Μήνυμα του Σωκράτη Βαρδάκη για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

3 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στέλνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία  καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

 Η ημέρα έχει καθιερωθεί για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και τις κυβερνήσεις του κόσμου για θέματα που άπτονται των ατόμων με αναπηρία.

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν κάποιας μορφής αναπηρία σωματική, νοητική ή ψυχική. Στην Ελλάδα το 10% του γενικού πληθυσμού έχει κάποιου είδους αναπηρία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει την αναπηρία ως ένα παγκόσμιο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προτεραιότητα ανάπτυξης.

Στόχος της παγκόσμιας κοινότητας πρέπει να είναι η πλήρης και ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της εκάστοτε χώρας. Αυτό επιτυγχάνεται με την διευκόλυνση  της  προσβασιμότητας των ατόμων στο περιβάλλον (φυσικό, δομημένο, ηλεκτρονικό, διοικητικό).

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των lockdowns πολλές παθογένειες των κοινωνιών έγιναν ακόμα πιο προφανείς. Οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού ήταν οι πρώτες που επλήγησαν από τα νέα δεδομένα που επέβαλε η παγκόσμια υγειονομική κρίση, όπως η αναγκαστική αποκοινωνικοποίηση και η υπολειτουργία των κοινωνικών δομών και των υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Αυτές τις στιγμές, οι κοινότητες καλούνται να βρουν τρόπους κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, να διασφαλίσουν ίσα δικαιώματα για όλους. Ο αγώνας μέχρι να εξαλείψουμε τις διακρίσεις, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την όποια παραβίαση δικαιωμάτων είναι διαρκής.»

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ