Κρουσώνας: 20 λεπτά αγωνίας για κάθε κάτοικο μέχρι να λάβει την απάντηση του ΕΟΔΥ

Petite Perle 300×250

Άξια επαίνου η στάση που επέδειξαν οι κάτοικοι στην συντονισμένη ενέργεια των φορέων

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Στο ύψος των περιστάσεων στάθηκαν οι κάτοικοι του Κρουσώνα που διέψευσαν τις αμφιβολίες που υπήρχαν για το αν θα προσέλθουν να υποβληθούν σε rarid τεστ.

Συνολικά 257 κάτοικοι, περισσότεροι από όσοι είχαν αρχικά υπολογισθεί προσήλθαν, για να δώσουν δείγμα στα συνεργεία του ΕΟΔΥ.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν της δειγματοληψίας είχε γίνει συντονισμένη προσπάθεια από το Δήμο και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας  για να ενημερωθούν  μέλη οικογενειών και να  τους εξηγήσουν τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για τον στοχευμένο έλεγχο.

Οι λόγοι που οδήγησαν σε μια από τις μεγαλύτερες ιχνηλατήσεις που έχουν  γίνει μέχρι σήμερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου ήταν, τα  δεκαέξι  κρούσματα που έχουν διαπιστωθεί στην περιοχή και  ένας θάνατος ηλικιωμένου άνδρα που έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. 

Έγιναν τηλεφωνικές επικοινωνίες  και ορίστηκαν τα ραντεβού.  

Το πρώτο στοίχημα ήταν να «μην φοβηθεί ο κόσμος» και να εμφανιστεί. 

Στην αρχή είχε υπολογιστεί ότι  θα πραγματοποιηθούν περίπου 150 τεστ, όσες υπολογιζόντουσαν οι στενές επαφές των νοσούντων, τελικά έγιναν 257.

«Ο αριθμός της προσέλευσης ήταν πέρα του αναμενόμενου. Καταλαβαίνουμε τι γίνεται στις κλειστές κοινωνίες, κατανοούμε και τον φόβο. Εκτός από τις στενές επαφές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στόμα με στόμα ήρθαν περισσότεροι από ότι υπολογίζαμε», είπε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη, στη «Φωνή του Μαλεβιζίου» χαιρετίζοντας τη στάση που έδειξε ο Κρουσώνας, και την προθυμία του.  

Βέβαια είχε γίνει προεργασία από το Δήμο, όπου ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Φασουλάκης με καταγωγή από τον Κρουσώνα και ιατρός στο επάγγελμα, επικοινώνησε με δεκάδες ανθρώπους.  

 Αυτοί που έδωσαν δείγμα ήταν ο γυναικείος πληθυσμός και οι ηλικιωμένοι και ελάχιστα παιδιά.

Οι άντρες του χωριού ήταν στις αγροτικές εργασίες.

Αν υπάρξει ένας αριθμός κατοίκων που επιθυμεί να υποβληθεί σε τεστ, θα μπορέσει να το κάνει όπως είπε η κυρία Μπορμπουδάκη.

Το ενδιαφέρον θα το εκδηλώσουν οι κάτοικοι, στον πρόεδρο της κοινότητας Φώτη Τρυπιδάκη. Ανάλογα με τον αριθμό των ενδιαφερομένων θα κανονιστούν και οι περαιτέρω κινήσεις.

Από αυτά τα 257 κρούσματα διαπιστώθηκε όπως ήδη είναι γνωστό, ένα θετικό κρούσμα, που έχει σχέση με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από τον αριθμό προκύπτει ότι δεν υπάρχει θέμα στις στενές επαφές, όμως σε καμία των περιπτώσεων αυτό δε σημαίνει χαλάρωση των μέτρων.

 Αυτό επεσήμαναν τόσο η  διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, όσο και ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Φασουλάκης.

 Οι κάτοικοι του Κρουσώνα με ψυχραιμία αντιμετώπισαν μια πρωτόγνωρη διαδικασία, αφού κλήθηκαν να κάνουν ότι έβλεπαν στους τηλεοπτικούς τους δείκτες.

Φορώντας μάσκες, τηρώντας αποστάσεις προσερχόντουσαν την ώρα που είχαν κλείσει ραντεβού, για να κάνουν το rapid τεστ.

Δήλωναν το όνομά τους, ηλικία, αριθμό τηλεφώνου και ΑΜΚΑ.

Μόλις έκαναν το τεστ περίμεναν την απάντηση.

Είκοσι λεπτά, τόσο ήταν η αναμονή της απάντησης.

Πολλοί περίμεναν διακριτικά, υπομονετικά και αμίλητοι την απάντηση ή  περίμεναν να ακούσουν τον ήχο του κινητού τους τηλεφώνου για να ενημερωθούν για το αποτέλεσμα.

«Ευτυχώς το τεστ είναι αρνητικό», είπε μια νεαρή γυναίκα στην κυρία Μπορμπουδάκη, φανερά ανακουφισμένη.  

Ο φόβος και η αγωνία της, ήταν ζωγραφισμένα στο πρόσωπό της, μέχρι να λάβει την απάντηση.

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο των ελέγχων ήταν ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, που συνομιλούσε με τους κατοίκους όσο εκείνοι περίμεναν τα αποτελέσματα. Νωρίτερα είχε ευχαριστήσει τους ήρωες της πρώτης γραμμής

Όσοι ήταν στον Κρουσώνα και έβλεπαν τα συνεργεία του ΕΟΔΥ να κάνουν τα τεστ, συνειδητοποίησαν πόσο κρίσιμη είναι η γενικότερη κατάσταση και πόσο σημαντική η τήρηση των μέτρων για την προστασία των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ