Η ιστορική προσσελήνωση ρομποτικού σκάφους της Κίνας

Petite Perle 300×250

Με επιτυχία σήμερα προσσεληνώθηκε το κινεζικό ρομποτικό σκάφος «Chang'e 5». Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της ιστορικής διαστημικής αποστολής του, στόχος της οποίας είναι να μεταφέρει στη Γη δείγματα από την επιφάνεια του φεγγαριού.

Η Κίνα εκτόξευσε το σκάφος στις 24 Νοεμβρίου. Η αποστολή, που δεν είναι επανδρωμένη, φέρει το όνομα της κινεζικής θεότητας του φεγγαριού. Ο στόχος της είναι να συλλέξει σεληνιακό υλικό που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για την προέλευση της Σελήνης.

Σε περίπτωση που τα καταφέρει, η Κίνα θα γίνει η τρίτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση (Ρωσία).

Θα επιδιωχθεί η συλλογή δείγματος βάρους 2 κιλών από βάθος έως 2 μέτρων με τη βοήθεια ειδικού τρυπανιού. Η εργασία αυτή θα διαρκέσει το πολύ μία σεληνιακή ημέρα, δεδομένου ότι η διαστημοσυσκευή θα τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, όταν πέσει η νύχτα στη Σελήνη.

Το σημείο λήψης των δειγμάτων, με την ονομασία Mons Rumker, εκτιμάται ότι έχει πετρώματα ηλικίας «μόνο» 1,2 δισεκατομμυρίων ετών. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τα βάρους συνολικά 382 κιλών σεληνιακά δείγματα που είχαν φέρει οι αποστολές «Απόλλων» της NASA μεταξύ 1969-1972 ήταν πολύ παλαιότερα.

Μετά τη συλλογή των δειγμάτων, αυτά θα εναποτεθούν στο όχημα ανόδου που θα τα μεταφέρει στο «Chang'e 5», το οποίο θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το δορυφόρο της Γης. Το σεληνιακό υλικό θα μπει σε μια κάψουλα επιστροφής και θα σταλεί στη Γη, όπου αναμένεται να φθάσει στις 16 ή 17 Δεκεμβρίου, κάπου στην Εσωτερική Μογγολία.

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, το ρομποτικό σκάφος θα επιστρέψει στη Γη στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ