ΣΥΡΙΖΑ:" Zητάμε τη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων της Κρήτης από τις πρόσφατες θεομηνίες μέσω του 5ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής"

Petite Perle 300×250

Την στήριξη των πληττόμενων από τις πρόσφατες θεομηνίες επιχειρήσεων της Κρήτης, μέσω του 5ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, ζητούν με κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 23 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως τονίζεται στο κείμενο της ερώτησης, στην Περιφέρεια Κρήτης, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, κατά το μήνα Νοέμβριο, υπήρξαν τεράστιες καταστροφές σε τουριστικά καταλύματα και επιχειρήσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν ολοκληρωτικές, καθιστώντας έτσι δυσοίωνες τις προβλέψεις για ομαλή επανεκκίνηση της δραστηριότητάς τους, αν δεν στηριχτούν από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Δημοτικά διαμερίσματα στους Δήμους Χερσονήσου, Μινώα Πεδιάδος, Ηρακλείου και Οροπεδίου Λασιθίου κηρύχθηκαν μάλιστα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τα ήδη πολύ σημαντικά οικονομικά προβλήματα να διογκώνονται ακόμα περισσότερο για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των παραπάνω δήμων.

Ο κ. Βαρδάκης επισήμανε ότι τα κριτήρια ένταξης στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα πρέπει να διαφοροποιηθούν σε ότι αφορά στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και να προσαρμοστούν κατάλληλα, με σκοπό την στήριξη των επιχειρήσεων αυτών δεδομένων και των υλικοτεχνικών ζημιών που υπέστησαν.

Επίσης υπογράμμισε το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αυτές προέρχονται από μία "χαμένη" τουριστική περίοδο, χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης και ότι ο συνδυασμός των καταστροφών από τη θεομηνία, με το πλήγμα που υπέστησαν από την υγειονομική κρίση και το lockdown, θα οδηγήσει στην απόλυτη οικονομική καταστροφή τους.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον προηγούμενο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ορίστηκαν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις ένταξης στο μέτρο, για επιχειρήσεις των οποίων η έδρα βρίσκεται σε περιοχές πληγείσες από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός».

Τόνισε επίσης, ότι θα πρέπει να στηριχθούν με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέτρο, ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τη νέα τουριστική περίοδο. Ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής αποτελεί το μοναδικό τρόπο οικονομικής ενίσχυσή τους αφού η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε κανένα άλλο ουσιαστικό μέτρο στήριξης.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ