μισό παραμένει, καθώς πρέπει να υποστεί ανάλυση από το εργαστήριο του βιολογικού ούτως ή άλλως. Το άλλο μισό, θα μεταφερθεί στο Ηράκλειο.

Πηγή: zarpanews.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ