Κορωνοϊός: Το μήνυμα του ΠΟΥ στους Έλληνες – «Το εμβόλιο είναι εδώ»

Petite Perle 300×250

Κικίλιας: Την επόμενη της παραλαβής θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί

Με την έγκριση των εμβολίων και μόλις γίνει η παραλαβή, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, διεμήνυσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στη διάρκεια τακτικής της συνέντευξης Τύπου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, διαβεβαιώνοντας ότι «θα έχουμε εμβόλια που θα επαρκούν για όλους».

«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα κριθούμε όλοι για τον τρόπο που θα κληθούμε να οργανωθούμε και να εμβολιάσουμε τους πολίτες. Γίνεται για πρώτη φορά μία συνολική προσπάθεια στην Ευρώπη. Με το που θα εγκριθούν τα εμβόλια, θα παραλάβουμε τα εμβόλια και την επομένη της παραλαβής, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό και θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες και οι άνθρωποι στα γηροκομεία. Ο κ. Κικίλιας κάλεσε τους πολίτες να μην πιστεύουν στα fake news, γνωστοποιώντας ότι «όλοι οι φορείς θα ενημερώσουν επιστημονικά για την ασφάλεια του εμβολίου, ώστε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα και να πάρουμε τις ζωές μας πίσω».

Διπλασιασμός αποδοχών γιατρών

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε ότι διπλασιάζονται οι αποδοχές των γιατρών που μετακινούνται στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας. «Με διάταξη που καταθέτουμε αύριο στη Βουλή, όλοι οι γιατροί και νοσηλευτές θα δουν διπλασιασμό των μισθών τους για όσο διάστημα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στη Βόρεια Ελλάδα», είπε.

Ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε ότι «στη Βόρεια Ελλάδα, που αντιμετωπίζει τεράστια πίεση, γίναμε όλοι μάρτυρες της τιτάνιας προσπάθειας των νοσοκομείων. Όλα τα νοσοκομεία δοκιμάζονται και πιέζονται και η εντολή του πρωθυπουργού είναι να στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Έχουν πάει 167 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, για να στηρίξουν τη μάχη αυτή. Ανακοινώνω ότι, πολυμελής ομάδα γιατρών των ΥΓΕΙΑ, Metropolitan και General, μεταβαίνουν εθελοντικά στη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να στηρίξουν την προσπάθεια. Από τον όμιλο Ιασώ ανεβαίνουν εντατικολόγοι».

3ο κύμα

Αρχικώς, κι αφού επικαλέστηκε σχετικές δηλώσεις της Ευρωπαίας επιτρόπου για την Υγεία, επισήμανε ότι αν αρθούν τα μέτρα θα υπάρξει μια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, προσθέτοντας ότι «μπροστά μας είναι ένα 3ο κύμα» και πολλές χώρες επανέφεραν αυστηρά lockdown.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «είναι λίγοι όσοι με fake news προσπαθούν να καταρρίψουν αυτό που φάνταζε αδύνατο, το ΕΣΥ να είναι πιο ισχυρό από άλλα συστήματα και να αντέχει ακόμα».

Το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο Κλούγκε έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εμβολιασμό, διαβεβαιώνοντας ότι το εμβόλιο θα είναι ασφαλές και ζήτησε από τους Έλληνες να ενημερώνονται από αξιόπιστες πηγές.

Ο ίδιος, υπογράμμισε πως «το εμβόλιο είναι εδώ, έφτασε» ενώ επεσήμανε πως αυτό που έχουμε ως βασικό όπλο είναι η αποστασιοποίηση και η μάσκα.

«Λίγη υπομονή, μην εφησυχάζετε» υπογράμμισε ακόμη ο επικεφαλής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, τονίζοντας πως αυτό που έχουμε ως τώρα βασικό όπλο στη μάχη κατά του κοροναϊού είναι οι μάσκες και η αποσταστιοποίηση.

«Αντιμετωπίσαμε μια πρόκληση που ταρακούνησε τον τρόπο ζωής μας. Καμία κοινότητα δεν ήταν άτρωτη. Ο ρόλος μας θα καθορίσει την πορεία του κοροναϊού. Είτε θα δούμε τρίτο κύμα ή θα κρατήσουμε τον ιό», ανέφερε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη. Μάλιστα, έδωσε μία σειρά από οδηγίες που θα πρέπει να τηρούμε για να μη γίνει η διασπορά του κοροναϊού.

«Να κρατάμε μία κοινωνική απόσταση και να φοράμε μάσκες. Να παραμένουμε σπίτι όταν δεν αισθανόμαστε καλά. Να αποφύγουμε το πλήθος, τους κλειστούς χώρους και τη στενή επαφή. Πρέπει να τα λάβουμε όλα υπόψιν, αλλιώς θα γίνει μεγάλη ζημιά», είπε χαρακτηριστικά.

Είτε θα δούμε ένα τρίτο κύμα, ή θα κρατήσουμε σε αυτόν το σημείο τον ιό.

«Επιπλέον πρέπει να δούμε τις πολιτικές που θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα» εξήγησε.

Ο Κλούγκε απευθύνθηκε και στις ανησυχίες των πολιτών για το εμβόλιο. «Δεν είναι ασύνηθες να ανησυχούμε για τον εμβολιασμό. Το να πάρει κανείς το εμβόλιο θα είναι ένας καταλύτης, ένα αποτελεσματικό όπλο κατά της πανδημίας» είπε και σημείωσε πως ακολουθούνται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να χορηγηθεί έγκριση.

«Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο για να ξεδιπλωθεί το σχέδιο εμβολιασμού του Covid-19. Έχει σημειώσει τεράστια προσπάθεια ώστε ο αριθμός εμβολίων θα διανεμηθεί με δίκαιο τρόπο. Τώρα το σχέδιο πρέπει να εφαρμοστεί» είπε αναφερόμενος στην Ελλάδα, τονίζοντας πως ο ΠΟΥ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές αρχές και το υπουργείο Υγείας.

«Μαζί μπορούμε να πολεμήσουμε και να κερδίσουμε τον πόλεμο της πανδημίας» είπε κλείνοντας ο Χανς Κλούγκε που ευχήθηκε: «Σας εύχομαι σε όλους σας Έλληνες, Καλά Χριστούγεννα. Το μεγαλύτερο δώρο θα είναι να δράσουμε υπεύθυνα, να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης».


Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ