Δήλωση του Μανώλη Συντυχάκη σχετικά με την τροπολογία για την επιτάχυνση ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ

by MANOS FARSARAKHS

Τελευταία Ενημέρωση:

Δήλωση του Μανώλη Συντυχάκη  σχετικά με την τροπολογία του υπουργείου Επικρατείας για την επιτάχυνση  ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ.

Ο Μ. Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, έκανε την παρακάτω δήλωση για τις εξελίξεις στα Ελληνικά Ταχυδρομεία και την κατάθεση σχετικής τροπολογίας του υπουργείου Επικρατείας:

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, επιδιώκει την πλήρη ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Στο όνομα της «βιωσιμότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής» μεθοδεύουν την παράδοση του κρίσιμου τομέα των ταχυδρομείων και των υπηρεσιών που παρέχουν στον λαό σε επιχειρηματικούς ομίλους, μετατρέποντας σε πανάκριβο εμπόρευμα τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Γι αυτό  σχεδιάζουν την απόλυση με τη μέθοδο της «εθελούσιας εξόδου» 2.000 εργαζομένων, ώστε να απαλλαγούν από εργαζόμενους με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα και στη θέση τους να βγαίνει η δουλειά με λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό, με εργολάβους, πράκτορες, δουλεμπορικά ενοικίασης εργαζομένων. Με άλλα λόγια μεθοδεύουν 2.000 απολύσεις, που τις βαφτίζουν απομακρύνσεις. Η τροπολογία, μάλιστα, ορίζει πως εάν, παρά τα μέτρα, προκύψει «πλεονάζον προσωπικό», αυτό μπορεί να μεταφέρεται σε νομικά πρόσωπα του δημοσίου, ΟΤΑ, κ.ο.κ., χωρίς όμως να διατηρούνται τα δικαιώματα που είχαν κατοχυρώσει μέχρι την μεταφορά τους οι «πλεονάζοντες» εργαζόμενοι.

Για την κατάσταση αυτή σοβαρές είναι οι ευθύνες και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε  προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό την ιδιωτικοποίηση του έργου των ΕΛΤΑ, οδήγησε στην απαξίωση, την υπολειτουργία των καταστημάτων,  στο πέρασμά των ΕΛΤΑ στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Αποδείχνεται για άλλη μια φορά πως κράτος και κυβερνήσεις έχουν συνέχεια για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, αποδείχνεται πού οδηγεί η απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς όπως και των άλλων στρατηγικών τομέων της οικονομίας (Ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ύδρευση). 

 Η επίθεση αυτή της κυβέρνησης και των αστικών κόμματων,  που αξιοποιούν την καπιταλιστική οικονομική κρίση και την πανδημία για να εντείνουν τα αντιλαϊκά μέτρα, να μη μείνει αναπάντητη από τους εργαζόμενους των ΕΛΤΑ, συνολικά το οργανωμένο εργατικό – λαϊκό κίνημα.

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...