Μανώλης Συντυχάκης:"Tα δικαιώματα και οι ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία από ατομική υπόθεση nα αποτελούν κοινωνική – κρατική ευθύνη"

Petite Perle 300×250

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο Μ. Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Κάθε μέρα και όχι μόνο σήμερα, η σκέψη μας είναι στον τιτάνιο αγώνα που δίνουν οι άνθρωποι με αναπηρίες, οι χρόνια πάσχοντες και οι οικογένειες τους, αντιπαλεύοντας δυσκολίες και εμπόδια, ως αποτέλεσμα του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας – Ειδικής Αγωγής, που βάζει σε άμεσο κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχουν δημόσιες δομές και ό,τι υπάρχει απαξιώνεται, με σκοπό να διαλυθεί εντελώς. Για παράδειγμα εδώ και χρόνια η Ειδική Αγωγή αντιμετωπίζεται από το κράτος και τις κυβερνήσεις ως «κόστος» και κέρδος για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αδιάψευστος μάρτυρας η κτιριακή κατάσταση των δομών ειδικής αγωγής στο Ηράκλειο και σε όλη την Κρήτη, αλλά και οι ανύπαρκτες προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας της μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Επιπλέον, στις περικοπές όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων στον κρατικό προϋπολογισμό, για τις συντάξεις, τα επιδόματα, τις παροχές στην Υγεία, την Πρόνοια, την Ειδική Αγωγή προστίθενται οι νέες περικοπές της Νέας Δημοκρατίας μέσα στην πανδημία, το νέο πετσόκομμα που ετοιμάζει για τις κοινωνικές δαπάνες Υγεία και Πρόνοια, στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021.

Συνάμα, αυτή την ώρα που σε μια σειρά από Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας πανελλαδικά υπάρχουν κρούσματα covid-19 τόσο σε περιθαλπόμενους όσο και σε εργαζόμενους, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο εποπτεύει αυτές τις δομές, επιλέγει να τις αφήσει χωρίς προσωπικό, απολύοντας 130 εργαζόμενους. Επιλέγει τα διάτρητα πρωτόκολλα λάστιχο, από αρχές του Μάρτη, στα Ιδρύματα Πρόνοιας, χρονίως πασχόντων και στα γηροκομεία, αντί για μέτρα που να εξυπηρετούν την προστασία της υγείας του λαού. Ταυτόχρονα, ανάπηροι, χρόνιοι πάσχοντες δεν κάνουν τις θεραπείες τους ή τις κάνουν πλημμελώς επειδή δεν έχουν να πληρώσουν.

Η εποχή μας είναι εποχή τεράστιων τεχνολογικών και επιστημονικών επιτευγμάτων που θα μπορούσαν να εξασφαλίζουν πρόληψη της αναπηρίας, πρώιμη διάγνωση, έγκαιρη παρέμβαση, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, αλλά και στο δομημένο περιβάλλον, πρόσθετα μέτρα στήριξης των οικογενειών των παιδιών ΑμΕΑ, θεραπεία, ανακούφιση, εκπαίδευση και αποκατάσταση και άνετη καθημερινότητα για τα ΑμΕΑ, την πλήρη ένταξη στην κοινωνία και στην εργασία, με ευθύνη του Κράτους, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Παρόλα αυτά οι ανάγκες των αναπήρων αποτελούν ατομική υπόθεση και δυσβάσταχτο για τις οικογένειες εμπόρευμα.

Η σημερινή μέρα είναι μέρα διεκδίκησης. Για να εμποδιστούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, να ανοίξει ο δρόμος για μια ανάπτυξη που κριτήριό της θα είναι η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, που τα δικαιώματα και οι ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία από ατομική υπόθεση θα αποτελούν κοινωνική – κρατική ευθύνη, κατοχυρωμένα και διασφαλισμένα δωρεάν σε όλους.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ