Απώλειες 2 δισ. για τα νοικοκυριά και 7 δισ. για την αγορά λόγω καραντίνας

Petite Perle 300×250

Απώλειες της τάξης του 2 δισ. ευρώ θα υποστούν τα εισοδήματα των νοικοκυριών λόγω του 2ου lockdown (διάρκειας 5 εβδομάδων) ενώ υπολογίζεται ότι θα χαθεί τζίρος της τάξης των 7 δισ. ευρώ από την αγορά.

Στη κορύφωση της πρώτης καραντίνας στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε κατά 11,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και από 32,83 δισ. ευρώ έπεσε στα 28,96 δις. ευρώ, δηλαδή μειώθηκε κατά 3,90 δισ. ευρώ ή κατά 1,30 δισ. ευρώ το μήνα. Ως εκ τούτου οι συνολικές απώλειες στα εισοδήματα για το 2ο lockdown αναμένεται να προσεγγίσουν τα 2 δισ ευρώ. Και το ποσό αυτό θα μεγαλώνει με κάθε νέα παράταση.

Με «ψαλιδισμένα» τα εισοδήματά τους τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 1,2 δισ. ευρώ προς την εφορία και συγκεκριμένα την 6η δόση του φόρου εισοδήματος, την 4η δόση του ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα για τον Δεκέμβριο:

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών ανέρχεται στο ποσό των 400 εκατ. ευρώ

Ο ΕΝΦΙΑ φθάνει στο ποσό των 425 εκατ. ευρώ

Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ

Στα ποσά αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι τυχόν δόσεις για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και τα τέλη κυκλοφορίας ύψους 1 δισ. ευρώ (αν δεν παραταθούν).

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί εργαζόμενοι θα βγουν σε αναστολή, δεν έχουν το δικαίωμα μετάθεσης των φορολογικών υποχρεώσεων. Η εξέλιξη αυτή τους αναγκάζει να πληρώσουν κανονικά τους φόρους που τους αναλογούν ή διαφορετικά θα πρέπει να προχωρήσουν στην ένταξη των οφειλών τους στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών σε 24 δόσεις.

Όμως ούτε οι επιχειρήσεις δεν δικαιούνται φορολογική αναστολή για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ που τους αναλογεί ακόμα και έχουν κλείσει με κρατική εντολή. Το μόνο που αναστέλλεται είναι ο φόρος προστιθέμενης αξίας. Οι επιχειρήσεις, μάλιστα βρίσκονται αντιμέτωπες με την τεράστια συρρίκνωση λόγω του νέου lockdown. Ο κύκλος εργασιών στο σύνολο της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 διαμορφώθηκε σε 58,9 δισ. ευρώαπό 78,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή ο τζίρος μειώθηκε κατά 19,8 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου ο περίπου ενάμιση μήνας του δεύτερου lockdown εκτιμάται ότι θα στερήσει από την αγορά τζίρο της τάξης 7 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ