Σωκράτης Βαρδάκης για τους συμβασιούχους φύλακες των Πανεπιστημίων

Petite Perle 300×250

Το σοβαρό ζήτημα της ασφάλειας των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία τίθεται σε κίνδυνο λόγω της λήξης των συμβάσεων των εργαζομένων στην υπηρεσία φύλαξης, αναδεικνύουν 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς είναι πολυάριθμες οι κενές οργανικές θέσεις της ειδικότητάς τους. Παρότι προσελήφθησαν με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, στην πραγματικότητα μόνο «ορισμένου χρόνου», όπως αποδεικνύεται, δεν είναι η ανάγκη φύλαξης των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ιδιαίτερα κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύουμε λόγω πανδημίας.

Η συνεισφορά των εργαζομένων στη φύλαξη, είναι μείζονος σημασίας, όπως αποδείχθηκε στο παρελθόν σε διάφορες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζουν. Για παράδειγμα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ζήσαμε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις, όπως η πυρκαγιά των εγκαταστάσεων στην Κνωσό, αλλά και η αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος λόγω κρουσμάτων Covid-19. 

Οι εργαζόμενοι στη φύλαξη του Πανεπιστημίου Κρήτης προσελήφθησαν με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου τον Μάιο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2018, συνέχισαν να εργάζονται στις θέσεις τους, μετά από παράταση που δόθηκε στις συμβάσεις τους μέχρι τον Μάιο του 2019 κι έπειτα από νέα σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου κατόπιν προκήρυξης, προσελήφθησαν εκ νέου στην υπηρεσία φύλαξης, όπου απασχολούνται έως και σήμερα.

Ωστόσο, ενώ οι προαναφερθείσες συμβάσεις εργασίας λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, δεν έχει γίνει καμία διαδικασία για παράταση των εν λόγω συμβάσεων ή προκήρυξη νέων, με αποτέλεσμα να προκαλούνται εύλογες ανησυχίες για το μέλλον της φύλαξης του Πανεπιστημίου Κρήτης και την ασφάλεια του ιδρύματος.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην υπηρεσία φύλαξης των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όλο αυτό το διάστημα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για τις οποίες δεν επαρκεί ή δεν υπάρχει καθόλου μόνιμο προσωπικό, ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη να διατηρηθεί η ασφάλεια των ιδρυμάτων και κατ' επέκταση η απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία τους.

Με βάση τα ανωτέρω, οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς:

  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε άμεση νομοθετική ρύθμιση με σκοπό την επέκταση του χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων στην Υπηρεσία Φύλαξης του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου ήδη απασχολούνται από τον Μάιο του 2017; 
  2. Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα σε προκήρυξη θέσεων με προϋποθέσεις ΑΣΕΠ για την κάλυψη των αναγκών της Υπηρεσίας Φύλαξης των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με μοριοδότηση της εμπειρίας των νυν εργαζομένων με συνάφεια αντικειμένου απασχόλησης;

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ